National

Raed Arafat avertizează că în ianuarie – februarie cazurile ar putea creşte iar. Ce recomanda şeful DSU pentru sărbătorile de iarnă

Publicat: 05 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Raed Arafat avertizează că în ianuarie - februarie cazurile ar putea creşte iar. Ce recomanda şeful DSU pentru sărbătorile de iarnă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă atrage atenţia romanilor şi le transmite că depinde de populaţie dacă numărul infectărilor se menţine scăzut sau nu. Mai mult, Raed Arafat avertizează că primele luni ale anului 2021 ar putea înregistra mult mai multe cazuri de coronavirus.

Guvernul va prelungi starea de alertă pe 14 decembrie, dar nu putem vorbi despre un lockdown în adevăratul sens al cuvântului. Nu se vor impune noi restricţii, ci vor fi în continuare obligatorii cele pe care le cunoaştem: purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor, distanţarea socială.

„E clar că măsurile pe care le avem acum probabil că vor continua, adică purtarea măştii şi anumite măsuri care sunt implementate acum, măsurile sanitare vor rămâne, dar din nou, noi avem dată de 14 (decembrie), momentul în care vom prelungi starea de alertă şi probabil că acest lucru se va întâmpla în dată de 14 pentru următoarea lună. Vom avea o analiză cu INSP-ul şi cu toată lumea asupra situaţiei epidemiologice. Depinde dacă continuăm să scădem sau creştem, dar la acest moment pot să spun că nu s-a discutat şi nu există intenţii de noi restricţii” , a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Depinde de populaţie dacă numărul infectărilor scade sau creşte”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă precizează că în perioada sărbătorilor de iarnă va fi mult mai greu să se respecte regulile. Oamenii sunt dornici să socializeze şi să se întâlnească cu cât mai multe persoane, dar acest lucru ar putea avea consecinţe grave.

„Vin perioade grele, vin perioadele sărbătorilor de iarnă, oamenii vor să se plimbe, vor să socializeze. Aici, din nou, depinde dacă acceptăm în perioada asta să reducem mobilitatea, să reducem contactele, să rămânem în interiorul familiei foarte apropiate, cu care trăim în casă. Atunci e posibil să evităm o situaţie mult mai serioasă, care să revină, chiar dacă acum scădem ca şi cifra, dar să ne trezim că începe să crească după sărbători, în ianuarie-februarie” , a mai adăugat Şeful DSU.

Raed Arafat: „Se vor lua măsuri locale, nu naţionale”

„Inclusiv OMS şi toată lumea vorbeşte de măsuri locale, zonale, nu măsuri generale, naţionale, adică nu lockdown naţional, ci mai degrabă măsuri care să se concentreze pe zonele care sunt mai afectate, până se rezolvă problemă acolo şi bănuiesc că aceasta va fi şi abordarea noastră mai departe. Eu n-am auzit pe cineva care doreşte să se întoarcă la un lockdonw generalizat, fără diferenţiere”, a declarat Raed Arafat.

Adauga un comentariu