Actualitate

Raed Arafat despre carantinarea românilor! S-a ajuns la un acord în Camera Deputaţilor

Publicat: 09 iul. 2020
Raed Arafat despre carantinarea românilor
Raed Arafat despre carantinarea românilor

Raed Arafat a vorbit despre carantinarea românilor. După şedinţă de joi, 9 iulie 2020, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne a declarat că s-a ajuns la un acord referitor la carantinarea romanilor veniţi din alte ţări.

Conform lui Raed Arafat s-a ajuns la un acord a proiectului emis de Guvernul României.

Raed Arafat despre carantinarea românilor: S-a ajuns la un acord

Imediat după şedinţă din cadrul Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Raed Arafat a declarat faptul că proiectul avizat introduce definiţia carantinei şi izolării. Aceste definiţii sunt luate din regulamentul sanitar internaţional. O altă convenţie este detaşarea personalului medical pentru îngrijirea pacienţilor bolnavi de COVID-19. Delegarea se face, conform proiectului, pe o perioadă de maximum 30 de zile.

„Am venit cu acest proiect în urma deciziei CCR şi am luat în seamă toate aspectele ridicate privind măsurile pe care le luăm pentru combaterea răspândirii şi pentru răspunsul la situaţia cu COVID-19, dar proiectul de lege nu este făcut numai pentru asta este un proiect mai general care prevede toate aspectele legate de carantinarea în situaţii epidemiologice de risc biologic. În corpul legii sunt mai multe definiţii care să clarifice fiecare dintre termenii folosiţi.

Pentru carantină şi izolare am adoptat terminologia din regulamentul sanitar internaţional, nu am mai rămas pe terminologia folosită în România. Atunci a rămas carantinarea pentru persoanele care sunt potenţial infectate şi care sunt sănătoase şi care sunt în perioadă de incubaţie, iar din punct de vedere al izolării se referă la persoanele bolnave care sunt deja afectate, acolo se vorbeşte de izolarea şi internarea persoanelor”, a explicat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit secretarului de stat în MAI, au fost atinse mai multe aspecte ce ţin de coordonare, de modul în care se emit anumite acte, dar şi de publicarea ordinelor.

În proiectul de lege au fost atinse mai multe aspecte ce ţin de coordonare

Conform declaraţiilor făcute de Raed Arafat, în cadrul proiectului de lege au fost atinse mai multe aspecte ce ţin de coordonare sau de modul în care vor fi emise anumite acte sau publicarea unor ordine. În altă ordine de idei, acesta a afirmat că unele lucruri din lege au fost modificate şi au devenit mai puternice din punct de vedere legal, dar şi mai bine scrise.

„Pot să spun că acest proiect, aşa cum l-am finalizat cu toţi, este un proiect care este valid şi care ne permite să ne facem treaba.” a declarat Raed Arafat.

Proiectul de lege era unul controversat în forma lui incipienta, iar Partidul Social Democrat a lansat mai multe acuze la adresa Guvernului considerând faptul că prin acest proiect de lege nu sunt respectate drepturile cetăţenilor şi li se încalcă acestora libertăţile fundamentale prevăzute de constituie.

Personalul medical va putea fi detaşat pe o perioadă de maximum 30 de zile

Raed Arafat a vorbit şi despre posibilitatea detaşării personalului medical în alte unităţi. Secretarul de stat a explicat că în aceste momente, personalul medical poate fi detaşat în alte unităţi medicale pentru îngrijirea pacienţilor bolnavi de COVID-19.

”Ne confruntăm cu o situaţie foarte serioasă din punct de vedere al personalului şi al asigurării personalului în spaţiile unde îngrijim pacienţii cu COVID. Astfel, s-a decis că este posibilă detaşarea prin ordin al Ministerului Sănătăţii sau al coordonatorului, pe o durată limitată de maximum 30 de zile. Bineînţeles, ordinele pot fi contestate de respectivele persoane, numai că asta a fost singura soluţie să acoperim nevoile. (…) Ne confruntăm cu o situaţie diferită faţă de luna aprilie. În luna aprilie situaţia ne-a permis să avem mai mulţi medici detaşaţi în secţiile care se ocupau de pacienţi cu COVID. Am ajuns până la 300 şi ceva pacienţi internaţi la Terapie intensivă. (…) Acum problema devine mai complexă. (…) De aici, detaşarea şi managementul resurselor umane devine importantă”, a subliniat Arafat.

Comentarii
  • Escrocul arab a îmbolnăvit România !!! A devenit unealta tuturor numai pentru a fi in funcții importante ! Parca in țara nu mai sunt medici, arabul se erijează in a toate cunoscător . Trebuie îndepărtat din funcții de conducere !

Adauga un comentariu