Local

Răsturnare de situație în cazul fostei șefe a Operei ieșene! Judecătorii au schimbat din nou măsurile din cadrul controlului judiciar pentru Beatrice Rancea

Publicat: 20 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Răsturnare de situație în cazul fostei șefe a Operei ieșene Judecătorii au schimbat din nou măsurile din cadrul controlului judiciar pentru Beatrice Rancea
Judecătorii ieșeni au admis contestația formulată de Beatrice Rancea împotriva măsurii controlului judiciar, impusă recent de către anchetatori pe numele ei

Fosta șefă a Operei ieșene a scăpat de unele măsuri impuse de anchetatori în cadrul controlului judiciar impus recent! Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis recent contestația formulată de Beatrice Rancea. Astfel, magistrații ieșeni i-au permis acesteia să își exercite profesia

Lovitură de teatru, în cazul fostei șefe a Operei ieșene! Magistrații au schimbat din nou măsurile din cadrul controlului judiciar pentru Beatrice Rancea. Astfel, recent, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis contestația făcută de aceasta.

„Instanța admite plângerea formulată de inculpata Beatrice Rancea împotriva ordonanței procurorului emisă pe data de 31 august 2021. Înlătură una dintre obligațiile impuse inculpatei Beatrice Rancea și modifică o altă obligație care intră în conținutul măsurii preventive a controlului judiciar, menționate la literele b) și c). Așadar, înlătură obligația de a nu se apropia și a nu discuta, direct sau indirect, pe nicio cale cu suspecții Petre Liviu Statache, Cotoman Radu Ioan, Ghercă Emcrich, Ilincăi Teodor Adrian, Mîndruțiu Amalia Eleonora, Iancu Matei Ovidiu, Teodorașcu Artamanov Ovidiu-Ciprian, Ștefan Dragoș Constantin, Cedrone Alessandro, Oroșanu Cristian, Soare Tiberiu Ionuț, Ichim Traian și Petrean Lucian.

Modifică obligația de a nu exercita profesia și a nu desfășura activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, în sensul de a nu desfășura activitatea de manager sau orice altă activitate care presupune exercitarea unor atribuții similare celor de manager. Menține celelalte obligații impuse inculpatei în cadrul măsurii preventive a controlului judiciar”, au afirmat magistrații ieșeni.

Beatrice Rancea, pusă sub control judiciar de mai multe ori

Fosta șefă a Operei Naționale Române Iași (ONRI), Beatrice Rancea, a fost pusă de mai multe ori sub control judiciar. Însă, de fiecare dată, aceasta a reușit să scape de obligațiile impuse de către anchetatori. Asta, după ce, în urmă cu câteva luni, oamenii legii au descins la sediul ONRI, dar și la domiciliile unora dintre suspecți.
Totul a izbucnit de la o anchetă deschisă pe 30 iunie 2020, cu privire la infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat și delapidare cu consecințe deosebit de grave. După numai două luni, Parchetul de pe lângă Tribunalul București și-a declinat competența de soluționare a unei alte sesizări venită din partea Corpului de Control al Primului Ministru.

„În sesizarea înaintată de Corpul de Control al Primului Ministru se arată aspecte din activitatea managerială a lui Beatrice Rancea în perioada mai 2016 – decembrie 2017, perioadă în care aceasta a deținut funcția de manager interimar al Operei Naționale București. Printr-o ordonanță, a fost începută urmărirea penală pentru abuz în serviciu și deturnare de fonduri”, susțin anchetatorii.

Ulterior, s-a dispus schimbarea încadrării juridice cu privire la faptele presupus comise în perioada 2016-2017 de Beatrice Rancea asupra subvențiilor alocate Operei Naționale București. Astfel, a fost schimbată încadrarea juridică, din cea de abuz în serviciu, în cea de delapidare cu consecințe deosebit de grave.

Beatrice Rancea, lider al unui „grup infracțional organizat”

Totodată, anchetatorii au extins urmărirea penală sub aspectul comiterii infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat.

„S-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat pentru fapte presupus comise în perioada 2014-2021 de către Beatrice Rancea, Mădălina Ioana Minculescu (fiica vitregă a solistului de la Iris, Cristi Minculescu), Alighieri Iațâc, Mariana Stoiciu, Maria Eșanu, Daniela Ștefan Naforniță (…)”, au menționat oamenii legii.

Aceștia au adăugat că s-a dispus extinderea urmăririi penale și pentru alte infracțiuni, precum fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată sau angajarea cheltuielilor peste limita creditelor de angajament sau a creanțelor bugetare. De altfel, anchetatorii menționează că liderul grupului infracțional organizat ar fi nimeni alta decât Beatrice Rancea, managerul ONRI. Oamenii legii au mai susținut că bugetul ONRI a fost delapidat cu cel puțin 25.270 de lei, prin „măsluirea” unor cazări la un hotel din Iași.

„În perioada 1 – 31 octombrie 2019, au fost cazați la hotel numiții Ovidiu Teodorașcu (care avea, de altfel, contract de chirie), pentru 8 nopți, și Veacesav Anastasov (care avea contract de chirie), pentru 16 nopți. De asemenea, în luna martie 2019, pe documentele inițiale apăreau Zoe Jurian (mama managerului Beatrice Rancea), pentru 13 nopți, Ovidiu Teodorașcu, pentru 5 nopți, Beatrice Rancea – pentru 4 nopți, Gheorghe Iodache (nu era angajat al ONRI), pentru 3 nopți. Aceste persoane au fost înlocuite cu numele Viorica Petrovici (Beatrice Rancea a făcut mențiunea pe document că aceasta ar fi fost prezentă la Iași pentru «adaptare decor costume Oneghin»), cu numele lui George Popa, cu numele lui Boga și al doamnei Minculescu”, susțin anchetatorii.

Adauga un comentariu