Titlurile zilei

Răsturnare de situație în tragedia care a cutremurat Iașul! Se redeschide ancheta în cazul soților Maleon! După ce procurorul de caz a clasat dosarul, s-au cerut clarificări care țin de moartea lui Bogdan și a Andei

Publicat: 08 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Răsturnare de situație în tragedia care a cutremurat Iașul Se redeschide ancheta în cazul soților Maleon După ce procurorul de caz a clasat dosarul s-au cerut clarificări care țin de moartea lui Bogdan și a Andei
Soții Maleon, care au fost găsiți decedați în propria casă

Se redeschide ancheta în cazul Maleon. Recent, procurorul care s-a ocupat de moartea celor doi soți a dispus clasarea dosarului, însă se pare că acesta va fi redeschis. Au trecut aproape 3 ani de la tragedia care a șocat Iașul, însă povestea nu s-a terminat încă

Cazul soților Maleon încă mai este în mâna anchetatorilor. Anchetatorii ieșeni au confirmat ieri, pentru reporterii Cotidianului BZI, faptul că procurorul de caz a dispus clasarea dosarului penal deschis după moartea soților Maleon.

„Cauza a fost clasată. În schimb, instanța de judecată nu a fost de acord cu această soluție. Dosarul a fost trimis înapoi la Parchet, pentru redeschiderea urmării penale. Mai exact, instanța a admis plângerea la soluție, considerând că mai trebuie făcut ceva. Așteptăm motivarea, pentru a vedea ce a dispus instanța de judecată”, a declarat ieri Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

O tragedie de proporții care a lăsat în urmă semne de întrebare

Vestea morții soților Maleon a venit ca un șoc chiar în ziua de Crăciun, în anul 2017. Anda și Bogdan aveau o casă frumoasă, aproape de centru. Acolo au fost găsiți amândoi decedați. După descoperirea macabră, anchetatorii au luat în calcul toate variantele posibile. Inițial s-a crezut că este vorba despre o crimă urmată de sinucidere. Bogdan Maleon a fost găsit spânzurat, iar Anda a fost găsită moartă în aceeași cameră, având urme de strangulare în zona gâtului.

În urma necropsiei s-a stabilit că ambii soți au murit în urma asfixierii mecanice. Varianta care a fost luată în calcul cel mai serios a fost cea în care Anda s-a sinucis prima, fiind găsită de Bogdan. Ulterior, Bogdan ar fi încercat să o salveze, dar nu a reușit. Într-un final, s-a sinucis și el. Surse din cadrul anchetei au precizat că, în Ajunul Crăciunului, Anda și Bogdan s-au comportat ca un cuplu normal, au petrecut împreună și chiar ar fi avut contacte intime. Dar o seară de Ajun de poveste avea să se transforme într-una de coșmar.

Cum au fost găsiți cei doi soți în ziua de Crăciun

Pe data de 25 decembrie 2017, un apel la numărul unic de urgențe 112 a fost efectuat la ora 15:40. Atunci s-a anunțat că soții Maleon sunt în stare de inconștiență în casă. Bogdan și Anda Maleon au fost găsiți puțin înainte de ora 15:40 de către profesorul de istorie Liviu Pilat. El a fost cel care a sunat la numărul unic de urgențe 112 și a anunțat tragedia. Un echipaj medical a ajuns la fața locului, dar nu a mai putut face nimic pentru cei doi soți. Procurorii au declarat la scurt timp după incident că primele rezultate ale necropsiei arătau că ambii soți au murit cu opt-zece ore înainte, ceea ce însemnă că unul dintre ei ar fi murit în jurul orei 6 dimineața. Mai mult decât atât, procurorii au precizat încă din acel moment că ar fi vorba despre o dublă sinucidere. Cei doi soți nu s-au sinucis, însă, în același timp. Din câte se pare, ar fi o diferență de 2-3 ore.

De unde a plecat totul

Bogdan și Anda au petrecut împreună și au consumat alcool. O cantitate destul de mare însă. În urma necropsiei s-a stabilit că Bogdan Maleon avea o alcoolemie de 2,40 miligrame alcool pur în sânge, iar Anda, 1,70 miligrame alcool pur în sânge. Chiar dacă cei doi ar fi avut o seară liniștită, la un moment dat a început cearta între ei. De la ce a plecat totul? Se pare că, la un moment dat, în noaptea de 24 spre 25, Bogdan ar fi vorbit la telefon cu amanta sa, iar Anda ar fi auzit asta. Desigur, nimeni nu știe dacă asta a fost picătura care a umplut paharul și a determinat-o pe Anda să se sinucidă, însă acesta este scenariul cel mai plauzibil. Anda s-a sinucis, iar la o diferență de 2-3 ore și Bogdan a recurs la același gest. Diferența de timp de la moartea Andei și moartea lui Bogdan Maleon a fost foarte importantă. Familia Andei ar fi sperat până în ultimul moment că primul a decedat Bogdan Maleon. De ce? Totul este legat de testamentul celor doi soți și de anumite clauze.

Testamentul soților a complicat lucrurile

După moartea soților s-a adus în discuție testamentul celor doi. În acel testament scria negru pe alb că, după moartea lor, averea va ajunge în proprietatea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, știindu-se apropierea lui Bogdan Maleon, fostul șef al BCU Iași, de mediul academic. Într-adevăr, averea soților Maleon, conform testamentului, va ajunge la UAIC, însă familia Andei a luptat să obțină bunurile celor doi soți. În testamentul celor doi era scris că averea va ajunge în proprietatea UAIC dacă ambii vor muri în același timp. Dacă va muri prima dată Anda, va moșteni partea ei Bogdan și invers”, a precizat o sursă din cadrul anchetei.

Legându-se de acest aspect, familia Andei a angajat unul dintre cei mai cunoscuți avocați din București, pe Doru Ursu. Acesta a fost atent la întreaga anchetă, sperând că va putea dovedi că Bogdan Maleon a murit primul, pentru ca averea să ajungă într-un final în familia Andei. Nu s-a întâmplat asta. Pe scurt, după o ceartă și ceva probleme din trecut, Anda s-a spânzurat, iar la câteva ore distanță a făcut același lucru și Bogdan Maleon. După moartea lor averea a revenit UAIC Iași. Aceasta a fost povestea soților Maleon. Dumnezeu să-i ierte!

Adauga un comentariu