Titlurile zilei

Răsturnare de situație în tragedia care a cutremurat Iașul! Se redeschide ancheta în cazul soților Maleon! După ce procurorul de caz a clasat dosarul, s-au cerut clarificări care țin de moartea lui Bogdan și a Andei

Publicat: 08 oct. 2020
Judecătorii ieșeni au dispus recent refacerea urmăririi penale în cazul decesului soților Maleon
Soții Maleon, care au fost găsiți decedați în propria casă

Se redeschide ancheta în cazul Maleon. Recent, procurorul care s-a ocupat de moartea celor doi soți a dispus clasarea dosarului, însă se pare că acesta va fi redeschis. Au trecut aproape 3 ani de la tragedia care a șocat Iașul, însă povestea nu s-a terminat încă

Cazul soților Maleon încă mai este în mâna anchetatorilor. Anchetatorii ieșeni au confirmat ieri, pentru reporterii Cotidianului BZI, faptul că procurorul de caz a dispus clasarea dosarului penal deschis după moartea soților Maleon.

„Cauza a fost clasată. În schimb, instanța de judecată nu a fost de acord cu această soluție. Dosarul a fost trimis înapoi la Parchet, pentru redeschiderea urmării penale. Mai exact, instanța a admis plângerea la soluție, considerând că mai trebuie făcut ceva. Așteptăm motivarea, pentru a vedea ce a dispus instanța de judecată”, a declarat ieri Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

O tragedie de proporții care a lăsat în urmă semne de întrebare

Vestea morții soților Maleon a venit ca un șoc chiar în ziua de Crăciun, în anul 2017. Anda și Bogdan aveau o casă frumoasă, aproape de centru. Acolo au fost găsiți amândoi decedați. După descoperirea macabră, anchetatorii au luat în calcul toate variantele posibile. Inițial s-a crezut că este vorba despre o crimă urmată de sinucidere. Bogdan Maleon a fost găsit spânzurat, iar Anda a fost găsită moartă în aceeași cameră, având urme de strangulare în zona gâtului.

În urma necropsiei s-a stabilit că ambii soți au murit în urma asfixierii mecanice. Varianta care a fost luată în calcul cel mai serios a fost cea în care Anda s-a sinucis prima, fiind găsită de Bogdan. Ulterior, Bogdan ar fi încercat să o salveze, dar nu a reușit. Într-un final, s-a sinucis și el. Surse din cadrul anchetei au precizat că, în Ajunul Crăciunului, Anda și Bogdan s-au comportat ca un cuplu normal, au petrecut împreună și chiar ar fi avut contacte intime. Dar o seară de Ajun de poveste avea să se transforme într-una de coșmar.

Cum au fost găsiți cei doi soți în ziua de Crăciun

Pe data de 25 decembrie 2017, un apel la numărul unic de urgențe 112 a fost efectuat la ora 15:40. Atunci s-a anunțat că soții Maleon sunt în stare de inconștiență în casă. Bogdan și Anda Maleon au fost găsiți puțin înainte de ora 15:40 de către profesorul de istorie Liviu Pilat. El a fost cel care a sunat la numărul unic de urgențe 112 și a anunțat tragedia. Un echipaj medical a ajuns la fața locului, dar nu a mai putut face nimic pentru cei doi soți. Procurorii au declarat la scurt timp după incident că primele rezultate ale necropsiei arătau că ambii soți au murit cu opt-zece ore înainte, ceea ce însemnă că unul dintre ei ar fi murit în jurul orei 6 dimineața. Mai mult decât atât, procurorii au precizat încă din acel moment că ar fi vorba despre o dublă sinucidere. Cei doi soți nu s-au sinucis, însă, în același timp. Din câte se pare, ar fi o diferență de 2-3 ore.

De unde a plecat totul

Bogdan și Anda au petrecut împreună și au consumat alcool. O cantitate destul de mare însă. În urma necropsiei s-a stabilit că Bogdan Maleon avea o alcoolemie de 2,40 miligrame alcool pur în sânge, iar Anda, 1,70 miligrame alcool pur în sânge. Chiar dacă cei doi ar fi avut o seară liniștită, la un moment dat a început cearta între ei. De la ce a plecat totul? Se pare că, la un moment dat, în noaptea de 24 spre 25, Bogdan ar fi vorbit la telefon cu amanta sa, iar Anda ar fi auzit asta. Desigur, nimeni nu știe dacă asta a fost picătura care a umplut paharul și a determinat-o pe Anda să se sinucidă, însă acesta este scenariul cel mai plauzibil. Anda s-a sinucis, iar la o diferență de 2-3 ore și Bogdan a recurs la același gest. Diferența de timp de la moartea Andei și moartea lui Bogdan Maleon a fost foarte importantă. Familia Andei ar fi sperat până în ultimul moment că primul a decedat Bogdan Maleon. De ce? Totul este legat de testamentul celor doi soți și de anumite clauze.

Testamentul soților a complicat lucrurile

După moartea soților s-a adus în discuție testamentul celor doi. În acel testament scria negru pe alb că, după moartea lor, averea va ajunge în proprietatea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, știindu-se apropierea lui Bogdan Maleon, fostul șef al BCU Iași, de mediul academic. Într-adevăr, averea soților Maleon, conform testamentului, va ajunge la UAIC, însă familia Andei a luptat să obțină bunurile celor doi soți. În testamentul celor doi era scris că averea va ajunge în proprietatea UAIC dacă ambii vor muri în același timp. Dacă va muri prima dată Anda, va moșteni partea ei Bogdan și invers”, a precizat o sursă din cadrul anchetei.

Legându-se de acest aspect, familia Andei a angajat unul dintre cei mai cunoscuți avocați din București, pe Doru Ursu. Acesta a fost atent la întreaga anchetă, sperând că va putea dovedi că Bogdan Maleon a murit primul, pentru ca averea să ajungă într-un final în familia Andei. Nu s-a întâmplat asta. Pe scurt, după o ceartă și ceva probleme din trecut, Anda s-a spânzurat, iar la câteva ore distanță a făcut același lucru și Bogdan Maleon. După moartea lor averea a revenit UAIC Iași. Aceasta a fost povestea soților Maleon. Dumnezeu să-i ierte!

Comentarii
 • A murit intâi Anda. Bogdan a devenit moștenitor. Apoi a murit Bogdan. Deci nu au murit în „același timp”, poate doar în aceeași zi. Contează cum anume au murit? Da. Erau sub influența alcoolului și se pare că știau bine ce fac, au fost foarte preciși și determinați când s-au spânzurat. Adevărați profesioniști. Cine mai știa de prevederile acestui testament? Este foarte important.

 • Coane ascultati bine ce va zic ca sunt gata sa fac o revolutie.
  Nu conteaza ordinea decesului ci motivul.
  De aici apar tot felul de discutii pe mostenire.
  Eu stiu pe cineva care acu 10 ani a patit la fel cu decesul desi numai el a decedat din pricina de amor.
  Da, tot asa, cu baut bine inainte si cu scandal intre soti, ba chiar si cu masa aniversara de sarbatoare, dar fara contact intim. Adica el nu, dar ea sigur. Si cu mai multi.
  Ei, din cauza asta nici azi nu a putut sa vanda analizorul de gaze. Si precum vedeti afara ploua si i se aduna si apa in piscina.
  Go tigers !

 • Astia doi sunt morti, D-zeu sa-i ierte de toate cele, dar despre metzosoprana se mai aude ceva ? Tipa aia care a cazut, sau care a fost aruncata pe scari ?
  Dilema era tot sotul ? Vad ca politia inca tine clasat cazul.

 • Procororii e de bine. Boaite spoite si giudecatori coropti in fundac care amina ani de zile investigatii, procese si sentinte. Stiti cate au fost la Secureau? In trei ani, treizeci de amanari! Dar la Ilici? Sau la Walter r. ?Au salarii mari cu totii acum si viata merge numa inainte. C-asa-i in tenis.

 • Mai bine (precum în cazul ciampionului încornorat) să nu lași testament.
  Ca să nu se repeadă toți să apuce câte o halcă.
  În cazul lui, a luat soția tot. Tot ce era de luat.
  Și asta înainte de !

 • Evident că notarul ştia despre conţinutul tesatamentului. Dar cu cine a vorbit notarul sau cu cine au mai vorbit cei doi? Nu este nimic ca bunurile sunt la UAIC, vor ajunge cu echipa destoinica care exista. Dar poate notarul se gaseste printre sutele de specialisti profesori asociati la UAIC…

 • Da, da, așa mulți asociați -evident, profesioniști în justiție-de aceea o mână spală pe alta, doar
  morții au gura astupată și ei, procurori, notari & comp. au de muncă…să îngroape adevărul…

 • Tâmpenii. Tromboane. Futu-i măsism în anchete. Iar la urmă mult popism, peltic și pe nas: odihnește Doamneeee etc. Să vă spun io ce a fost acolo. Dacă excludem c-a intrat careva peste ei, vreun conte Dracula sau vreo Draculina, să-i gâtuie, atunci e altceva. Există oameni slabi de țâțână, care nu rezistă la aerul rarefiat al înălțimilor. Nu am în vedere sclifoseli popești, ci maturitate și capacitatea de a depăși… ale vieții valuri. Dacă escaladarea înălțimilor nu-i dublată de o educație solidă ca o cazemată și un psihic ROBUST, atunci treaba se… maleonizează. Apele liniștite sunt adânci, și multe chestii se întâmplă sub oglinda lor. De unde a pornit chestia cu reîncălzirea acestei ciorbe râncede ? Simplu, instanța le-a trântit dosarul în cap, fiindcă nu convingea nici o mâță moartă. Mai încolo nu insist, judecați și singuri ce-ar fi putut fi acolo. P.S. Măreața locuință e proporțională cu datoriile acumulate. Vrea onor universitatea asemenea stabiliment ? Cine dracul s-ar muta acolo ? Brrrrr. Ar trebui un soi de Ivan Turbincă, în casele ”acelea”, ale boierului.

 • Vă mai întreb ceva. Ai toată viața înainte, ai toate alea. Cine dracul s-ar gândi, la vârsta aia, să-și facă testamentul ? Încă cu detalii, cum că dacă ar crăpa primul, atunci să revină lui cutare. Iar dacă ar crăpa al doilea, atunci să revină lui cutărică. Iar dacă ar crăpa simultan, atunci să revină universității. Băi, ce viruși informatici în creierul omului sunt ăștia ? Ce … om sănătos, la vârsta lor, s-ar gândi la asemenea treburi ? Apoi mi-au ajuns la urechi niscai popisme, din teza de doctorat a filo-popetelui, ceva cu Bizanț și gâtuiri. Adică un pic de țăcăneală exista, ea trebuia doar instrumentată în condiții favorabile. Cum ar fi o beție zdravănă, care activează chestii-socoteli, deja existente în stare latentă. Adevărul pe care-l bănuiesc eu e mult mai prozaic. Și mai sinistru.

 • Bre, dar la atâtea feluri de crăpeli, notarul o fi luat numai banii fără să le explice? Ce-o fi zîs, n-aveți decît să crăpați pe rând sau simultan, io din astea trăiesc. Ce poveste încîlcită,ori notarul e frate cu procurorul sau cum a zis cineva e vreo asociere la UAIC..

Adauga un comentariu