Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Comandanții militari ai Rusiei au încetat să mai trimită noi unități în Ucraina după contraofensivă

Publicat: 13 sept. 2022
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Război în Ucraina Comandanții militari ai Rusiei au încetat să mai trimită noi unități în Ucraina după contraofensivă
Comandanții militari ai Rusiei au încetat să mai trimită noi unități în Ucraina după contraofensivă

Comandanții militari ai Rusiei au încetat să mai trimită noi unități în Ucraina după contraofensivă , a anunțat luni pe pagina sa de Facebook personalul general al forțelor armate ale Ucrainei . „Situația actuală din teatrul de operațiuni și neîncrederea față de comandamentul superior au forțat un număr mare de voluntari să refuze categoric perspectiva serviciului în condiții de luptă.”

UPDATE 23.20: Ucraina deține controlul deplin asupra a peste 4.000 de km pătrați de teritoriu recucerit de la forțele ruse și alți 4.000 de km pătrați sunt în curs de stabilizare

Ucraina deține controlul deplin asupra a peste 4.000 de km pătrați de teritoriu recucerit de la forțele ruse și alți 4.000 de km pătrați sunt în curs de stabilizare, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski într-un discurs, relatează Reuters.

Luni, el a spus că Ucraina a recuperat 6.000 km pătrați în recenta sa contraofensivă. Oficialii ucraineni, totuși, spun că este important să se facă o distincție între a ocupa un teritoriu și a se asigura că este complet sigur.

UPDATE 22.30: Rusia a trimis discret cel puțin 300 de milioane de dolari în total unor partide politice și candidați din peste 20 de țări după 2014 

Rusia a trimis discret cel puțin 300 de milioane de dolari în total unor partide politice și candidați din peste 20 de țări după 2014 pentru a-și exercita influența, potrivit unei estimări ale serviciilor de informații americane publicate marți, relatează AFP.

UPDATE 22.00: Ucraina a declarat marți că se teme că Rusia va intensifica atacurile asupra sistemului său energetic

Ucraina a declarat marți că se teme că Rusia va intensifica atacurile asupra sistemului său energetic, după o serie de atacuri care au provocat întreruperi de curent, și că a cerut puterilor occidentale tehnologie de apărare aeriană pentru evitarea acestui lucru, relatează Reuters.

O serie de lovituri devastatoare au lovit infrastructura electrică și de încălzire a Ucrainei în ultimele două zile, provocând întreruperi masive în mai multe regiuni din est.

„Ne așteptăm să crească numărul acedtor tipuri de atacuri și suntem pregătiți pentru diverse scenarii”, a declarat pentru Reuters consilierul prezidențial principal Mihailo Podoliak.

UPDATE 21.30: Un grup de politicieni locali din Sankt Petersburg care au cerut demiterea președintelui Vladimir Putin

Un grup de politicieni locali din Sankt Petersburg care au cerut demiterea președintelui Vladimir Putin din cauza războiului din Ucraina se confruntă cu probabila dizolvare a consiliului lor districtual în urma unei decizii a unui tribunal de marți, a declarat unul dintre deputați, relatează Reuters.

UPDATE 21.00: Comisia Europeană vrea să adopte măsuri fără precedent de reducere a cererii de energie: 5% pentru orele de vârf

După ce Comisia Europeană va da înapoi în privința plafonării prețului pentru gazele naturale importate din Rusia, alegând în schimb să meargă pe ideea suprataxării companiilor energetice, organismul condus de Ursula von der Leyen are în vedere măsuri fără precedent de reducere a cererii de energie electrică.

UPDATE 20.30: Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au distrus marți două avioane de luptă ale Federației Ruse în două ore

Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei au distrus marți două avioane de luptă ale Federației Ruse în două ore, relatează Ukrainska Pravda și Ukrinform.

UPDATE 20.00: Moscova anunță „lovituri masive” ca răspuns la înaintarea ucraineană

Armata rusă a anunțat marți „lovituri masive” pe toate fronturile, ca reacție la contraofensiva fulgerătoare a trupelor ucrainene pe care Kremlinul le acuză de abuzuri în zonele recucerite, în timp ce Kievul le reproșează soldaților ruși „până la 200 de crime de război pe zi”, potrivit AFP.

UPDATE 19.40: Olaf Scholz l-a îndemnat marți pe președintele rus Vladimir Putin, într-un apel telefonic, să găsească o soluție diplomatică pentru conflictul din Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz l-a îndemnat marți pe președintele rus Vladimir Putin, într-un apel telefonic, să găsească o soluție diplomatică pentru conflictul din Ucraina, bazată pe încetarea focului și retragerea completă a trupelor ruse cât mai curând posibil, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german, relatează Reuters.

UPDATE 19.20: Trupele ucrainene au recucerit peste 300 de așezări în regiunea Harkov

Din 6 septembrie, forțele ucrainene au recucerit peste 300 de așezări din regiunea Harkov, recuperând peste 3.800 de kilometri pătrați de teritoriu, a declarat Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării.

UPDATE 19.00: Ministrul Apărării din Estonia, Hanno Pevkur, vizitează Kievul, oferind Ucrainei un spital mobil

„Estonia a pus întotdeauna oamenii mai presus de orice. Aceasta este ceea ce fac ei acum, furnizând armatei ucrainene cel mai modern spital mobil, care va salva viețile soldaților și civililor noștri”, a spus ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, citat de Thee Kyiv Independent.

UPDATE 18.30: Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a declarat marți că este îngrijorat de faptul că Rusia ar putea încerca să „agite apele” în conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a declarat marți că este îngrijorat de faptul că Rusia ar putea încerca să „agite apele” în conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia pentru a distrage atenția de la Ucraina, potrivit The Guardian.

Blinken a cerut „încetarea imediată a oricăror ostilități militare”.

„Dacă Rusia încearcă într-un fel să agite apele, să creeze o diversiune pentru a distrage atenția de la Ucraina, este ceva ce ne îngrijorează”, a declarat Blinken pentru Reuters la un eveniment din Indiana. El a adăugat că Rusia și-ar putea folosi influența în regiune pentru a ajuta la „calmarea apelor”.

UPDATE 18.00: Două femei ucrainene atacate violent de un rus în Franța pentru că ascultau muzică în limba natală

Două femei ucrainene din Izium au fost bătute de un rus în Roquebrune-Cap-Martin după ce acestea ar fi ascultat muzică ucraineană pe telefon, potrivit publicației de știri Nice-Matin. Ambasada Ucrainei în Franța a condamnat atacul, catalogându-l drept „un incident odios”.

UPDATE 17.50: Ucraina începe vânătoarea pro-rușilor din țară! Se anunță condamnări pe bandă rulantă: ‘Nu vor exista sentimente!’

Consilierul președintelui Ucrainei, Oleksiy Arestovich, a declarat că ucrainenii care au primit în mod voluntar un pașaport rusesc și „sprijină activ” Rusia se confruntă cu răspunderea penală. În cel mai bun caz, o pedeapsă cu închisoarea pentru trădare.

„Ucraina s-a schimbat. Nu vor exista sentimente. Mătușile și unchii care au venit în Ucraina pentru a-i învăța pe copiii ucraineni să iubească Rusia se vor așeza”, a scris el pe canalul său de Telegram, citat de presa ucraineană.

Arestovici a subliniat că vorbim despre acele persoane ale căror activități ilegale vor fi stabilite prin anchetă. Ucrainenii care au primit un pașaport al Federației Ruse din cauza circumstanțelor forțate, de exemplu, pentru o pensie, nu vor fi urmăriți penal.

Vicepremierului Ucrainei, Irina Vereshchuk, a relatat că profesorii din Rusia care predau conform programului rusesc au fost reținuți în teritoriile abandonate de trupele rusești. Ea a declarat că profesorii reținuți riscă până la 12 ani de închisoare, în conformitate cu articolul 438 din Codul penal al Ucrainei („încălcarea legilor și obiceiurilor de război”).

De asemenea, au fost inițiate proceduri legale împotriva profesorilor ucraineni care au folosit programe educaționale rusești. Aceștia sunt acuzați de încălcarea articolului privind activitățile de colaborare, care presupune până la 15 ani de închisoare.

UPDATE 16.45: Institutul pentru studiul Războiului spulberă victoriile Ucrainei: Ele nu vor pune capăt războiului

Ucraina a anunţat luni noi succese militare, spunând că a ajuns la frontiera cu Rusia şi că a eliberat într-o lună echivalentul unui teritoriu care are de şapte ori suprafaţa Kievului de sub controlul armatei ruse, care a răspuns bombardând unele zone recucerite de forţele ucrainene, relatează AFP.

Armata ucraineană a anunţat mai întâi o contraofensivă în sud, după care, săptămâna trecută, a realizat un avans fulgerător în regiunea Harkov din nord-est.

În est, „eliberarea localităţilor de invadatorii ruşi continuă în regiunile Harkov şi Doneţk”, a susţinut armata ucraineană.

Iar în regiunea Herson (sud), ea a revendicat recucerirea a 500 de kilometri pătraţi în două săptămâni, prima sa estimare în cifre a avansului din sud.

În total, „de la începutul lunii septembrie, soldaţii noştri au eliberat deja 6.000 de kilometri pătraţi de teritoriu ucrainean în est şi sud şi continuăm să avansăm”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski luni seară într-un video online. Kievul nu revendica duminică decât 3.000 de kilometri pătraţi „eliberaţi”.

UPDATE 15.30: Armata rusă respinge atacul forțelor ucrainene la Herson: au lansat cel puțin 15 rachete deasupra orașului

Forțele de Apărare Antiaeriană ale Rusiei ar fi lansat, marți, cel puțin 15 rachete deasupra Hersonului, relatează corespondentul TASS, informează Rador. Pe cerul deasupra orașului sunt vizibile urme de rachete de apărare aeriană şi se aud sunete a le exploziilor. Se presupune că funcţionează apărarea antiaeriană. Agenţia TASS nu a primit încă confirmarea oficială a acestor informații.

Ucraina a anunţat luni noi succese militare, spunând că a ajuns la frontiera cu Rusia şi că a eliberat într-o lună echivalentul unui teritoriu care are de şapte ori suprafaţa Kievului de sub controlul armatei ruse, care a răspuns bombardând unele zone recucerite de forţele ucrainene, relatează AFP.

Armata ucraineană a anunţat mai întâi o contraofensivă în sud, după care, săptămâna trecută, a realizat un avans fulgerător în regiunea Harkov din nord-est.

În est, „eliberarea localităţilor de invadatorii ruşi continuă în regiunile Harkov şi Doneţk”, a susţinut armata ucraineană.

Iar în regiunea Herson (sud), ea a revendicat recucerirea a 500 de kilometri pătraţi în două săptămâni, prima sa estimare în cifre a avansului din sud.

În total, „de la începutul lunii septembrie, soldaţii noştri au eliberat deja 6.000 de kilometri pătraţi de teritoriu ucrainean în est şi sud şi continuăm să avansăm”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski luni seară într-un video online. Kievul nu revendica duminică decât 3.000 de kilometri pătraţi „eliberaţi”.

UPDATE 14.30: Armata ucraineană își continuă marșul – Guvernatorul din Luhansk anunță că rușii s-au retras dintr-un oraș cheie

Armata rusă părăsește orașul cheie Kreminna, orașul este „complet gol”, iar steagul ucrainean ridicat de partizanii locali încă flutură, a declarat guvernatorul de la Luhansk, Serhiy Haidai, pe Telegram. Kreminna se află la doar 25 de kilometri nord-vest de Severodonețk, pe care forțele ruse l-au ocupat peste o lună de lupte aprige în mai și iunie.

UPDATE 14.00: Kremlinul le arată pisica rușilor care critică eșecul de pe frontul din Ucraina: ‘Linia este foarte, foarte subțire’

Rușii îl susțin pe președintele rus Vladimir Putin în chestiunea operațiunii militare speciale, sentimentele și acțiunile lor, precum și alegerea lor în momentul votului confirmă acest lucru, a declarat purtătorul de cuvânt al liderului rus, Dmitri Peskov, în fața presei. Peskov a fost întrebat dacă există riscul ca mesajele criticile la adresa contraofensivei ucrainene, inclusiv pe canalele Telegram cu vederi patriotice, să afecteze opinia publică din Rusia.

„Rușii îl susțin pe președinte, iar acest lucru este confirmat de sentimentele și acțiunile oamenilor, de participarea lor la alegeri, de alegerea făcută de cei care și-au folosit votul, acest lucru este confirmat de statistici. Ele sunt într-adevăr consolidate în jurul deciziilor pe care le ia șeful statului”, a spus Peskov, potrivit agenției Ria Novosti, făcând trimitere la alegerile de duminică, câștigate clar de partidul lui Putin, „Rusia Unită”.

De asemenea, el a precizat că toate punctele de vedere critice sunt considerate pluralism, atâta timp cât se încadrează în lege, dar „linia este foarte subțire”.

UPDATE 12.00: Armata care ar fi trebut să apere Moscova de un atac NATO, învinsă la Harkov: Va dura ani de zile pentru a se reconstrui

Serviciile secrete britanice anună amploarea dezastrului suferit de armata rusă la Harkov. Potrivit britanicilor o unitate de elită a armatei ruse, desemnată să protejeze Moscova, a luat parte la retragerea haotică din regiunea Harkov.

Armata 1 de tancuri de gardă a Rusiei – desemnată să protejeze Moscova în caz de atac și să conducă contraatacuri împotriva țărilor NATO – a luat parte la retragerea haotică din Oblastul Harkov, a declarat Serviciul de Informații pentru Apărare al Regatului Unit în briefing-ul zilnic. Potrivit raportului, pierderile suferite de Armata 1 de tancuri de gardă, împreună cu alte unități din districtul militar de vest al Rusiei, „va dura ani de zile pentru a se reconstrui”.

UPDATE 11.00: Zelenski vrea să profite de schimbarea uimitoare de pe câmpul de luptă. Apel disperat către Occident

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face apel la Occident să accelereze livrările de armament, în timp ce trupele ucrainene încearcă să consolideze controlul asupra unei mari porțiuni de teritoriu din nord-estul țării.

De când Moscova și-a abandonat sâmbătă principalul bastion din nord-estul Ucrainei, marcând cea mai gravă înfrângere de la începutul războiului, trupele ucrainene au recucerit zeci de orașe, într-o schimbare uimitoare a momentului de pe câmpul de luptă, scrie Reuters.

Un oficial militar american de rang înalt a declarat că Rusia a cedat în mare parte teritoriul de lângă Harkov, în nord-estul țării, și și-a retras multe dintre trupele sale peste graniță. citiți mai departe

Washingtonul și aliații săi au furnizat Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari, despre care Kievul spune că au ajutat la limitarea câștigurilor rusești.

Într-un discurs video ținut la sfârșitul zilei de luni, Zelenski a declarat că Ucraina și Occidentul trebuie să „consolideze cooperarea pentru a învinge teroarea rusă”.

UPDATE 10.10: Tensiuni între Turcia și Ucraina: În ciuda colaborării la nivel înalt, Kievul pregătește sancțiuni împotriva băncilor turcești

Ankara a cerut clarificări de la Kiev în legătură cu o campanie lansată în Ucraina împotriva oamenilor de afaceri și băncilor turcești, a relatat marți ziarul Aydınlık, citând surse diplomatice.

„Sursele au precizat că partea turcă a transmis reacția sa fermă părții ucrainene și au fost cerute clarificări. Sursele au mai spus că o inițiativă similară a fost luată de ambasada Turciei la Kiev, chestiunea fiind monitorizată îndeaproape”, se arată în materialul citat.

Anterior, site-ul a relatat că Ucraina a început campania pentru impunerea de sancțiuni împotriva oamenilor de afaceri și băncilor turcești din cauza refuzului Ankarei de a susține restricțiile impuse de țările occidentale împotriva Rusiei. Șefii băncilor turcești Ziraat Bankasi, İș Bank și Credit Europe Bank au fost incluși pe această listă neagră specială.

Fostul ambasador al Turciei în Ucraina, Tugay Ulucevik, comentând informația, a cerut convocarea ambasadorului ucrainean la Ministerul de Externe, în timp ce fostul reprezentant al Ankarei la Uniunea Europeană, Uluçelker, a reamintit că Turcia este singura țară care poate negocia atât cu Ucraina, cât și cu Rusia.

UPDATE 08.00: Trupele ruse au lăsat în urmă stocuri de muniție și alte provizii în urma contraofensivei Ucrainei din regiunea Harkov.

Trupele ruse au lăsat în urmă stocuri de muniție și alte provizii în urma contraofensivei Ucrainei din regiunea Harkov , relatează Kyiv Independent. Un analist a estimat că peste 300 de vehicule, inclusiv tancuri, mortare autopropulsate și camioane de aprovizionare, au fost pierdute între 7 și 11 septembrie

UPDATE 07.30: Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a apărut luni seară la televiziunea de stat, prezidând o ședință pe economie

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a apărut luni seară la televiziunea de stat, prezidând o ședință pe economie la care nu a făcut nicio referire la situația militară și a spus că Rusia rezistă în fața sancțiunilor occidentale . „Tacticile blitzkrieg-ului economic, atacul pe care se bazau, nu au funcționat”.

UPDATE 07.00: Deputații municipali din 18 districte din Moscova și Sankt Petersburg au semnat o declarație publică prin care cer demisia lui Vladimir Putin

Deputații municipali din 18 districte din Moscova și Sankt Petersburg au semnat o declarație publică prin care cer demisia lui Vladimir Putin. „Noi, deputații municipali ai Rusiei, credem că acțiunile președintelui Vladimir Putin dăunează viitorului Rusiei și al cetățenilor săi”, se arată în declarația publicată de Ksenia Torstrem, deputatul municipal al districtului Semenovsky din Sankt Petersburg.

Comentarii
  • Ofensiva fulger a forțelor armate ucrainene în regiunea Harkov din nord-estul țării a dus la prăbușirea frontului rusesc ca un castel de nisip însă factorii care au dus la reușita sa țin mai mult de deficiențele proprii ale armatei ruse.

  • traiasca SUA cu banii ei, armamentul ei, instruirea ei si cu satelitii ei, altfel Ucraina era ocupata demult!. de fapt in Ucraina se bate SUA cu Rusia, punct.

Adauga un comentariu