Economic Local

Record de programări la restaurantele din Iași. Clienții sună cu o săptămână înainte pentru a rezerva cina în locațiile preferate

Publicat: 09 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Record de programări la restaurantele din Iași. Clienții sună cu o săptămână înainte pentru a rezerva cina în locațiile preferate
Preparat de lux, gătit de unul din bucătarii cu experiență din restaurantele din Iași, care în această perioadă au fost ocupate în totalitate de clienți

Restaurantele din Iași nu duc lipsă de clienți în această perioadă, după ce s-au făcut rezervări chiar și cu o săptămână înainte de deschiderea lor. După ce autoritățile au anunțat că acestea pot fi deschise în limita a 30 la sută din capacitate, cu respectarea măsurilor de siguranță privind răspândirea noului coronavirus, telefoanele au început să sune încontinuu

Potrivit reprezentanților restaurantelor din Iași, în fiecare zi, sunt ocupate toate mesele disponibile, astfel că unii clienți au așteptat zile bune ca să poată mânca în locația preferată. Inclusiv restaurantele abia deschise au record de programări, chiar dacă aici se prepară specialități de lux, pentru clienții cu pretenții și cu prețuri pe măsură. Preparatele fine-dining au început să atragă tot mai mulți clienți care vor experiență culinară inedită, astfel că puținele restaurante din Iași din gama de lux au rezervări zilnice și abia fac față cererii. Cele mai multe rezervări se fac telefonic, dar sunt și situații când clienții vin la restaurante și așteaptă cel puțin o oră până se eliberează un loc. Restaurantele și cafenelele din Iași au fost redeschise începând cu data de 31 decembrie 2020, în limita de 30 la sută din capacitate.

Restaurantele din Iași au fost ocupate în totalitate de clienții care au făcut rezervări și cu o săptămână înainte

Unul din restaurantele din Iași unde toate mesele sunt rezervate chiar din prima zi de la deschidere este „Liria”, de pe strada Arcu. Chiar înainte de deschiderea restaurantului, de pe data de 5 ianuarie 2021 au început să sune telefoanele pentru rezervări, fiind făcute și cu o săptămână înainte. Potrivit lui chef Adrian Lucian Șipoteanu din cadrul restaurantului „Liria”, cei mai mulți clienți fac programări telefonice.

„Noi respectăm această regulă privind ocuparea meselor doar la 30 la sută din capacitate și din acest motiv nu reușim să acoperim toate rezervările. Clienții care sună vor să vină în restaurant în număr mare, dar nu avem capacitatea necesară din cauza restricțiilor. Preparatele noastre fine-dining sunt tot mai căutate, iar pentru cei care vor să consume bere din cele peste 100 de sortimente existente și să mănânce preparate la prețuri mai accesibile avem berăria la etaj, deasupra restaurantului. Capacitatea maximă din berărie este de 60 de locuri, iar în restaurant, de 40 de locuri”, spune Lucian Șipoteanu.

Imediat după redeschiderea restaurantelor, ieșenii au vrut să ia masa în oraș

Bucătarul susține că, deși deschiderea oficială a fost ieri, 8 ianuarie 2021, numărul rezervărilor a explodat cu o săptămână înainte. Astfel, pentru ca toți clienții să fie mulțumiți, evenimentul de vineri a fost extins și pentru sâmbătă și duminică.

„Datorită numărului mare de cereri, vineri, restaurantul a fost complet rezervat, iar pentru a face față solicitărilor, va fi și în celelalte zile de weekend muzică live. Clienții vor în general să rezerve mesele pentru cină, dar solicită rezervări și pentru restul zilei. Noi deschidem de la ora 12:00, astfel că avem programări în permanență”, mai spune Lucian Șipoteanu, cu o experiență de peste 20 de ani în acest domeniu.

Chef-ul susține că, în ultimii ani, clienții mănâncă tot mai des la restaurant și comandă preparate sofisticate. Cele mai solicitate sunt preparatele care au la bază carnea de vită, piureuri obținute din combinații de legume, dar și deserturi mai puțin obișnuite precum trufe din ciocolată cu avocado. Prețurile sunt de câteva sute de lei pentru o porție de paste cu trufe sau alte preparate sofisticate.

Ioana Gamen, manager evenimente Hotel Unirea: „Lumea este dornică să iasă”

Cererea este la fel de mare din partea clienților și pentru rezervarea meselor în restaurantele cu vechime, din Iași, precum „Oscar” sau „Panoramic”, de la Hotel „Unirea”. Potrivit reprezentanților celor două locații, imediat după anunțarea redeschiderii restaurantelor au început să sune telefoanele.

„Există un interes din partea clienților și în mod clar a crescut cererea pentru rezervări în restaurantul nostru. Noi ne bucurăm că am putut deschide restaurantul, mai ales că până acum am ținut deschis doar pentru livrările la domiciliu”, susțin reprezentanții „Oscar” Iași.

La restaurantul „Panoramic”, de la ultimul etaj al Hotelului „Unirea”, s-au făcut deja rezervări din partea clienților care vor, mai ales, să cineze. „Lumea este dornică să iasă, deci se vede un interes din partea clienților pentru restaurantul nostru”, susține Ioana Gamen, manager evenimente Hotel „Unirea”.

Restaurantele din Iași s-au deschis pe data de 31 decembrie 2020, însă în limita a 30 la sută din capacitate

Potrivit Comitetului Local pentru Situații de Urgență Iași, după expirarea perioadei de 14 zile în care în municipiul reședință au existat restricții impuse de faptul că rata de infectare COVID-19 a fost de peste 3 cazuri la mia de locuitori, s-au redeschis restaurantele și cafenelele din Iași în limita a 30 la sută din capacitatea maximă. Astfel, din scenariul roșu, municipiul Iași a intrat oficial în scenariul galben. Drept urmare, se reia activitatea în spațiile interioare din restaurante și cafenele în limita a 30 la sută din capacitate în intervalul orar 06:00 – 23:00. De asemenea, s-au redeschis cinematografele și instituțiile de cultură. În același timp, se pot redeschide activitățile din sălile de noroc. Domeniul HoReCa este unul dintre cele mai afectate domenii de pandemie, în anul 2020 fiind disponibilizați aproximativ 2.000 de angajați care munceau în hotelurile, restaurantele și cafenelele din Iași.

Adauga un comentariu