National

Reducere la restaurant pentru românii care au primit vaccin anti covid

Publicat: 29 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Reducere la restaurant pentru românii care au primit vaccin anti covid
Vaccin anti-coronavirus

Discriminare sau nu? Conform unor informaţii, câţiva patroni ai localurilor din Centrul Vechi al Brașovului vor să facă o reducere de 10% pentru clienţii care s-au vaccinat anti covid. Bineînţeles, până în acest moment, de discount pot profita numai cadrele medicale care s-au vaccinat.

Iată ce spune Horia Huluban, patron restaurant din Braşov:

„Am făcut-o din două motive. Unul să ajutăm oarecum ca oamenii să se vaccineze. Şi a doua, prin această acţiune, şi noi beneficiem de nişte clienţi mai mulţi care să vină la noi la restaurante. Noi dorim să facem aceste discounturi la toată populaţia, şi la cei care nu se vaccinează, dar pentru început dorim acest lucru. Ca să nu se interpreteze că este vorba despre o discriminare.”

Pentru că le-a surâs ideea, se pare că şi câţiva patroni din Baia Mare vor să procedeze la fel. Iniţiativa nu este chiar nouă. Din câte se pare, în Statele Unite ale Americii circulă un zvon potrivit căruia doar americanii cu paşaport de vaccinare vor putea călători la anul.

Iată ce părere are Diana Şoşoacă, avocat, senator AUR:

„Asta e discriminare totală şi ajungi la obligativitatea vaccinării ca să poţi să ai acces la drepturi şi libertăţi fundamentale care sunt date nu numai de Constituţia României, cât şi de Carta Europeană a Drepturilor Omului. Deci, nu poţi să te joci cu aşa ceva. Nu, deci se încalcă grav Constituţia şi pactele internaţionale cu privire la drepturile omului la care România este parte.”

Discriminare sau nu?

Specialiştii în Drept Constituţional sunt mai rezervaţi cu privire la ideea aşa-zisei discriminări. Reprezentanţii CNCD, în schimb, spun ferm că nu este corect.

Csaba Asztalos, preşedinte CNCD:

„Va fi un subiect în perioada următoare. Orice interdicţie şi orice beneficiu acordat în funcţie de vaccin, dacă cineva s-a vaccinat sau nu. Şi mă aştept să avem procese în instanţă având ca obiect astfel de limitări, condiţionări de acces la servicii sau chiar la libera circulaţie.”

Cristian Ene, avocat:

„Cât timp în lege nu se prevede în mod obligatoriu că toate persoanele trebuie să se vaccineze, înseamnă că vaccinul este o opţiune.”

Augustin Zegrean, fost judecător CCR:

„Sigur că fiecare e liber să facă ce vrea cu corpul lui dar până în limita în care afectează corpul, fiinţa, viaţa altuia.”

Inedit este faptul că peste ocean, în SUA, companiile de software au în lucru aplicaţii pentru telefon, prin care utilizatorii își pot încărca datele de vaccinare. Doar astfel vor avea acces la concerte, la cinema sau pe stadion.

Adauga un comentariu