Prima pagină » Actualitate » Reguli la controlul rutier! Este obligatoriu pentru toți șoferii! 
Reguli la controlul rutier! Este obligatoriu pentru toți șoferii! 

Reguli la controlul rutier! Este obligatoriu pentru toți șoferii! 

13 mai 2025, 10:20, 3 ,
Mirela Gabriela Todosi în Bzi.ro

Noi reguli la controlul rutier! Atunci când un conducător auto este oprit în trafic, indiferent de natura opririi, acesta are obligația să prezinte câteva documente esențiale. Conform Codului Rutier din 2025, șoferii care nu prezintă documentele obligatorii riscă o amendă între 6 și 8 puncte de amendă, echivalentul a până la 1.600 de lei. Iată ce este obligatoriu pentru toți șoferii la fiecare control rutier!

Reguli la controlul rutier!

La orice control rutier din trafic, șoferii trebuie să prezinte câteva documente obligatorii: permisul de conducere, cartea de identitate, certificatul de înmatriculare (talonul auto) și asigurarea RCA. Pentru mulți șoferi, faptul de a rămâne la zi cu documentele auto poate deveni o provocare. Unii șoferi nu dețin în mașină toate documentele, iar alții riscă să fie sancționați pentru că circulă pe drumurile publice chiar dacă au pierdut talonul auto sau certificatul de înmatriculare.

Acest document, esențial pentru circulația pe drumurile publice, este obligatoriu la fiecare control al autorităților. Atunci când un șofer român este oprit în trafic, trebuie să prezinte obligatoriu permisul de conducere, cartea de identitate sau pașaportul, certificatul de înmatriculare și asigurarea auto obligatorie (RCA). Toate trebuie să fie originale, cu excepția asigurării, care poate fi prezentată și în format digital.

Ce sancțiuni riscă șoferii care nu au în mașină documentele obligatorii

Conform Codului Rutier din 2025, șoferii care nu prezintă documentele obligatorii riscă o amendă de între 6 și 8 puncte de amendă, echivalentul a până la 1.600 de lei. Sancțiunea este aplicată atât pentru lipsa talonului auto, cât și pentru alte documente necesare în circulație. Conducătorii auto trebuie să știe că certificatul de înmatriculare este obligatoriu. În caz de pierdere sau furt al certificatului de înmatriculare, dacă nu a fost obținut duplicatul, se vor reține plăcuțele de înmatriculare. Dacă documentul a fost reținut de poliție sau este suspendat, riscurile devin mai mari, iar sancțiunile pot include chiar închisoare, în funcție de circumstanțe. De asemenea, plăcuțele pot fi reținute dacă vehiculul nu are RCA valid sau are probleme tehnice majore.

Încălcarea regulilor de circulație de către un șofer se sancționează cu amendă contravențională și aplicarea unor puncte de penalizare. Când un conducător auto acumulează 15 puncte, permisul este suspendat automat. Important de știut este că punctele de penalizare rămân pe permis timp de 6 luni de la data când a fost aplicată sancțiunea. Totodată, punctele de penalizare se anulează individual, în 6 luni din momentul în care a fost aplicată sancțiunea contravențională. Penalizarea este ștearsă automat din sistem, iar conducătorii auto nu trebuie să facă vreun demers.

Șoferii pot verifica online câte puncte de penalizare au pe permis. Există două portaluri care au acces la baza de date a poliției rutiere:

  • hub.mai.gov.ro (unde, pentru obținerea datelor de logare este necesară o deplasare la poliție);
  • ghiseul.ro (nu este nevoie de deplasare la autorități).

Astfel, șoferii pot afla pe loc ce amenzi rutiere au primit și câte puncte de penalizare au acumulat.

Șoferii trebuie să mai știe că anumite documente sunt obligatorii în mașină și trebuie prezentate la fiecare control rutier. În caz contrar, conducătorii auto riscă să fie sancționați.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Ce nu trebuie să uiți săptămânal dacă ai vinete în grădină. Așa previi dăunătorii și fructele deformate
observatornews.ro
Afacerea cu care Alina și Alex au dat lovitura. Un clip postat pe TikTok le-a adus mii de comenzi
Playsport.ro
O femeie și fiica ei au strâns 8.000 de sticle, apoi au construit o casă cu 7 camere: „Pentru noi a fost o metodă de supraviețuire”
Evz.ro
De la relaxare la revoltă: turiștii români, tot mai nemulțumiți de sejururile în Bulgaria
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ventilația încrucișată nocturnă, varianta rapidă prin care răcoreşti casa fără aerul condiţionat. Ce trebuie să faci exact?
Dailybusiness.ro
E LEGE! Ce trebuie să facă șoferii rămași fără plăcuțe de înmatriculare. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă obligația
RomaniaTV
Adio garanţia de 50 de bani la punctele de reciclare. Românii, campioni în campania SGR
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Doliu URIAȘ! A MURIT Iliescu în urmă cu puțin timp....România este în STARE DE ȘOC
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!
Comentarii
  • Va rog sa imi spueti si mie unde este noutatea deoarece aceste acte trebuiau prezentate si pana acum.

  • Marin Gabriel

    Cel sau cea, care a scris articolul, este un artist! Să poți scrie atâtea banalități și să le prezinți că pe o noutate, e ceva deosebit! Tineti-o tot așa!

  • Doar pentru ,,intelectualii” care au scris articolul, cartea de identitate a autovehiculului NU este obligatorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iunie 2025
21 iunie 2025