Actualitate

Reguli noi pentru șoferii care călătoresc cu mașina în străinătate. Ce sancțiuni primești dacă încalci legea

Publicat: 25 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Reguli noi pentru șoferii care călătoresc cu mașina în străinătate. Ce sancțiuni primești dacă încalci legea
Parlamentul European discută o serie de măsuri mai aspre pentru șoferii care încalcă legea.

Au fost anunțate reguli noi pentru șoferii care călătoresc cu mașina în străinătate. Parlamentul European a convenit asupra mai multor măsuri de a preveni comportamentul periculos la volan în străinătate. Iată ce sancțiuni primești dacă încalci legea.

Reguli noi pentru șoferii care călătoresc cu mașina în străinătate

Parlamentul European discută o serie de măsuri mai aspre pentru șoferii care încalcă legea. Țara din UE în care regulile rutiere au fost încălcate va avea la dispoziție 11 luni de la data încălcării pentru a emite o notificare. Notificarea încălcării regulilor rutiere trebuie să includă momentul și circumstanțele încălcării, precum și informații privind modul de contestare a amenzii.

Pe lângă încălcările actuale (excesul de viteză, conducerea sub influența alcoolului sau neoprirea la semaforul roșu), lista va fi completată cu elemente noi precum parcarea periculoasă, depășirea periculoasă, încălcarea unei linii continue și părăsirea locului unui accident. Sancțiunile prprue de UE vor fi aplicate și șoferilr care călătoresc pentru afaceri sau vin în vacanță cu mașina.

,,Pentru a spori siguranța rutieră, țările UE trebuie să coopereze și să dispună de instrumente eficiente de pedepsire a celor care încalcă regulile de circulație din străinătate. Normele actualizate vor contribui la realizarea acestui obiectiv, dar sunt benefice și pentru conducătorii auto, care vor primi informații într-un interval de timp strict, într-o limbă pe care o înțeleg și cu o descriere a procedurii de recurs. Interzicerea utilizării unor companii private pentru a încasa amenzile va proteja în mod eficace conducătorii auto împotriva escrocheriilor și a scurgerilor de date cu caracter personal”, a declarat raportorul Parlamentului European, eurodeputatul polonez Kosma Zlotowski.

Legi mai dure pentru conducătorii auto

Recent, a fost anunțat faptul că se lucrează la nivel european pentru reguli rutiere mai dure.  Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european.

Cei care vor să obțină permisul de conducere în anul 2024 sunt nevoiți să facă față unui alt set de reguli. Nu doar procedura de obținere a permisului a fost schimbată, dar s-a introdus și o nouă probă pe care viitorii șoferi trebuie să o treacă.

Modificările aduse examenului auto includ introducerea și altor probe practice precum condusul în condiții de zăpadă și polei, utilizarea sigură a telefonului mobil, conștientizarea unghiurilor moarte și folosirea sistemelor de asistență pentru șofer. Toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, vor trebui să respecte aceste cerințe.

De asemenea, proiectul de act normativ propune extinderea numărului de ore de instruire practică la minimum 45 de ore și permite realizarea examenului pentru obținerea permisului și de către examinatori persoane fizice atestate de autoritatea competentă.

O nouă lege din Codul Rutier îi vizează și pe pietoni. Pietonii nervoși care lovesc mașinile atunci când șoferii nu le oferă prioritate pot fi acuzați de distrugere, iar pedepsele nu sunt de neglijat. Tot la distrugere se pot încadra și cei care vandalizează un vehicul parcat neregulamentar.

Adauga un comentariu