National

Renate Weber solicită redeschiderea spitalelor din România: „Dreptul la sănătate în sistemul public”

Publicat: 24 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Renate Weber solicită redeschiderea spitalelor din România Dreptul la sănătate în sistemul public
Avocatul Poporului, Renate Weber

Avocatul Poporului, Renate Weber, a solicitat redeschiderea spitalelor pentru că, în conformitate cu datele furnizate de autorități, situația este dramatică peste tot. Aceasta a menționat că ”vorbim de un drept fundamental: dreptul la sănătate în sistemul public”. Deși primele solicitări au fost făcute în 10 aprilie, Renate Weber a afirmat că nici până acest moment nu s-a soluționat în niciun fel situația.

”Noi am cerut redeschiderea spitalelor în general pentru că din toate datele care ne reveneau din teritoriu, situația era dramatică peste tot. Pe 10 aprilie, i-am trimis prima solicitare domnului ministru (Nelu Tătaru), pornind de la ordinele acelea care au fost date și care vorbeau doar despre urgențe și l-am rugat să revină asupra ordinului respectiv, să permită managerilor, șefilor de secții și celor care efectuează gărzi în spitale să nu refuze a oferi tratament pacienților care vin pe motiv că nu există confirmarea sau infirmarea că sunt pozitiv sau negativi și să se asigure că toate unitățile au dotarea necesară pentru protecția personalului medical.

Am revenit la finalul lunii mai, cu o altă adresă, iar pe 5 iunie, văzând că n-am primit nimic, au emis o recomandare, pentru că acesta este maximul ce instituția noastră să facă și l-am rugat pe ministrul Sănătății să ia măsuri pentru a împiedica pe viitor situațiile în care oamenii nu au primit asistență medicală, unii și-au pierdut și viața, și să emită în regim de urgență o circulare către toate spitalele suport Covid, ca să reia internările și activitatea din ambulatoriu.”, a declarat Renate Weber.

«Am primit un răspus foarte vag»

Aceasta a menționat că nu a primit un răspuns lămuritor din partea unuia dintre secretarii de stat în Ministerul Sănătății.

”Am primit un răspus foarte vag din partea unui secret de stat, nu a ministrului Tătaru. În continuare, oamenii nu au fost primiți în spitale. În orașele mici, unde există doar un spital mare, acela a fost transformat în spital Covid, iar bolnavii erau mutați în alte județe ca să primească o asistență medicală cât de cât corespunzătoare.”, a mai spus Renate Weber.

Avocatul Poporului răspunde acuzațiilor venite de la PNL: Nu primește pensie specială!

Avocatul Poporului răspunde acuzațiilor venite de la PNL. Renate Weber arată că nu este sub nicio formă în conflict de interese atunci când atacă impozitarea pensiilor speciale la Curtea Constituțională, asta pentru că Avocatul Poporului nu beneficiază pensie de serviciu sau specială.

„Precizăm că, potrivit legislației în vigoare, Avocatul Poporului și Adjuncții acestuia sunt asimilați funcțiilor de ministru și secretar de stat și nu beneficiază de pensii de serviciu sau speciale”, transmite Avocatul Poporului.

Cererea de revocare a Avocatului Poporului, Renate Weber, a fost depusă la Parlament de către liderii grupurilor parlamentare PNL din Senat și Camera Deputaților. Weber este acuzată că, atacând la CCR pensiile speciale, se află într-un „grav conflict de interese”.

„Vă solicităm să procedați la sesizarea Comisiilor Juridice ale Camerei Deputaților și Senatului pentru audierea dnei renate Weber, Avocat al Poporului, în vederea întocmirii unui raport prin care să se propună demiterea acesteia din funcția de demnitatre publică în care a fost numită”, au cerut Fenechiu și Roman.

Avocatul Poporului răspunde acuzațiilor venite de la PNL: Acuzată că e într-un „grav conflict de interese”

Liberalii susțin că Renate Weber e într-un „grav conflict de interese” în momentul în care a decis blocarea intrării în vigoare a Legii pentru modificarea Codului Fiscal, adoptată de Parlamentul României, la data de 17 iunie 2020, prin care pensiile „speciale” sunt impozitate drastic, „eliminând astfel discrepanţele care au generat revolta poporului român în privinţa inechităţii sistemului public de pensii”.

În solicitare se menționează că Renate Weber va beneficia de pensie de serciviu, aceasta urmând să fie impozitată cu 85%, potrivit legii atacată la CCR de aceasta..

De asemenea, i se reproşează că a încălcat Constituţia şi pentru declanşarea mecanismului naţional privind prevenirea torturii.

„Avocatul Poporului a acţionat cu depăşirea competenţelor legale stabilite de Legea nr.35/1997, având drept consecinţă nerespectarea dispoziţiilor art.13 din Legea de organizare şi funcţionare a Instituţiei Avocatul Poporului şi pe cale de consecinţă a art.1 alin.(5) din Constituţia României”, se arată în cererea depusă de PNL la Birourile Permanente ale celor două Camere.

Renate Weber, „inamicul public numărul 1“ pentru liberali

Renate Weber este acuzată, de asemenea, de mai multe încălcări ale legilor.

„Analizând acţiunile doamnei Renate Weber, în calitatea sa de Avocat al Poporului, constatăm: – declanşarea mecanismului naţional privind prevenirea torturii (MPN) cu privire la unităţile sanitare care tratează pacienţi COVID 19, sub aspectul monitorizării acestora fără un temei concret, constând în existenţa unor sesizări care să creeze suspiciuni rezonabile privind existenţa unor acte sau fapte ce pot fi asimilate torturii. În fapt, mecanismul de monitorizare a fost instituit fără a se comunica unităţilor sanitare actul administrativ care a stat la baza declanşării procedurii de monitorizare”, se arată în documentul PNL.

Premierul Ludovic Orban a declarat luni, după ședința conducerii centrale PNL, după ce liberalii au demarat procedurile parlamentare pentru demiterea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, că dacă social-democrații nu susțin demersul, atunci înseamnă că PSD nu susține nici supraimpozitarea pensiilor speciale.

„Renate Weber a rămas, cum a fost și Victor Ciorbea, avocatul PSD, nu Avocatul Poporului. Ne vom strădui (să o demitem din funcție). Ultimul atac la CCR a fost atacul privind legii de impozitare a pensiilor speciale.  Atunci se va vedea dacă PSD sprijină cu adevărat supraimpozitarea pensiilor speciale. Dacă votează (demiterea Renatei Weber) înseamnă că sprijină cu adevărat. Dacă nu, nu”, a declarat Ludovic Orban.

 

Adauga un comentariu