Miercuri, 4 iunie 2025, un val de tristețe a cuprins Republica Moldova, după vestea dispariției uneia dintre cele mai mari personalități ale muzicii din țară, Maestrul Eugen Doga.
Compozitorul și muzicianul, a cărui operă a depășit granițele naționale, a murit la vârsta de 88 de ani, lăsând în urma sa o moștenire muzicală de neprețuit.
Maestrul Eugen Doga a murit! Ceremonia funerară și programul ultimei zile de omagiu
Ceremonia funerară în cinstea Maestrului Eugen Doga va începe astăzi, 4 iunie, când trupul neînsuflețit al compozitorului va fi depus la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” din Chișinău. De la ora 17:00, se va oficia slujba de priveghi, iar în ziua următoare, pe 5 iunie, va avea loc înmormântarea.
Programul complet al ceremoniei este următorul:
4 iunie 2025:
17:00 – Depunerea trupului neînsuflețit la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”
17:30 – Slujba de priveghi
5 iunie 2025:
08:00 – 09:30 – Serviciul divin și Prohodul
10:00 – Depunerea trupului la Palatul Național „Nicolae Sulac”
10:15 – 12:50 – Ceremonia „In memoriam Eugen Doga” și mitingul de doliu
12:50 – Procesiunea de rămas bun (Litia mică)
13:00 – Deplasarea cortegiului funerar către Cimitirul Central de pe str. Armenească
14:00 – Ceremonia de înmormântare
Zi de doliu național în Republica Moldova
Ziua de 5 iunie a fost decretată oficial „zi de doliu național” în Republica Moldova, în semn de omagiu față de artistul care a devenit un simbol al culturii naționale și internaționale. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, iar cetățenii și instituțiile publice sunt invitați să păstreze un moment de reculegere pentru a adresa un ultim omagiu compozitorului.
„Astăzi, Moldova plânge pierderea unui geniu, dar și un om deosebit, care prin muzica sa a lăsat o amprentă inconfundabilă asupra întregii lumi. Ne luăm rămas-bun cu durere și recunoștință”, a spus președintele Maia Sandu.
Născut pe 1 martie 1937, în satul Mocra, pe malul stâng al Nistrului, Eugen Doga a fost un adevărat simbol al renașterii culturale. De la o vârstă fragedă, muzica a fost chemarea sa. A studiat la Chișinău, iar de-a lungul decadelor a compus peste 200 de lucrări pentru film și teatru, piese simfonice, romanțe și valsuri celebre.
Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale este valsul compus pentru filmul „Gingașa și tandra mea fiară”, regizat de Emil Loteanu, care a fost declarat de UNESCO una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX. Melodiile sale au fost cântate pe marile scene ale lumii și au însoțit cele mai importante evenimente internaționale.
De-a lungul carierei sale, Eugen Doga a fost mai mult decât un simplu compozitor. A fost profesor, mentor și model pentru generații de tineri muzicieni. A lăsat o amprentă puternică asupra educației muzicale din Republica Moldova și nu a ezitat niciodată să participe la întâlniri cu elevii din școlile din întreaga țară. „Familia este portul meu originar”, spunea adesea Maestrul, care a găsit un sprijin constant în soția sa, Natalia, și fiica sa, Viorica.
O moarte care lasă un gol imens
Ministerul Culturii al Republicii Moldova a exprimat durerea întregii națiuni:
„Eugen Doga a plecat astăzi să compună muzică pentru îngeri. O zi tristă, în care ne luăm rămas-bun de la cel care a transformat sunetul în lumină, cel care ne-a făcut cunoscuți în lume prin muzica sa nepământeană, vibrând între Eminescu și lacrimă, între vals și eternitate”.
Premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au adus și ei omagii pentru marele compozitor.
„Muzica sa ne-a învățat ce înseamnă frumusețea vieții și ne-a însoțit în cele mai importante momente. Să avem grijă ca muzica lui să nu moară niciodată”, a spus Igor Grosu, în timp ce Dorin Recean a subliniat impactul global al creațiilor sale.
Pe lângă faima internațională și aprecierile primite de la mari instituții muzicale și culturale, Eugen Doga a rămas mereu un om simplu și modest. Cu toate că lucrările sale au fost traduse în sute de limbi și au fost interpretate pe cele mai mari scene din lume, Maestrul nu a pierdut niciodată contactul cu realitatea și cu oamenii simpli care i-au fost aproape.
Muzica sa a răsunat în filme și spectacole, a însoțit Olimpiadele și evenimentele internaționale, dar a fost și un simbol al Moldovei, un far care a ghidat națiunea prin artă. Eugen Doga va rămâne viu în inimile celor care l-au iubit și au ascultat notele compuse de el, iar moștenirea sa artistică va dăinui peste generații.