Local

Restaurantele din Iași vor putea fi deschise. Curtea de Apel Iași le-a dat dreptate antreprenorilor ieșeni

Publicat: 15 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Restaurantele din Iași vor putea fi deschise. Curtea de Apel Iași le-a dat dreptate antreprenorilor ieșeni
Restaurantele din Iași se vor deschide grație unei decizii luate de Curtea de Apel Iași

Conform unei decizii a Curţii de Apel Iași, restaurantele din Iași vor putea fi deschise. Decizia a fost luată după de mai mulţi oameni de afaceri au contestat decizia autorităţilor de a impune interdicţii pentru baruri şi restaurantele.

Decizia de anulare a interdicţiilor impuse de autorităţi a fost luată după ce 7 oameni de afaceri din Iași, administratorii unor restaurante din municipiu, au atacat ordinul emis de autorităţi Totuşi, activitatea restaurantelor va fi oarecum perturbată pentru că magistraţii au decis că doar 30% din capacitatea unităţilor să poată primi clienţi

Restaurantele din Iași vor fi deschise

În urmă cu o săptămână, Tribunalul Iași pronunţă o decizie asemănătoare tot într-un proces pe aceeaşi speţă. Acum a venit rândul magistraţilor de la Curtea de Apel Iași să se pronunţe asemănător. Din aceste considerente se pare că restaurantele ar putea fi deschise cât de curând. Prima decizie, cea luată de Tribunalul Iaşi nu producea efecte reale. Asta pentru că cei care au dat în judecată interdicţia au atacat ordinul emis de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgentă. Din aceste considerente, ca şi la anularea restricţiilor de la pelerinaje, decizia era una la suprafață, fără efecte juridice reale.

Totuşi, proprietarii au decis să atace, la Curtea de Apel și decizia luată printr-o Hotărâre de Guvern, hotărâre care prelungea starea de alertă şi închiderea restaurantelor. Hotărârea a fost luată pe data de 14 octombrie şi producea efecte de pe data de 15 octombrie.

‘’privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19’’

Decizi dată de Curtea de Apel Iași este una parţială

Totuşi, decizia de anulare a interdicţiilor este una parţială. Judecătorii au decis să declare faptul că, din Hotărârea dată de Guvern trebuie eliminată sintagma: ‘’şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitor’’. Din aceste considerente, restaurantele vor fi deschis în pofida faptului că într-o localitate incidenta cazurilor de COVID-19 depăşeşte 3 la mia de locuitori, dar doar la o capacitate de 30% din restaurant/bar

Curtea de Apel Iași a dat o decizie pe data de 14 decembrie 2020. Momentan, restaurantele nu vor putea fi deschise pentru că decizia pronunţată ieri de magistraţi nu este definitivă. Aceasta poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie și Justiție.

Decizi asemănătoare luată de magistraţi în legătură cu anularea unor restricții impuse de autorități

Decizie supriză luată de Curtea de Apel București. Conform unei decizii de utima oră, restricţiile referitoare la pelerinajele religioase au fost anulate. Decizia nu produce efecte pentru că prevederea apare și într-o decizie a Guvernului, decizie care nu a fost atacată în instantă. Restricţiile de la pelerinajele religioase au fost anulate. Conform hotărârii luate de magistraţii din cadrul Curţii de Apel Bucureşti au declarat că fiind nelegala interdicţia pelerinajelor religioase. Totuşi, decizia nu poate produce efecte pentru că prevederea mai apare într-o hotărâre a Guvernului României.

Adauga un comentariu