Rețeta de gogoși cu ciocolată aduce gustul copilăriei, mirosul de la patiserie, dar și bucuria unui preparat simplu, dar delicios, ideal pentru orice zi.
Aceste gogoși au cucerit generații întregi și continuă să fie desertul preferat al multor persoane, atât în România, cât și în alte colțuri ale lumii.
Rețeta de gogoși cu ciocolată
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 300 grame de făină, de 6 lingurițe de zahăr, de 20 grame de zahăr vanilat, de 130 ml de lapte, de 140 ml de apă, de 50 grame de unt, de 100 grame de ciocolată, de coaja de la o lămâie, de 3 gălbenușuri de ou, de un praf de sare, de drojdie uscată și de ulei pentru prăjit.
Începe prin a pune într-un bol un sfert din făină, gălbenușurile de ou, puțină drojdie uscată, lingurițele de zahăr, coaja de lămâie și un praf de sare și amestecă foarte bine. Adaugă apoi zahărul vanilat și laptele treptat, apoi omogenizează din nou.
Adaugă în compoziție treptat apa, apoi frământă foarte bine și adaugă și untul topit în prealabil. După ce ai terminat de frământat, lasă-l la dopsit.
După ce a crescut, presară făină pe blatul de lucru și scoate aluatul din vas, apoi întinde-l cu un sucitor. Cu ajutorul unui pahar sau a unei căni, decupează gogoșile, apoi cu ajutorul unui pahar foarte mic sau a altui instrument, formează găuri în interiorul lor.
După ce ai terminat să le faci pe toate, mai lasă-le la dospit pentru aproximativ 15-20 de minute, la temperatura camerei.
Încinge într-o tigaie foarte bine uleiul, apoi prăjește-le pe ambele părți. Ia apoi fiecare gogoașă și dă-o prin ciocolata preferată, topită în prealabil. După acest pas, mai poți pune și alte ornamente mici pe gogoși, după preferințe.
Trucuri pentru niște gogoși delicioase
Pentru a obține niște gogoși perfecte, este important să respecți câțiva pași simpli. Primul pas este ca toate ingredientele să fie lăsate la temperatura camerei, iar aluatul să fie foarte bine frământat și lăsat suficient la dospit.
Uleiul pentru prăjit trebuie să fie încins, dar nu prea fierbinte, pentru a evita arderea exteriorului și rămânerea aluatului crud în interior. După prăjire, gogoșile se lasă pe hârtie absorbantă, astfel încât să elimine excesul de ulei, apoi se pot umple cu glazura de ciocolată.
Dacă vrei să le umpli cu ciocolată în interior, este indicat să folosești o cremă mai groasă, care nu curge ușor. Dacă doar le glazurezi, ciocolata se aplică cât timp gogoșile încă sunt calde, pentru a se adera mai bine.
Un alt secret pentru acestea este să nu le încarci cu foarte multă făină și să le lași să crească și după ce au fost tăiate, întrucât le oferă o textură mai moale și pufoasă, care le face atât de îndrăgite. De asemenea, dacă folosești lapte călduț sau puțin unt în aluat, rezultatul va fi mult mai delicios și mai fraged. Acestea pot fi păstrate și a doua zi, dacă sunt acoperite foarte bine.
Rețele de gogoși cu ciocolată vor rămâne cu siguranță foarte iubite, fiind un desert clasic, dar foarte gustos și potrivit pentru orice ocazie.