Pâinea turcească este un preparat tradițional plin de savoare, cu o textură moale în interior și o crustă aurie la exterior, ce merită cu siguranță încercat măcar o singură dată.
Se poate pregăti acasă în mai multe variante și poate fi servită atât simplă, cât și alături de preparate tradiționale.
Rețeta clasică pentru pâinea turcească
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 500 grame de făină albă, de 7 grame de drojdie uscată, de 1 linguriță de sare, de 1 linguriță de zahăr, de 3 linguri de ulei de măsline și de 300 ml de apă călduță.
Pune într-un bol mare făina amestecată cu sarea, apoi adaugă drojdia activată în apă călduță cu zahăr. Frământă aluatul timp de 10 minute, până când devine elastic și nelipicios, după care lasă-l la dospit o oră într-un loc cald, acoperit cu un prosop curat.
După ce a crescut, întinde ușor aluatul într-o formă rotundă sau ovală, pune-l într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și crestează-l la suprafață în model romboidal, specific pâinii turcești. Unge aluatul cu un amestec făcut din gălbenuș și lapte, apoi presară semințe de susan sau de negrilică.
Coace aluatul la 220 de grade Celsius pentru aproximativ 20-25 de minute, până când pâinea devine aurie și pufoasă.
Pentru o reușită garantată, lasă aluatul să crească suficient pentru a obține o pâine aerată, nu deschide ușa cuptorului în primele 10 minute de coacere pentru a evita lăsarea pâinii, iar pentru o crustă frumos rumenită, pune un vas cu apă fierbinte în cuptor în timpul coacerii.
Află cum poți face și o pâine boierească.
Rețetă cu iaurt, la fel de delicioasă
Pentru această rețetă, cu o textură mai moale și un gust aparte, vei avea nevoie de 400 grame de făină albă, de 100 grame de iaurt natural, de 200 ml de lapte călduț, de 25 grame de unt topit, de 1 linguriță de sare, de 1 linguriță de zahăr și de 7 grame de drojdie uscată.
Dizolvă drojdia în laptele călduț cu zahăr și las-o aproximativ 5 minute, apoi adaugă făina, iaurtul, untul și sarea. Frământă apoi aluatul până când devine omogen și lasă-l la crescut pentru o oră. Când aluatul și-a dublat volumul, se împarte în două bucăți și se modelează în forme rotunde sau ovale.
Așează aluatul în tavă, unge-l cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin iaurt, apoi presară semințe de susan. Coace-l la 200 de grade Celsius pentru aproximativ 25-30 de minute, până când pâinea este bine rumenită.
Pentru o reușită garantată, folosește iaurt gras pentru un gust deosebit, frământă aluatul mai mult pentru a-l face elastic și fin, iar dacă vrei o aromă mai intensă, adaugă puțin ulei de măsline direct în compoziție.
Pentru un aspect frumos, apasă ușor cu degetele pe suprafața pâinii înainte de copt, formând adâncituri mici, exact ca la lipiile turcești. Află cum poți prepara și cea mai bună focaccia cu parmezan.
Pâinea turcească este un preparat ce merită încercat cu siguranță măcar o singură dată, datorită gustului său deosebit și usurinței cu care se prepară.