Prima pagină » Culinar » Rețeta pentru un compot de corcodușe delicios! Dulce-acrișor, numai bun de pus în cămară!

Rețeta pentru un compot de corcodușe delicios! Dulce-acrișor, numai bun de pus în cămară!

27 iun. 2025, 10:17,
Redacția BZI în Culinar

Compotul de corcodușe este o rețetă simplă și gustoasă, perfectă pentru a conserva fructele de corcoduș. Este o băutură răcoritoare, dulce-acrișoară, care se poate servi rece sau la temperatura camerei.

Corcodușe sunt fructe dulci acrișoare care multora dintre noi ne amintesc de copilărie. Pline de vitamine, cocodușele pot fi incluse în numeroase rețete culinare.

Rețeta pentru un compot de corcodușe delicios!

Compotul de corcodușe este una dintre cele mai simple și naturale metode de a păstra gustul verii peste iarnă. Corcodușele, aceste fructe sălbatice parfumate, sunt adesea neglijate, dar transformate în compot devin o delicatesă dulce-acrișoară care aduce aminte de copilărie, de vacanțele la bunici și de iernile cu gust de vară conservată în cămară. Rețeta de mai jos este una clasică, transmisă din generație în generație, și nu necesită conservanți, doar fructe, zahăr și apă.

Pentru a pregăti compotul de corcodușe, începe prin a alege fructe bine coapte, dar ferme, fără pete, lovituri sau semne de fermentare. Spală-le bine în mai multe ape, apoi lasă-le la scurs.

În general, corcodușele se pun întregi în compot, cu sâmburi, ceea ce le ajută să își păstreze forma în timpul fierberii și le oferă un gust ușor migdalat. Iată cum poți face și un gem delicios din cireșe.

Pentru rețetă vei avea nevoie de 300–400 g corcodușe coapte (galbene sau roșii); 2–3 linguri de zahăr (aprox. 50–70 g, în funcție de cât de dulce vrei); apă cât încape în borcan (după ce ai pus fructele și zahărul) și opțional: ½ linguriță de zeamă de lămâie (pentru gust și conservare) și un baton mic de scorțișoară sau un cuișor (pentru aromă).

Mod de preparare

Pregătește borcane de 800 ml, bine spălate și sterilizate în prealabil. Umple fiecare borcan cam două treimi cu corcodușe. Adaugă apoi câte două sau trei linguri de zahăr, în funcție de cât de dulci îți dorești compoturile.

Dacă preferi un gust mai intens și mai aromat, poți adăuga în fiecare borcan câte un baton mic de scorțișoară sau un cuișor, ori puțină zeamă de lămâie, care ajută și la păstrarea culorii.

Toarnă apoi apă rece sau călduță peste fructe și zahăr, până la gura borcanului, lăsând cam un centimetru liber pentru a preveni spargerea borcanelor în timpul fierberii. Închide-le bine cu capace curate, preferabil noi, pentru a asigura etanșeitatea.

Următorul pas este sterilizarea la bain-marie. Așază un prosop sau o cârpă curată pe fundul unei oale mari, pentru a evita contactul direct al borcanelor cu fundul fierbinte al vasului.

Pune borcanele în oală, astfel încât să nu se atingă între ele, și toarnă apă până aproape de gâtul lor. Fierbe-le la foc mediu timp de 20–25 de minute din momentul în care apa începe să clocotească. Apoi oprește focul și lasă borcanele în apă până se răcesc puțin, după care scoate-le cu grijă și acoperă-le cu o pătură groasă pentru a se răci lent, proces care ajută la o sigilare mai bună.

După ce s-au răcit complet, verifică dacă toate capacele s-au tras bine (nu trebuie să mai facă „click” la apăsare). Păstrează borcanele într-un loc răcoros și întunecos, precum o cămară sau pivniță. Compotul rezistă bine peste iarnă și poate fi consumat ca atare, servit rece, sau folosit în deserturi, budinci, prăjituri ori servit lângă clătite sau griș cu lapte.

Această rețetă simplă, fără conservanți, fără aditivi și cu un gust autentic, este modul ideal de a valorifica fructele din grădină sau de pe marginea drumului și de a păstra o parte din vară pentru zilele reci ce vor urma. Prin această rețetă, ai obținut un compot de corcodușe delicios, numai bun de savurat rece in zilele de vară.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Motivul ciudat pentru care românii din diaspora cumpără case în sate depopulate din România! Preţurile au început deja să...
observatornews.ro
Criminalul Andei, căutat de 400 de oameni. A violat în trecut o fetiță de 13 ani, dar n-a făcut închisoare
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Evz.ro
AUR vrea să dărâme Guvernul. Cutremur în politică
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Bani de la stat pentru plata facturilor la energia electrică: Veniturile luate în considerare. Cum se face calculul
Dailybusiness.ro
VIDEO Furtună devastatoare la Sinaia. Acoperișuri smulse, copaci căzuți și DN1 blocat de vijelie
RomaniaTV
Premierul Ilie Bolojan anunţă AL DOILEA pachet de măsuri de austeritate. E cutremur!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 iulie 2025
09 iulie 2025