Încep să se vadă consecințele posturilor blocate mai bine de doi ani în sistemul sanitar. Încă din 2022, tot mai mulți asistenți medicali din Iași au ales calea străinătății. Motivele sunt mai multe, însă principalul factor care i-a determinat să facă acest pas este salariul motivant din alte țări. Astfel, se observă faptul că, în special în spitalele de stat, asistenții medicali sunt tot mai puțini. Cei care au cel mai mult de suferit sunt pacienții.
Tot mai mulți asistenți medicali din Iași pleacă în străinătate
O altă problemă cu care sistemul medical se confruntă este faptul că posturile rămase libere vor fi ocupate de asistenți debutanți, fără experiență. Cea mai dramatică situație se observă în rândul infirmierilor, numărul celor care se află în spital este insuficient, astfel că aceștia sunt obligați să muncească mai mult. Au existat cazuri în care pe tura de noapte nu a fost nici măcar unul.
„Nu este chiar la aceeași dimensiune, comparativ cu ceea ce s-a întâmplat în perioada anilor 2010-2017, însă comparativ cu anii precedenți, 2019-2020, chiar și 2022, au început să apară multe cazuri. Deblocarea unor posturi ar putea să mai pună frână plecărilor în străinătate, mă refer aici la infirmieri, asistenți medicali. Veniturile salariale sunt mici, din acest motiv, mulți dintre colegi, pentru că se confruntă din nou cu credite pe care nu le mai pot plăti, sunt nevoiți să aleagă calea străinătății. Poate fi vorba și despre volumul de muncă foarte mare, stresul cronic, oboseala și condițiile de muncă, însă principala cauză, care este baza celor mai multe plecări, sunt legate de salarizare”, subliniază Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas Iași.
Spitalele din Iași sunt în criză de personal
Actul medical nu mai funcționează la cea mai înaltă calitate pentru că nu mai sunt oameni care să facă acest lucru. Reprezentanții Sanitas, filiala Iași, au observat faptul că, în ultimul timp, tot mai mulți asistenți medicali cer concediu neplătit, pentru o perioadă de 2 sau 3 luni, timp în care aceștia conștientizează dacă se pot acomoda în străinătate sau nu. În anii anteriori, acest lucru nu exista.
„Constatăm că foarte mulți colegi vin și cer concediu fără plată o lună, două, trei, pentru plecarea în străinătate. Indicatorul care ne-a dat de gândit este acesta, pentru că spre deosebire de ultimii trei ani de zile, 2019-2022, în care nu erau solicitări de concediu fără plată. Aceasta este perioada de care ei au nevoie pentru a vedea dacă se acomodează sau nu. În anul 2023, au început să apară astfel de solicitări și din discuțiile pe care le-am avut cu ei, am observat că principala motivație este legată de nivelul de salarizare”, adaugă Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas Iași.
Aceeași situație ca cea a asistenților medicali din Iași se regăsește și când vine vorba despre medici, în special rezidenții. Din cauza faptului că posturile sunt încă blocate, iar salariile sunt încă mici pentru debutanți, medicii rezidenți nu pot intra în sistemul pe care și l-au dorit și pentru care au învățat. Din acest motiv, cei mai mulți dintre ei aleg să plece în străinătate.
Ies altii de pe bancile scolii si pot fi inlocuiti foarte usor, asa ca nu e nici o pierdere. La asa salarii de bune, imediat intra altii pe posturile voastre. Plecati si veniti cand o intarca mutu iapa.
Altceva spune articolul,actul medical nu mai functioneaza deloc in unele spitale. Va orbesc salariile pe astia care comentati aiurea dar inflatia a crescut iar volumul de munca este uneori dublu,nu merita sa mergi nici o zi la munca. Astora care comentati aiurea va doresc sa va recolteze singe un debutant iesit de pe bancile scolilor ‘private’.
Bla,bla,bla😅
In Italia sau Anglia salariul unui asistent medical e mai mic decât in Iași. Și in plus nu se dă sau primește șpagă!
În Iași un asistent primeste salariul de bază+ o gașcă de sporuri + plicuri de mulțumire( șpagă) = de la 5000 euro în sus .
De asta plătesc unii 15.000 euro mită să se angajeze la spitalele din Romania pe post de asistent sau medic…că sunt salariile foarte mici😋🤣😂
Las jos un fenomen ce a luat amploare in spitalele de stat de la noi:
●Un asistent medical din Oradea a fost reținut după ce ar fi luat 30.000 de euro mită în schimbul unor promisiuni de angajare în spital
●15.000 de euro un post de asistentă in Botoșani( dosar DNA), oare la spitalele din Iași cât o fi ?!?
De exemplu, în 2019, un post de asistent medical costa în jur de 8.000 de euro .Prețul a crescut de-a lungul timpului la 10.000 de euro, pentru ca în 2023 să atingă pragul de 15.000 de euro. ÎN județele mai mari, șpaga poate fi dublă.
●Un asistent medical din Bihor care a recunoscut ca primea spaga a fost condamnat sa munceasca 100 de zile la o manastire
Potrivit procurorilor DNA, in perioada 11 mai-11 iunie ( intr-o lună de zile, ala a primit spagă peste 5000 euro) , asistentul medocal a primit in mod direct, repetat, de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul sau medical sume de bani care nu i se cuveneau, totalizand 27.036 de lei.
Rețineți, într-o lună de zile ăla a primit 27.036 lei spagă .
Intrebare:
De fapt care e salariul real al unui asistent medical?
la Spiridon este un haos total de exemplu: *asistentele șefe se pontează sch 3 fara sa presteze acest serviciu
* personal care este pontat sch 3 și ei stau acasă
* medici care stau la munca 3 – 4 ore la serviciu după care pleacă la cursuri la UMF sau la treburile personale
*personal sanitar mediu care face orice altceva numai serviciul pt care este platit nu
* medicii care deși au salarii aproape că in occident continuă să ia șpagă
* De ce nu faceți o reevaluare a normativului de personal deoarece sunt zone unde numărul de asistenți și medici este la limita superioară și stau, astfel puteți muta in zone cu lipsă de personal
*Când veți rezolva problema asistentelor care au studii universitare și cele cu post liceală că fac aceeași muncă fără diferență de atribuții deci plătiți în continuare studiile nu munca pe care o prestează
* Iau sporuri pe nemunca
Mai sunt de spus așa că nu te mai plânge domnule lider fă ceva in sensul celor expuse
Sunt asistenti care muncesc si sunt care nu muncesc. Sunt asistenti capabili si sunt si incapabili ( am patit cand mi-au spart venele de 3 ori si au trebuit sa cheme o asistenta de pe terapie intensiva pentru a-mi recolta analizele). Cei profesionisti nu pleaca, pentru ca sunt bine platiti si cautati. Acestia oricand isi gasesc de munca. Pleaca doar leprele, ceea ce nu e rau pentru ca scapam de ele. Referitor la medici, este adevarat ca de la orele 13-13.30 nu mai gasesti nici unul in spitale. Nah,… cabinete particulare sau alte activitati…
Cine nu i lasă să plece?
E foarte bine că DNA-ul a pus biciul pe asistenții medicali dar și pe medici. Efectiv au ajuns să câștige mii de euro doar din șpagă în condițiile în care in România salariul minim e 500 euro !
Eu sunt nemultumit ca unii medici au 3-4 slujbe, una la stat, doua la spitale particulare si una la universitate. Cand reuseste sa le faca pe toate asa cum a jurat? Cel mai mult muncesc asistentele si infirmierele dar nu degeaba, cu mute atentii!! Daca as fi ministrul vostru nu v-as lasa sa lucrati si la stat si la particular!!! Cu privire la medicii de familie cred ca nu prea fac nimic, doar hartii, multe hartii pentru a-si justifica incasarile care nu-s tocmai mici!!
Mafia
Da când s-au angajat la stat, nu știau că salariul e mic?! In prima luna când au aflat de salariul mic, puteau pleca daca se cred buni și merita mai mult. Dar nu au făcut-o. Nu ii ține nimeni cu forța: daca nu le convine, pot pleca oricând.
Am înțeles
De unde atâta criză?! Criză este că nu mai sunt concursuri și nu mai este șpagă pentru a intra,in rest can can !!
Știu pe cineva care în 2ani a participat la 20 de concursuri,dar dacă nu a dat șpagă nu a intrat,la interviu se făcea diferența!!!
Este jale la Iași în privința spitalelor.
Acești oameni au fost școlarizați GRA TIS pe banii noștri și știau pentru ce sunt școlarizați. La plecarea din țară ar trebui să plătească tot ce s-a cheltuit pentru instruirea lor. Dacă nu să li se anuleze diplomele.
Dacă nu le convine în țară și vor să plece să plătească cheltuielile cu instruirea lor. Dacă nu să li se anuleze diplomele.
Nu mai aberati,un asistent medical cu cativa ani vechime si care lucreaza 8 ore pe zi la o clinica de stat unde nu exista sporuri de noapte sau de altceva primeste 3100 lei si bonuri de masa.In spitale unde se face garda si mai exista sporuri se castiga mai mult dar lucrezi mai mult,inclusiv de noapte.Ca sunt exceptii,asta e ca peste tot dar majoritatea nu lucreaza in spitale si castiga destul de putin,salariile au ramas ca acum cativa ani in urma