National

România și-a vândut rezervele energetice în plină criză

Publicat: 16 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
România și-a vândut rezervele energetice în plină criză
România este la mila furnizorilor externi pentru că și-a vândut rezervele energetice

Florin Cîțu face dezvăluiri fără precedent. În plină criză energetică, România și-a vândut rezervele. Asta în condiţiile în care România traversează o perioadă neagră din punct de vedere al facturilor românilor. Acest lucru înseamnă că suntem la mila furnizorilor externi care stabilesc prețuri greu de suportat.

Oricum, facturile românilor continuă să fie uriașe într-o piață reglementată. Facturile mai scumpe duce la adevărate scumpiri pe piața produselor. Institutul Național de Statistică arăta că s-au înregistrat scumpiri enorme la alimentele de bază, dar și la alte produse.

România și-a vândut rezervele energetice

Florin Cîțu face un anunţ şocant în contextul în care România se confruntă cu o creștere fără precedent a produselor dar și a energiei electrice și a gazelor naturale. Concret, în această perioadă neagră, România este la mila factorilor externi pentru că și-a vândut rezervele energetice. Din acest considerent, chiar dacă producem în țară peste 70% din necesar, trebuie să importăm energie la prețuri considerabil mai mari.

„Companiile de stat din România ar trebui să nu le lăsăm să vândă pe piața externă, ci să ne ținem rezerve. Sunt două soluții pe care le susținem. Să plătești în prima lună o parte din contract și stoparea vânzării de energie, pe anul acesta s-a vândut deja. Trebuie să învățăm din această criză”, a declarat Florin Cîțu.

TVA zero la energie, măsura propusă de unii actori politici

Pe de altă parte, din cauza faptului că sunt facturi extrem de mari pentru români, principalii actori au venit cu mai multe propuneri pentru a stopa creșterile din ultima perioadă. Vorbim despre posibilitatea ca să existe un TVA zero la energie, măsură propusă în special de sociali democrați.  Decizia nu a fost incă luată dar partenerii de guvernare a PSD s-au arătat nemulțumiți de o asemenea măsură spunând că problema nu va fi rezolvată prin acest fel.

O altă măsură înaintată de PSD a fost plafonarea prețurilor la alimentele de bază dar și TVA zero la alimente. Nici această măsură nu a fost pe placul liberalilor care, prin vocea lui Florin Cîțu au transmis că o măsură potrivită ar fi scăderea TVA uniform dar și reducerea contribuțiilor:

„Propunerile pe care le fac prin experiența pe care o am. Dacă vrem să nu intrăm în criză majoră acelea sunt măsurile: reducerea TVA și a contribuțiilor. Mai mult: important e ca deficitul bugetar să rămână la 5,4%. Ne ducem în 2008 și 2016. În 2010 a fost creșterea și a fost văzută în inflație. Când vorbim de TVA general se vede în toate sectoarele”, a conchis Cîțu.

Oricum este greu de înțeles cum fac față valului de scumpiri milioanele de români care și înainte de criză trăiau la limită. În condițiile în care aceștia trăiesc cu salarii mizere și cu pensii extrem de mici, pensii care se duc în mare parte pe medicamente. În încheiere este bine de menționat faptul că, dacă există justiție funcțională în România, ar trebui să fie pornită o anchetă pentru a vedea care sunt responsabilii din România care au vândut rezervele de energie:

 

Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț

Adauga un comentariu