National

Românii care lucrează în Italia au trimis tot mai puțini bani acasă. Cu cât a scăzut suma

Publicat: 15 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Românii care lucrează în Italia au trimis tot mai puțini bani acasă. Cu cât a scăzut suma
Românii din Italia trimit tot mai puțini bani acasă

În ultimii ani, sumele trimise „acasă” de românii care lucrează în Italia au scăzut considerabil.

Conaționalii au trimis rudelor, anul trecut, 448,9 milioane de euro, în scădere față de 2022.

Românii din Italia trimit tot mai puțini bani acasă

Potrivit cifrelor publicate de Banca Italiei, în trimestrul al patrulea din 2023, remitențele trimise în străinătate de către străinii rezidenți în Italia au scăzut cu 2,4% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Anul trecut, toate marile regiuni italiene, cu excepția Toscanei, au înregistrat o stagnare sau o scădere a remitențelor în străinătate față de 2022.

Aproape jumătate din banii care pleacă spre alte țări au provenit din cele mai importante trei regiuni: Lombardia (22,6 %), Latium (14,8 %) și Emilia-Romagna (10,4 %), scrie publicația Știri Diaspora.

Românii au trimis aproape o jumătate de miliard de euro în țară

În topul țărilor care au primit remitențe din Italia anul trecut au fost Bangladesh, Pakistan și Filipine, care au primit 14,3, 8,3 și, respectiv, 7,3% din fluxul total. Ponderea din total a banilor trimiși în România a scăzut de la 6,1 în 2022 la 5,5 în 2023.

Potrivit cifrelor publicate de Banca Națională a Italiei, în anul 2023, românii din Italia au trimis acasă 448,9 milioane de euro. Defalcat pe trimestre, situația stă în felul următor: 114,71 milioane de euro în trimestrul 1, 117,05 milioane de euro în trimestrul 2, 108,07 milioane de euro în trimestrul 3 și 109,07 milioane de euro în trimestrul 4.

Suma este mai mică față de anul 2022, atunci când au trimis acasă 498,92 milioane de euro. În 2021, românii din Italia au trimis acasă 563,31 milioane de euro.

Suma a scăzut cu 50 de milioane de euro în fiecare an

Unii n-au mai avut bani, pentru că inflația a crescut în toată Europa. Alții și-au luat familia cu ei în străinătate și nu mai au de ce să trimită bani în România.

Ana-Maria are 38 de ani și s-a mutat în Spania în urmă cu 20 de ani, împreună cu soțul ei. Au două fete pe care le-au crescut în Barcelona, iar acasă au rămas părinții, cărora le trimit lună de lună bani. Inițial, și-au construit în România și o casă cu speranța că se vor întoarce.

Ana-Maria Filip, româncă din Spania: „Cu gândul acesta am venit, să ne construim o casă, să ne reîntoarcem, dar până la urmă am decis, în urmă cu șase ani ne-am cumpărat și aici casă. Am spus, totuși, dacă fetele nu vor să avem unde să trăim, și în România și aici”.

Gabriel are 24 de ani. 10 ani în Italia și de 3 ani lucrează în Anglia. El este și administratorul unei comunități de români din Italia și spune că cei mai mulți dintre ei nu se mai gândesc să se întoarcă acasă.

Gabriel Roman, român din Anglia: „Mulți s-au stabilit aici și lucrează aici, și mulți vor să își cumpere casă, trimit o sumă destul de modică pentru a ajuta familia în țară”.

Cu siguranță, cu toții avem în prezent neamuri, prieteni sau cunoștințe care lucrează în străinătate, iar mulți dintre aceștia s-au stabilit definitiv acolo. Și un sondaj recent realizat de agenția INSCOP Research ne arată că aproape 70% dintre cei care au răspuns spun că au rude în străinătate. Față de anul 2013, procentul a crescut cu aproape 20% anul acesta.

Adauga un comentariu