Actualitate

Românii care se află în șomaj vor primi mai mulți bani

Publicat: 29 sept. 2022
Românii care se află în șomaj vor primi mai mulți bani
Sute de mii de români în șomaj

Klaus Iohannis a promulgat joi legea care prevede majorarea cuantumului indemnizaţiei de şomaj acordată persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an. Acesta va fi egal cu valoarea indicatorului social de referinţă.

Actul normativ, promulgat joi de preşedintele României prevede majorarea cuantumului indemnizaţiei de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an.

„Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, şi este egal cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an”, este precizat în lege.

Indicatorul social de referință reprezintă valoarea după care se calculează prestațiile sociale, de la venitul minim garantat la alocația pentru copii și actualizat anual cu rata inflației.

Conform legii în vigoare, cuantumul acestei indemnizaţii este 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, care pentru anul acesta este în valoare de 525,5 lei.

Şomajul este în scădere în România. Bărbaţii fără serviciu, mai mulţi decât femeile fără un loc de muncă

Rata şomajului în luna iulie 2022 a scăzut cu 0,2 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna iunie 2022 (5,4%), la 5,2%.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna iulie a anului 2022 a fost de 432,7 mii persoane, în scădere atât faţă de luna precedentă (449,0 mii persoane), cât şi faţă de luna iulie 2021 (436,1 mii persoane).

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 1,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,8% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,3% în cazul celor de sex feminin). Reţine în continuare atenţia nivelul ridicat, de 22,8%, al ratei şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,1% pentru luna iulie 2022 (3,3% în cazul femeilor şi 4,7% al bărbaţilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 73,9% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna iulie 2022.
Adauga un comentariu