Prima pagină » WoW! » Religie » Rugăciunea scurtă de dimineață – De ce este important să o rostim

Rugăciunea scurtă de dimineață – De ce este important să o rostim

11 feb. 2022, 15:09,
BZI.ro, în WoW!

Există foarte multe tipuri și variante de rugăciuni, printre care și rugăciunea scurtă de dimineață. Este foarte important să ne facem timp să o rostim, la fel ca și cea de seară. Aceasta ne poate ajuta să avem o zi mai liniștită în care îl simțim pe Dumnezeu alături de noi.

persoana care se roaga

Rugăciunea ne poate ajuta să avem o zi mai liniștită

De ce este atât de importantă rugăciunea

Pentru oamenii religioși, rugăciunea reprezintă dialogul sau conversația cu Dumnezeu și felul în care ne unim cu ceilalți semeni credincioși. 

Ne rugăm către Dumnezeu pentru iertarea păcatelor sau pentru oricare alt tip de binefacere. Este bine totuși să ne rugăm constant și să îi mulțumim Mântuitorului pentru tot ceea ce a făcut pentru noi, nu numai să cerem. 

Religia ne învață să fim milostivi, iertători și să împărțim cu semenii noștri. De asemenea, nu trebuie să fim lacomi. Rugăciunea este cea care însumează toate aceste lucruri și ne deschide ochii, mintea și sufletul către adevăr și bunătate.

Cu cât este mai credincioasă o persoană, cu atât va simți nevoia mai mare de a se ruga. Rugăciunile pe care le spunem singuri acasă sau cu familia reprezintă una dintre căile prin care nu avem nevoie de un mijlocitor pentru a vorbi cu Dumnezeu.

persoana care se roaga cu o cruce in fundal

Rugăciunea reprezintă dialogul sau conversația cu Dumnezeu

De ce este esențial să ne rugăm dimineața

Dimineața este poate chiar cea mai importantă parte a zilei. Dispoziția noastră se bazează pe felul în care ne trezim și de cum ne petrecem prima parte din zi. Pentru mulți dintre noi, dimineața este plină de agitație, nervozitate și stres. Poate nu ne-am odihnit cum trebuie sau poate că traficul este haotic și aglomerat. Cu cât ne este mai aglomerată dimineața, cu atât mai greu ne va fi să ne simțim bine în restul zilei.

Chiar dacă poate că nu avem timp, este bine să ne trezim mai dimineață pentru a ne rosti rugăciunea. Aceasta ne poate aduce liniște sufletească și ne poate limpezi mintea. În acest mod, este cert faptul că vom fi mai relaxați și vom avea mai multă liniște pe tot parcursul zilei. În același timp, scade riscul de a lua decizii pripite.

persoana care se roaga

Este bine să ne trezim mai dimineață pentru a ne rosti rugăciunea

Rugăciunea scurtă de dimineață

Nu există numai o rugăciune specifică pentru prima parte a zilei. Sunt și versiuni mai scurte sau mai lungi. Pentru a duce o viață conform datinilor ortodoxe, trebuie să ne rugăm și dimineața și seara. 

„Slavă Ție, Împărate, Dumnezeule Atotputernice, Care cu purtarea Ta de grijă cea dumnezeiască și de oameni iubitoare m-ai învrednicit pe mine, păcătosul și nevrednicul, a mă scula din somn și a dobândi intrare în casa Ta. Primește, Doamne, și glasul rugăciunii mele, ca și al sfintelor și înțelegătoarelor Tale puteri, și binevoiește ca din inimă curată și cu duh de umilință să Ți se aducă Ție laudă din necuratele mele buze; ca și eu să mă fac părtaș fecioarelor celor înțelepte, cu luminată făclia sufletului meu, și să Te slăvesc pe Tine, Dumnezeu-Cuvântul Cel slăvit în Tatăl și în Duhul Sfânt. Amin.

Veniți să ne închinăm Împăratului nostru Dumnezeu!

Veniți să ne închinăm și să cădem la Hristos, Împăratul nostru Dumnezeu!

Veniți să ne închinăm și să cădem la Însuși Hristos, Împăratul și Dumnezeul nostru!”

După acest dialog cu Dumnezeu de dis-de-dimineață, este bine să spunem imediat și Psalmul 50 prin care ne recunoaștem vina și păcatele în fața Atotputernicului. 

Această rugăciune nu este unica variantă. Chiar și Crezul poate fi rostit în prima parte a zilei. Mai există rugăciunile Sfântului Macarie cel Mare (patru la număr) care sunt mult mai scurte. Prin acestea îi cerem lui Dumnezeu să ne izbăvească de toate lucrurile rele și să ne mântuiască cu lumina sa. 

Așadar, rugăciunea scurtă de dimineață se regăsește în mai multe versiuni. Aceasta ne ocrotește de rele pe tot parcursul zilei și este la fel de importantă precum rugăciunea de seară.

icoana dumnezeu

Pentru a duce o viață conform datinilor ortodoxe, trebuie să ne rugăm și dimineața și seara


Schimbarea la Față, 2022: Ce înseamnă și de ce o sărbătorim

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *