International

Rusia va întrerupe exportul de electricitate către Finlanda. UE încă speră la un acord cu privire la interzicerea petrolului rusesc

Publicat: 13 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rusia va întrerupe exportul de electricitate către Finlanda. UE încă speră la un acord cu privire la interzicerea petrolului rusesc
UE speră la un acord cu privire la interzicerea petrolului rusesc până la sfârșitul lunii mai 

Exporturile de energie electrică din Rusia către Finlanda vor fi suspendate de sâmbătă de la ora locală 01:00 (22:00 GMT) din cauza neplății, a spus vineri operatorul finlandez, relatează Reuters.

Operatorul finlandez de rețea Fingrid a declarat că compania rusă Inter RAO oprește livrările din cauza „dificultăților la primirea plăților pentru electricitatea vândută pe piață”.  Anunțul vine a doua zi după ce Finlanda și-a anunțat intenția de a se alătura NATO.

Finlanda cumpără doar 10% din electricitate din Rusia și, potrivit Fingrid, va compensa deficitul prin aprovizionarea cu mai multă energie din Suedia și creșterea producției în Finlanda. Finlanda se așteaptă să devină autosuficientă în ceea ce privește energie electrică în 2023, a adăugat compania.

UE speră la un acord cu privire la interzicerea petrolului rusesc până la sfârșitul lunii mai

Uniunea Europeană încă speră ca până la sfârșitul lunii mai țările să ajungă la un acord cu privire la un embargo treptat asupra petrolului rusesc, în ciuda îngrijorărilor cu privire la aprovizionarea în Europa de Est, au declarat vineri patru diplomați și oficiali, care au respins varianta unor amânări sau de a diminua puterea propunerilor, relatează Reuters.

Dependența de petrolul rusesc în Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia reprezintă cel mai mare obstacol în calea unui acord asupra unui embargo pe care Comisia Europeană, executivul UE, l-a propus la începutul lunii mai, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie.

Diplomații europeni se declară optimiși cu privire la un acord

Cu toate acestea, diplomații și oficialii s-au declarat optimiști cu privire la un acord, chiar dacă președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a avut dificultăți în a-l convinge pe premierul ungar Viktor Orban, cel mai vocal critic al embargoului.

„Va fi un acord”, a spus un diplomat al UE, menționând că există flexibilitate în ceea ce privește perioada de tranziție și nivelurile de investiții propuse pentru țările care se bazează pe petrol rusesc și care vor trebui să găsească alte surse de aprovizionare.

Un al doilea diplomat de rang înalt a spus că ar putea fi posibil ca un acord să fie atins chiar de luni, când miniștrii de externe ai UE se vor întâlni la Bruxelles, după discuții tehnice așteptate în weekend.

Un al treilea diplomat a spus că există șansa unui acord mai târziu în cursul săptămânii.

„Acest lucru se va decide la cel mai înalt nivel politic, între Budapesta și Bruxelles. Sunt optimist”, a spus diplomatul.

Mai multe țări au obținut exceptare de la embargo

În timp ce majoritatea statelor UE vor trebui să implementeze un embargo total asupra petrolului rusesc până la sfârșitul anului, Ungaria a obținut deja o exceptare până la sfârșitul anului 2024, la fel ca Slovacia, iar Republica Cehă ar avea timp până la jumătatea lui 2024.

Pe lângă interdicția petrolului, se așteaptă ca apropiați ai președintelui Vladimir Putin să fie sancționați, în al șaselea pachet de sancțiuni de la începutul războiului din Ucraina, pe care Moscova îl numește „operație militară specială”.

Adauga un comentariu