Sanatate

Săptămâna a 10-a de sarcină. Schimbările hormonale din această perioadă

Publicat: 16 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Săptămâna a 10-a de sarcină. Schimbările hormonale din această perioadă
În această perioadă bebelușul are o înălțime de 30-40 mm și cântărește aproximativ 5 grame

Până în săptămâna a 10-a de sarcină, senzațiile cauzate de schimbările hormonale din corpul femeii dispar. Grețurile de dimineață, amețelile și slăbiciunea vă pot deranja în continuare, dar acestea cedează treptat locul „perioadei de miere” a sarcinii, care apare în al doilea trimestru. Embrionul continuă să crească și să se dezvolte în mod activ, iar în a 10-a săptămână de gestație devine făt.

În a 10-a săptămână de sarcină, bebelușul ajunge la dimensiunea unei căpșuni. În această perioadă bebelușul are o înălțime de 30-40 mm și cântărește aproximativ 5 grame. Corpul bebelușului este acoperit cu fire fine de păr pubescent, care se numesc lanugo. Toate organele vitale ale bebelușului sunt deja formate, dar continuă să crească și să se îmbunătățească. Capul este rotunjit, apare gâtul, iar creierul și terminațiile nervoase se dezvoltă în mod activ. Până în săptămâna 10 de sarcină, apar toate oasele faciale, astfel încât trăsăturile devin mai clare. Ochii și pleoapele sunt deja formate, sprâncenele încep să crească, iar urechile au lobi. Apar rudimentele dinților de lapte, care vor erupe în primul an de la naștere.

femeie insarcinata care tine in mana o crema si aplica pe burta
Modificările hormonale din organism din săptămâna a 10-a de sarcină stimulează, de asemenea, creșterea părului

Săptămâna 10 de sarcină. Cum se dezvoltă bebelușul?

În săptămâna 10 de sarcină oasele scheletului, care înainte semănau mai mult cu cartilajul, se întăresc. Prin urmare, bebelușul dumneavoastră are nevoie de mai mult calciu în această perioadă. Membrele devin mai puternice, pânza dintre degetele de la picioare dispare, iar unghiile încep să crească.

femeie care atinge burta unei femei insarcinate
În a 10-a săptămână de sarcină, bebelușul ajunge la dimensiunea unei căpșuni

Mușchii se dezvoltă intens iar bebelușul învață să se îndoaie și să-și dezdoaie brațele la nivelul coatelor și al încheieturilor. În același timp, cordonul ombilical devine mai lung, ceea ce permite bebelușului să se deplaseze în interiorul vezicii fetale, îndepărtându-se de pereții acesteia. Deja în a 10-a săptămână de sarcină, fătul se mișcă activ, dar viitoarea mamă nu simte încă acest lucru.

Țesuturile musculare apar nu numai la nivelul membrelor, ci și în cavitatea bucală, ceea ce permite copilului să înghită. Limba micuță este acoperită cu papile gustative. Intestinele, rinichii, ficatul și pancreasul copilului funcționează deja. Inima bate încă foarte repede, până la 160-170 de bătăi pe minut.

Cum se schimbă corpul viitoarei mămici?

În săptămâna a 10-a de sarcină, abdomenul nu este încă vizibil, dar corpul viitoarei mămici se rotunjește treptat. De asemenea, sânii cresc vizibil, iar șoldurile sunt împinse în față atunci când mergeți. În acest stadiu, uterul atinge dimensiunea unei portocale mari și poate exercita presiune asupra organelor vecine, provocând nevoia frecventă de a urina. Acest simptom poate fi uneori însoțit de incontinență, care apare în timpul efortului intens, râsului, strănutului sau tusei.

o pereche de papucei pentru bebelus pe burta unei femei insarcinate
În ciuda unei ușoare creșteri a dimensiunii taliei, în timpul celei de-a 10-a săptămâni de sarcină, senzațiile abdominale pot să nu fie foarte plăcute

În ciuda unei ușoare creșteri a dimensiunii taliei, în timpul celei de-a 10-a săptămâni de sarcină, senzațiile abdominale pot să nu fie foarte plăcute. Ligamentele rotunde care susțin uterul în creștere sunt întinse, ceea ce provoacă dureri abdominale inferioare. Disconfortul crește atunci când vă aplecați în timp ce stați întins sau în timpul unui efort fizic intens.

În condiții normale, durerea ligamentelor rotunde trece de la sine. Dar dacă disconfortul este prea puternic, însoțit de febră sau de o scurgere ciudată, nu uitați să consultați un medic. Nivelurile sanguine ale hormonilor relaxină și progesteron sunt ridicate. Acestea sunt necesare pentru naștere, dar care, de asemenea, provoacă adesea somnolență și oboseală.

Modificările hormonale din organism din săptămâna a 10-a de sarcină stimulează, de asemenea, creșterea părului, chiar și în locurile unde părul nu era atât de abundent înainte. Dar nu vă speriați, acest lucru va trece după naștere. De asemenea, trebuie să știi că uterul în această perioadă este în creștere și placenta are nevoie de mai mult sânge, așa că inima lucrează cu 40-50% mai mult în această perioadă.

femeie insarcinata care se tine de burta
De asemenea, trebuie să știi că uterul în această perioadă este în creștere
Adauga un comentariu