Prima pagină » Informații utile » Sarea amară pentru tuia – Secretul unui gard viu verde și sănătos

Sarea amară pentru tuia – Secretul unui gard viu verde și sănătos

16 mai 2025, 13:30,
în Informații utile

Una dintre cele mai simple și eficiente soluții naturale pentru tuia este sarea amară, care îi poate păstra sănătatea și preveni îngălbenirea frunzelor.

Acest tratament redă vitalitatea plantei, stimulează creșterea și îi menține culoarea intensă, fiind un remediu foarte apreciat pentru efectele sale vizibile, rapide.

Iată cum poți folosi sarea amară pentru tuia

Sarea amară, cunoscută și sub denumirea de sulfat de magneziu sau de sare epsom, este o substanță cristalină, ușor solubilă în apă bogată în magneziu și sulf, două elemente ce sunt esențiale pentru plantele verzi.

Magneziul este un component esențial al clorofilei, pigmentul care oferă culoare verde frunzelor și care contribuie la procesul de fotosinteză. Prin urmare, atunci când tuia începe să se îngălbenească, mai ales în zona de mijloc sau spre bază, cauza poate fi adesea lipsa de magneziu.

Aplicarea de sare amară poate ajuta la corectarea acestor carențe, îmbunătățind nu doar aspectul plantei, ci și sănătatea sa generală. Sarea se dizolvă în apă și se aplică prin udare la rădăcină sau prin pulverizare pe frunze, în funcție de necesitate. Doza recomandată este de aproximativ 1 lingură de sare la 5 litri de apă, aplicată o dată la două săptămâni, în perioada de vegetație activă, adică din aprilie până în septembrie.

Un beneficiu important al acestui tratament este că previne uscare vârfurilor. Vârfurile uscate pot fi un semn al stresului de mediu, al solului sărăc sau al unei carențe minerale. Magneziul din sarea amară ajută la echilibrarea nutrienților din sol și ajută planta să absoarbă mai eficient azotul, fosforul și potasiul din îngrășăminte.

De asemenea, sulful întărește rezistența la boli și la dăunători, făcând tuia mai viguroasă.

Alte recomandări pentru îngrijirea tuiei

Este important ca tratamentul să nu fie aplicat excesiv, întrucât deși este un produs natural, o concentrație prea mare poate afecta negativ solul sau poate provoca arsuri la rădăcină. De aceea, este indicat să respecți doza și să alternezi acest tratament cu udări regulate, mai ales în perioadele secetoase. Tuia preferă solurile ușor acide, bine drenate, cu un aport moderat de apă, fără băltiri.

Pe lângă folosirea sării, îngrijirea corectă include mai mulți pași. Locul în care este plantată este esențial, întrucât planta are nevoie de lumină, însă tolerează și semi-umbra. Solul trebuie să fie bine aerisit, cu un drenaj bun, pentru a preveni putrezirea rădăcinilor.

Udarea regulată este esențială, mai ales în primii ani de la plantare. În perioadele caniculare, trebuie udată de două ori pe săptămână, preferabil dimineața devreme sau seara, evitând stropirea directă a frunzelor.

Pe timp de iarnă, udarea se reduce, dar nu trebuie omisă complet, întrucât este o plantă veșnic verde, cu activitate și în sezonul rece. Tăierile de formare și întreținere se fac primăvara devreme sau la începutul toamnei. Se elimină vârfurile uscate, ramurile bolnave și se păstrează o formă echilibrată. Fertilizarea completă, pe lângă sarea amară, poate include un îngrăsământ cu eliberare lentă, specific coniferelor, aplicat o singură dată, primăvara.

Folosirea acestui tratament pentru tuia cu sarea amară este un truc valoros în îngrijirea coniferelor, ajutând la o culoare intensă și o creștere frumoasă.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Staţiunea populară din Turcia care a ajuns pustie. Era inima petrecerilor vara, de ce au abandonat-o turiştii
observatornews.ro
Rezultate Bac 2025. Edu.ro afişează notele la probele scrise înainte de contestaţii
Playsport.ro
Testamentul politic al lui Ion Iliescu. Ce ar trebui să facă România acum: „Puterea nu...
Evz.ro
Cea mai fierbinte vară din ultimii ani. A venit prognoza meteo
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Vestea dimineții despre Ion Iliescu: „Are orele numărate”
Dailybusiness.ro
Roamingul în afara Europei te poate costa scump. Ce recomandă ANCOM
RomaniaTV
EDU.RO REZULTATE BAC 2025. Află cu un singur click notele la Bacalaureat. Când se depun contestaţiile
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
BNR pune jar pe spaimele românilor. Anunţul zilnic care îţi scoate bani de pe card fără să ştii
redactia.ro
Măsura fiscală de care nici nu a vrut să audă Nicușor Dan. Președintele le-a blocat cererea lui Bolojan și lui Grindeanu
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 iunie 2025
20 iunie 2025