În perioada 4 – 7 decembrie, la Universitatea Cote D’Azur, Nisa (Franţa), a avut loc prima Şcoală De Iarnă organizată în cadrul proiectului internaţional DocTalent4EU, la care TUIASI este partener.
Şcoala de iarnă DocTalent4EU este o oportunitate unică pentru studenţii doctoranzi de a beneficia de o experiență de învăţare cuprinzătoare, care combină instruire online şi față în față, oportunități de relaționare cu alți participanți din cele 7 instituții partenere, din Franţa, Spania, Portugalia, Norvegia, Irlanda. Studenţii doctoranzi au beneficiat de traineri cu reputaţie internaţională, care au transmis cunoștințe și abilități valoroase, îmbunătăţind consistent perspectivele de carieră ale participanților.
În cadrul acestui eveniment, studenţii doctoranzi au participat la cursuri de training în tehnici de negociere şi comunicare, cursurile fiind organizate în 3 module. Primul a fost online, în perioada octombrie – noiembrie, al doilea modul s-a derulat acum, on site, la Universitatea Cote D’Azur, iar ultimul modul, de evaluare, va avea loc la începutul anului 2024.
În urma participării, studenţii doctoranzi vor primi credite digitale, care vor putea fi adăugate la CV, prin intermediul unui certificat Europass, oferit de Universitatea Cote D’Azur.
La aceste cursuri, TUIASI a fost reprezentată de Zakaria Owusu-Yeboah (Facultatea de Inginerie Civilă şi Instalaţii), Denisa Șmadici (Facultatea de Mecanică), Raluca-Maria Țâbuleac şi Laura-Elena Grigoraș (Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului), Silvia-Nicoleta Plăcintă şi Tudor-Alexandru Filip (Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată).
Declaraţii ale studenţilor doctoranzi:
Laura Elena Grigoraş:
„Sunt în permanenţă în căutare de oportunităţi de a-mi îmbunătăţi competentele, atât în domeniul meu de cercetare cât şi în arii esenţiale precum comunicarea şi negocierea. Mărturisesc că aceste competente nu îmi vin natural, aceasta fiind chiar motivaţia care m-a determinat să mă înscriu la acest curs. Cel mai marcant aspect a fost oportunitatea de a interacţiona şi colabora; dintre cei 30 de participanţi din 6 universităţi din europa, am reuşit să lucrez sau să stabilesc contacte cu fiecare, făcând această experienţă cea mai relevantă şansa de networking din întreaga mea carieră academică.”
Silvia Plăcintă:
„Participarea la şcoala de iarnă DocTalent4EU a depăşit cu mult orice aşteptare a mea. Recomand cu căldură această experienţă colegilor doctoranzi care doresc să iasă din zona de confort şi să se implice în activităţi atât de creative, care necesită o dedicare totală. Am descoperit un mediu propice în care fiecare idee a fost întâmpinată cu deschidere, şi în care s-a încurajat exprimarea liberă a opiniilor.”
Denişa Smadici:
„Participarea la Şcoala de Iarnă de la Nişa a fost pur şi simplu captivantă!
Proiectul a oferit un cadru perfect atât penteu dezvoltarea personală, cât şi pentru dezvoltarea profesională, subliniind importanta abilitaţilor transferabile, indinspensabile pentru succesul profesional, dar şi şansa de networking cu oameni diferiţi. Aş sugera oricărui student doctorand să participe cel puţin o dată într-un astfel de proiect pentru că va fi, cu siguranţă, o experienţă de neuitat!”
Tudor Filip:
„Desfăşurarea activităţilor pe baza jocurilor de rol în echipe neomogene, deschiderea participanţilor spre a crea noi conexiuni cu persoane din alte domenii de activitate, dorinţa de dezvoltare a abilitaţilor de comunicare şi negociere, dar şi experienţă şi carisma organizatorilor şi persoanelor invitate, au contribuit la reconfigurarea aşteptărilor iniţiale. În momentul de faţă, după acesta experienţă, mă consider mult mai pregătit să folosesc cunoştinţele acumulate, aptitudinile şi abilităţile dezvoltate. Acestea constituie un kit complet care poate fi folosit pentru a desfăşura cu succes activităţi în contexte diferite.”