Eveniment-Social

Scandalul de la Opera Națională din Iași continuă! Membrii grupului de balet cer, în continuare, demisia Cristinei Todi: „Predă într-un mod eronat care poate vătăma picioarele unui balerin” – FOTO

Publicat: 09 nov. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Scandalul de la Opera Națională din Iași continuă Membrii grupului de balet cer în continuare demisia Cristinei Todi Predă într-un mod eronat care poate vătăma picioarele unui balerin - FOTO
Membrii grupului de balet cer în continuare demisia Cristinei Todi

Membrii grupului de balet din cadrul Operei Naționale Iași cer demisia Cristinei Todi, șefa serviciului de balet din cadrul instituției culturale. În urma mai multor proteste, cel mai recent fiind pe 7 noiembrie 2023, conducerea instituției a luat măsurile necesare, astfel că o parte din atribuții au fost împărțite și maestrului de balet Dan Berihoi

În această perioadă au loc repetițiile pentru spectacolul „Spărgătorul de Nuci”, însă majoritatea balerinilor le fac purtând un tricou pe care scrie „Demisia șef serviciu balet”, aceasta fiind acuzată că a creat o atmosferă dificilă în cadrul trupei și că a îndepărtat din funcții anumite persoane pe care nu le-a agreat.

Scandalul continuă la Opera Națională din Iași

o poză cu Andrei Fermeșanu
Șefa serviciului de balet din cadrul instituției culturale este acuzată că predă într-un mod care poate duce la vătămarea picioarelor balerinilor

Marți, 7 noiembrie 2023, a avut loc cel mai recent protest al membrilor grupului de balet din cadrul Operei Naționale Iași. Modalitatea de a protesta a fost una inedită, realizând un moment artistic în poante, îmbrăcați în tricouri pe care scria „Demisia șef serviciu balet”.

Acțiunea lor a fost îndreptată către Cristina Todi, șefa serviciului de balet din cadrul instituției culturale, care este acuzată că creat o atmosferă dificilă în cadrul trupei, că a îndepărtat din funcții anumite persoane pe care nu le-a agreat, că predă într-un mod în care balerinii își pot vătăma picioarele, că le adresează cuvinte jignitoare și îi supune unui program de lucru abuziv.

Reporterii BZI au luat legătura cu Andrei Fermeșanu, managerul interimar al Operei Naționale Iași, care a transmis faptul că niciodată nu a ignorat nemulțumirile balerinilor.

„Am avut nenumărate întâlniri, atât cu șeful serviciului balet, cât și cu maestrul de balet, pentru că avem două funcții de conducere în cadrul serviciului de balet. Am venit inclusiv în fața colegilor din ansamblu și de fiecare dată am făcut apel la bunăvoință, mai mult decât atât, am organizat un consiliu de administrație în urma căruia am stabilit faptul că anumite atribuții de conducere se vor regăsi și în fișa postului a maestrului de balet, așa încât am descentralizat puterea dintr-o singură mână. Acolo erau niște nemulțumiri care vizau, în primul rând, predarea studiului de balet și modalitatea de organizare a distribuțiilor”, a transmis Andrei Fermeșanu, managerul interimar al Operei Naționale Iași.

De două săptămâni, balerinii nu au mai colaborat cu Cristina Todi

o poză cu tricoul balerinilor protestatari
În urma unui consiliu de administrație, atribuțiile Cristinei Todi au fost împărțite cu maestrul de balet Dan Berihoi

În urma unui consiliu de administrație, atribuțiile Cristinei Todi au fost împărțite cu maestrul de balet Dan Berihoi. Astfel, șefa serviciului de balet nu se mai ocupă de distribuirea balerinilor, iar aceștia nu au mai interacționat cu ea de două săptămâni.

Andrei Fermeșanu a transmis faptul că șefa serviciului este acuzată de faptul că predă într-un mod care poate duce la vătămarea picioarelor balerinilor, astfel că, în momentul de față, având în vedere tensiunea creată, Dan Berihoi predă.

„Prin acest consiliu de administrație am dat posibilitatea și maestrului de balet să organizeze aceste distribuții. Ce ardea tare în studiile balerinilor le predau în momentul de față soliștii balerini. Nemulțumirile balerinilor nu au fost ignorate, din contră, au fost analizate și am încercat să rezolvăm fiecare dintre punctele care reprezentau nemulțumiri. Conducerea Operei Naționale din Iași a făcut tot ceea ce stătea în atribuțiile ei administrative. Repetițiile pentru spectacolul care urmează, «Spărgătorul de nuci», se fac cu maestrul de balet, deci, de două săptămâni, balerinii nu au mai lucrat cu Cristina Todi.

Ei sunt nemulțumiți că șefa serviciu predă studii de balet într-un mod eronat care poate vătăma picioarele unui balerin, dar am eliminat acest lucru, nu mai ține doamna studii balet, ea făcea distribuțiile singură, acum nu le mai face singură”, adaugă Andrei Fermeșanu, managerul interimar al Operei Naționale Iași.

Comentarii
  • Ce carieră a avut Todi ca balerina? Cine a propulsat o pe această funcție? Cu Rancea nu a fost bine, acuma vă meritați soarta.Fermesanu ar trebui să aducă un maestru de balet din Republica Moldova, acolo au specialiști coregrafi care v-ar pune la muncă și ar tria cam jumătate din voi😂

Adauga un comentariu