Titlurile zilei

Scandalul ia amploare! Ministrul Daea a dispărut, iar TIR-urile cu cerealele fermierilor ieșeni sunt blocate în Portul Constanța. „Fermierii români nu au acces din cauza cerealelor din Ucraina” – FOTO/VIDEO

Publicat: 24 mart. 2023
_____ Vizualizări 18 Comentarii
Scandalul ia amploare Ministrul Daea a dispărut iar TIR-urile cu cerealele fermierilor ieșeni sunt blocate în Portul Constanța. Fermierii români nu au acces din cauza cerealelor din Ucraina - FOTOVIDEO
Fermierii din Iași se tem că închid afacerile din cauza nepăsării autorităților, în special a ministrului Petre Daea

Scandalul ia amploare în cazul sumelor pe care ar trebui să le primească fermierii români de la Uniunea Europeană. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării, Petre Daea, este considerat unul dintre vinovați, iar fermierii se tem că anul acesta vor falimenta, dacă nu se iau urgent măsuri. Aceștia vor să fie eliminată concurența neloială și să fie soluționată problema din Portul Constanța, unde fermierii români așteaptă zile în șir să își vândă cerealele

Fermierii români sunt disperați și susțin că sunt la un pas de faliment, dacă nu se iau urgent măsuri. Mai mult, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, este unul dintre cei considerați vinovați pentru această situație disperată. Fermierii din Iași susțin că au rămas cu cerealele în depozite, iar cei care sunt în Constanța nu pot să le vândă din cauza fluxului mare din Ucraina.

„Nu am avut o presiune atât de mare la Portul Constanța, cum e acum, pe camioane, pe depozite. Dacă va fi un an normal ca producție, nu ai ce să faci cu producția, nu are cine să o cumpere. O să vedeți amploarea acestei situații! În momentul de față, noi nu recoltăm, nu există volume așa mari, dar portul și autostrada sunt blocate. Acolo se taie cauciucurile camioanelor ca să nu înainteze șoferii. Avem stocuri de cereale nevândute. Am sperat că o să mai crească prețul, dar nu a fost așa.

Se cumpără, în continuare, grâu din Ucraina, care este procesat în țară. Calitatea nu mai poate fi verificată pentru că în momentul de față nu mai există restricții de a procesa, vinde. Nu se plătesc taxe vamale, nu se fac analize de metale grele și alte probleme care ar putea apărea pe calitate. Noi, fiind în UE, avem alte standarde și restricții față de ei (n.r. –fermierii ucraineni). Înțeleg că sunt dispuși să vândă cu orice preț, numai să vândă.

Fac dumping. Nu neapărat ucrainenii, ci intermediarii. S-a prelungit, până în 2024, acordul de tranzitare a cerealelor din Ucraina. Dacă ar fi doar acesta și rămânem cu poluarea…”, susține Cristian Stoica, fermier din comuna Gropnița.

Cristian Stoica, fermier: „Situația va fi catastrofală, o să vedem numeroase falimente”

Fermierii au calculat ce pierderi au și spun că nici măcar nu mai vor bani, ci să fie lăsați să vândă producția, care să acopere din cheltuieli și să poată face agricultură în continuare. Mai mult, ministrul Petre Daea este depășit de situație și ar trebui să-și dea demisia. Suma de 10 milioane de euro, propusă a fi alocată României, este extrem de mică în comparație cu 30 de milioane de euro pentru Polonia, 16 milioane de euro pentru Bulgaria, în condițiile în care 60 la sută din tranzitul cerealelor este prin România. Astfel, deși românii sunt cei mai afectați de crizele multiple generate de războiul din Ucraina și de secetă, sunt ultimii pe lista de priorități a ministrului Daea sau ministrului „Oaia”.

„Părerea mea personală este că domnul Daea este legat de mâini și de picioare. Poate ar face mai multe pentru fermieri, dar aici e vorba de sfera politică la nivel național și la nivel european, iar el este și om politic. Cele 10 milioane de euro sunt o sumă derizorie, ca să mă exprim elegant. Nici măcar să nu ne dea bani, ci să ne ofere posibilitatea să ne protejăm de ruperea acestui lanț alimentar. Merg mai departe cu ferma, chiar și după 2-3 ani ca aceștia, dar să mi se ofere soluții.

Vă spun că situația va fi catastrofală, o să vedem numeroase falimente. Am cumpărat inputuri la prețuri mari, nici dacă faci record de producție nu îți scoți cheltuielile. Acum suntem înainte de campanie și prețurile sunt puțin mai mari. În campania agricolă mai coboară din cauza presiunii logistice, a mijloacelor lipsei de transport, deci vindem la prețuri mai mici”, susține Cristian Stoica.

Fermierii vor să protesteze.

Fermier: „Mă întreb dacă Europa nu vrea să mă bage în faliment și să îl susțină pe vecinul”

Agricultorii ieșeni susțin că au nevoie de un sistem corect și echitabil ca să își vândă produsele.

„Nu știu cum va arăta agricultura, dar suntem în situația de a nu ne putea continua activitatea. Populația ar trebui să înțeleagă că noi vrem un sistem corect, echilibrat, echitabil, în care să producem și să vindem. Dacă tu, UE, îmi impui să produc fără pesticide, cu utilaje de ultimă generație, ca Europa să fie verde, dar îl lași pe cel de lângă mine să mă concureze, mă întreb dacă Europa nu vrea să mă bage în faliment și să îl susțină pe vecinul. Noi, fermierii, ne dorim un sistem corect, nu neapărat să fim despăgubiți.

Vrem o stabilitate! Într-un an dezastruos poți să intri în faliment oricât de bun fermier ai fi. Într-un an prost e dificil să îți revii. Dacă vrei să-i protejezi pe vecinii ucraineni, nu e nicio problemă, dar nu ucizi sectorul agricol din cauza asta. A apărut o știre că România va acorda ajutoare umanitare în valoare de 114 milioane de euro. Ne permitem să facem asta, dar în același timp nu ne permitem să ne ajutăm pe noi înșine”, mai spune Cristian Stoica.

Fermierii au mai scos utilajele în stradă și în anul 2021, când au fost nemulțumiți că nu au primit despăgubirile de secetă.

Scandalul ia amploare: „Va fi ca în Vestul Sălbatic”

Portul Constanța și autostrada sunt blocate în continuare din cauza fluxului mare de marfă din Ucraina.

„Fermierii români nu au acces în port din cauza cerealelor din Ucraina. Ce să mai facem noi, fermierii, ca să fim ascultați? Nu e niciunul dintre noi într-o situație bună! E o bătaie de joc la adresa noastră. Unde e ministrul Daea? Nu mai apare nicăieri acum să spună că el ajută fermierii și că nu va fi niciun făuritor al țării lăsat deoparte, așa cum se lăuda pe la televizor.

Nici nu știm ce mâncăm acum, ce conține pâinea cea de toate zilele. Cum v-ar suna dacă v-ar spune un fermier că făina sau grâul sunt de la 2 kilometri de Cernobîl? Nu ați mai mânca, vă spun sigur. Vrem să știm și noi ce mâncăm, să fie lucrurile foarte clare. Iar ce se întâmplă în Portul Constanța e din filmele de groază. Iar viitorul nu sună bine. Va fi ca în Vestul Sălbatic”, susține Andrei Gheorghiu, un alt fermier din Iași. Ministrul Petre Daea nu a putut fi contactat telefonic de reporterii BZI pentru a discuta problemele fermierilor.

Unul dintre consilierii săi a transmis:

„Domnul ministru a făcut conferința de presă pe acest subiect. Este disponibilă pe Facebook-ul MADR. Mai mult decât a spus acolo nu mai are nimic de adăugat”.

Cu alte cuvinte, ministrul Daea s-a dat la fund. Președintele României Klaus Iohannis a făcut declarații cu privire la această situație a fermierilor români.

„Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că am făcut sacrificii imense pentru exportul de cereale din Ucraina și toate aceste chestiuni birocratice pun sub semnul întrebării intenția bună a Comisiei Europene. Este posibil ca și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să fi transmis greșit datele către Comisia Europeană”, susține președintele României.

Chiar dacă scandalul ia amploare, ministrul Daea a dispărut și nu a mai făcut nicio declarație publică în ultimele două zile.

Comentarii
  • Pana la UE , DE UNDE LUAȚI BANI! V-ATI INVATAT CU POMANĂ? Ati luat cu japca terenurile la tarani, cica in arenda..ati luat de pe la primarii cu smenuri sute de ha, tot in arenda..luati sute de mii de euroi subventii , si mai vreti si ajutor de la UE…v-a dat la mumu, UE si bine v-a facut! Cat platiti pe un ha in arenda ? AUD ? 600 kg de graunte ? V-ati invatat cu miloaga ? Milogilor! Hai ȘARAP !

  • wey mos craciun,aici nu e vorba despre miloaga,aici e vorba de a putea sa isi vanda produsele. daca fermierii/transportatorii nu au acces la facilitatile din Romania,cum dreaq sa isi vanda produsele. Aici solutia ar fi relativ simpla:estimarea cantitatilor fermierilor romani,puse la dispozitia lor un numar de dane suficiente pentru preluarea cerealelor.EXCLUSIV PENTRU FERMIERII ROMANI. Daca nu ii place lui Biden sau Stoltenberg,poa’ sa ne faca un gioco di mano.

  • Ok..dar de ce n-au vandut asta toamnă? S-a importat in draci de la ucrainieni, ne-au dublat pretul la paiine si romanasii nostri au crezut ca dau lovitura in primăvară ! Teapă! Acum s-ar bucura si la pretul din toamna dar nu mai e loc ! Aici ce spune americanul aia se face! Bâstroe se dragheaza din 2004 retineti( afirmat de guvernatorul deltei de atunci)! Interesele is altele! Pe noi nu ne-a bagat si nici nu ne v-a baga cineva in seamna! Santem dupa vânt! Interes strategic si cam atat. La conducatorii pe care ii avem…corupti si semianalfabeti , pusi doar pe căpătuire la ce sa te astepti? Sorry

  • Ministrul și toți lucrătorii știau de tirurile cu soia modificate genetic….mai știe cineva ce s-a întâmplat cu ancheta celor 4 tiruri din județul Bihor care au fost încărcate la Iași? De ce s-a mușamalizat totul? Atunci au analizat un traseu….acum a devenit o practica, sunt aceleași firme.
    Ne otrăvim singuri…opriți tirurile la Tehnopolis!
    Asa o sa crească su Uniunea sumele.
    Încă nu v-ati dat seama ca suntem luați de fraieri?
    DNA, faceți ceva pe la direcțiile agricole și ansvsa….

  • sper ca sustineti in continuare UA 🙂
    atunci cind nu va puteti vinde produsele pentru ca Romania este ocupata cu ajutorul pentru UA, sa spuneti „take that Putin!”

  • Blocati ma autostrada
    sa nu mai intre ucrainienii
    sa se intoarca cu tirurile inapoi acasa !
    dar daca va dusmaniti ca prostii intre voi, nu sunteti in stare sa faceti asta .
    Abia asteptati sa sa dea faliment vecinu saii luati terenul….

  • Agricultorii pwlyy de pe la noi sau obisnuit sa ne beleasca an de an ei facad profituri babane,nu au vandut in toamna asteptand sa creasca preturile,acu au belit-o

  • Pentru Romania cel mai mic ajutor de la UE mai putin decât Bulgariei. Bravo dragi romani . Romania este ultima bucatica de hârtie igienică pentru M- UE si toate tarile am ajuns sa ne rugam in genunchi si la Ucraina de rasul lumii.am ajuns si o tara de zona 3, din cauza lui Uohanis si a Guvernului TRADATORII JOS MARS TOTI IN UCRAINA TARA VOASTRA iohanis zis Dulap, momaie, mutalau. Ei sunt toti ocupati doar cu ajutoarele pentru Ucraina, Romania nu mai exista. Blocam toate vamile in Romaniaaaaaaaaaa! TOATE CEREALELE CONTAMINATE DIN UCRAINA SAFIE RETRASE DE PIATA ASTA E GENOCIDUL POPORULUI ROMAN !,Romania nu are presedinte nu are guvern , jos trădătorii! Jos trădătorii care umilesc Romania, am ajuns ultima tara din cauza slugilor care ingenuncheaza Romania. Din cauza lor care executa toate mizeriile Romania nu mai are demnitate nici autoritate suntem o colonie pe cale de dispariție. Esecul Shengen ei sunt vinovati iohanis si guvernul trebuiau zburati urgent afara. Ucraina e importanta pentru ei trădătorii Romania nu. Ucrainienii vand ieftin c sa scape de grâul contaminat orice marfa degradata se vinde.ieftin decât sa nu se vanda

  • Uniti- va mai toti fermierii cu FURCI ca aveti destule furci si blocati toate vamile prin care intra transporturile din Ucraina. BLOCATI- LE URGENT ARATATI CA SUNTETI ROMANI CU DEMNITATE nu niste PROSTI cum ne cred acum toate tarile. Am ajuns presul la toate tarile dn cauza slugilor umile de la guvernare. Demonstrati ca Romania nu este presul nimănui, luati- va furcile, animalele si blocati toate.vamile spre Ucraina. Frica pazeste bostanaria!

  • Bai nea caisa , dacă un cetățean face șuruburi și vin șuruburi din China la jumate de pret , ce face statul
    Nimic
    Prea v-ati învățat cu pomene fermierilor

  • Și or fi cerealele singurele produse aflate în situația asta? Ia gândiți cate legume importam din tari in tari unde pesticidele nu sunt interzise…adică ce diferența este între legume imbaxite de pesticide și ingrasaminte și cereale modificate genetic? Și a primit România sprijin pentru asta?

  • Nu vad cum ar trebui sa primesca sprijin pentru legume imbacsite cu pesticide si ingrasaminte.Aceste produse nu ar trebui primite sub nici un fel.Acestea pericliteaza viata oamenilor.”Sprijinul unde ar ajunge?Cred ca la cei care accepta aceasta anomalie,acest import. Nu sunt de acord cu sintagma „bio”,bio ar trebui sa fie absolut toate alimentele.Sintagma bio ar trebui sa dispara, este o minciuna,care face ca pretul sa creasca,in realitate unele produse sunt de foarte proasta calitate.

Adauga un comentariu