Titlurile zilei

Schimbare de trafic majoră, la ieșirea din municipiul Iași! Toți șoferii trebuie să știe acest lucru! Șosea de legătură între Drumul European și Axa Rutieră – FOTO

Publicat: 27 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Schimbare de trafic majoră la ieșirea din municipiul Iași Toți șoferii trebuie să știe acest lucru Șosea de legătură între Drumul European și Axa Rutieră - FOTO
Autoritățile județene au demarat o procedură pentru modernizarea mai multor drumuri, printre care și șoseaua care face legătura între Drumul European 583 și Axa Rutieră Iași - Suceava, drum pe o lungime de 6 kilometri

Un drum aflat la ieșirea din municipiul Iași poate deveni o alternativă de trafic pentru mii de șoferi. O porțiune din Drumul Județean 282D va intra în reabilitare completă, artera fiind cea mai scurtă legătură între Drumul European 583 și Axa Rutieră Iași – Suceava. Și o parte din Drumul Județean 248, la ieșirea din zona CUG, va fi lărgită la 4 benzi

Consiliul Județean (CJ) Iași a demarat procedurile pentru modernizarea mai multor artere din Iași. Proiectul cuprinde refacerea unor șosele din județul Iași, investiția fiind lansată deja pe Sistemul Elecronic de Achiziții Publice. În calcul au intrat 5 drumuri județene, proiectele fiind scoase pe două loturi.
Printre șoselele ce vor fi reabilitate se numără și porțiunea de legătură dintre Drumul European 583 și Axa Rutieră Iași – Suceava. Este vorba despre DJ 282D: Potângeni (DJ 282) – Românești – Podu Iloaiei – Scobâlțeni – Popești – Madârjac (DJ 282E), pe o porțiune de 6 kilometri. Într-o primă etapă este vorba despre proiectarea reabilitării șoselei, după care se va trece la execuția lucrărilor.

O legătură între Drumul European și Axa Rutieră

Licitația derulată de CJ Iași a fost împărțită în două loturi. Primul lot are o valoare de 182.773 de lei. Conform documentației lansate pe sistemul electronic de achiziții publice, investiția cuprinde DJ 208I: Blăgești (DN 28A) – Crivești – Vânători (DJ 208N), șosea lungă de 1,5 kilometri. În calcul intră și DJ 282D: Potângeni (DJ 282) – Românești – Podu Iloaiei – Scobâlțeni – Popești – Madârjac (DJ 282E) – 6 kilometri.

Această șosea a fost luată în calcul de șefii administrației județene încă de acum câteva luni. După reabilitarea porțiunii de drum, șoferii ar putea scurta legătura dintre DE 583 și axa rutieră Iași – Suceava, proiect aflat în plină derulare în momentul de față.

Proiect pentru descongestionarea traficului spre municipiul Iași

De altfel, conducerea CJ Iași a precizat și în ce constau lucrările în această perioadă. Prin reabilitarea drumului respectiv se urmărește descongestionarea traficului rutier spre municipiu. Astfel, șoferii nu vor mai fi nevoiți să traverseze municipiul Iași pentru a ajunge din Drumul European spre zona Breazu – Movileni.

„Au fost scoase la licitație, prin Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași, serviciile de proiectare având ca obiect: întocmirea documentațiilor tehnico-economice pentru mai multe artere. Este vorba despre elaborarea de studiu topo, studiu geotehnic, expertiza tehnică, documentație de avizare a lucrărilor de intervenție pentru modernizarea a mai multor drumuri județene, împărțite în două loturi”, a precizat Sorin Afloarei, vicepreședintele Consiliului Județean Iași.

Se lărgește drumul județean de la ieșirea din orașul Iași

Al doilea lot are o valoare de 504.201.000 de lei. În calcul intră DJ 282A: Popricani – Larga Jijia, pe o distanță de 10,4 kilometri, dar și DJ 249D: intersecție DJ 249A (Cristești) – intersecție DJ 249E (Țuțora), pe o lungime de 7,6 kilometri. De asemenea, autoritățile județene au scos la proiectare și o porțiune de 3,3 kilometri din DJ 248, limita municipiului Iași – intersecție centura Iași (Lunca Cetățuii).

Șoseaua va avea 4 benzi, decizia fiind luată pentru descongestionarea traficului rutier din zona CUG. Valoarea totală estimată a investiției pe toate aceste artere este de 686.974 de lei. Termenul-limită până când se pot depune ofertele este 24 noiembrie 2021, ora 15:00.

Adauga un comentariu