Actualitate

Școlile se vor închide dacă numărul de paturi ocupate depășește 75%! Pragul de vaccinare a cadrelor didactice a fost eliminat! Iată condiția în care unitățile de invățământ se vor redeschide

Publicat: 14 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Școlile se vor închide dacă numărul de paturi ocupate depășește 75 Pragul de vaccinare a cadrelor didactice a fost eliminat Iată condiția în care unitățile de invățământ se vor redeschide
Sorin Cîmpeanu a vorbit despre elevii cu afecțiuni cronice

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației a anunțat intr-o conderintă de presă mai multe noi reguli pe care, impreună cu Alexandru Rafila le vor impune pentru școlile și grădinițele din România. Așadar, unitățile de invățământ se vor inchide dacă in judetul respectiv, gradul paturilor ocupate va fi de peste 75%. Ministru la mai anunțat faptul că a fost eliminat pragul de vaccinare a cadrelor didactice.

Alexandru Rafila a explicat de ce s-au luat asemenea decizii si a mentionat că noile reguli nu sunt unicat la nivel europen, mai multe țări, printre care și Franța având asemenea reglementări.

Școlile se vor închide dacă numărul de paturi ocupate depășește 75%

Conform declarațiilor făcute de Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, școlile se vor închide doar in anumite condiții. De exemplu hotărârea de trecere in online a unităților de invățământ dintr-un județ va fi luată doar dacă gradul de ocupare a paturilor ajunge la proportia de 75%. Așadar, acest lucru a dus la eliminarea pragului de vaccinare a cadrelor didactice.  Pe de altă parte, dacă sunt 3 copii bolnavi intr-o clasă timp de 7 zile consecutiv, clasa respectivă va trece in online:

Este hotărârea CNSU la nivel de principiu. Sunt mai multe schimbări în strategia de funcţionare a şcolilor şi grădinițelor, Acestea sunt detaliate în ordinul de ministru. Urmează să se publice în maxim 2 ore. Se vor lămuri toate aspectele. Schimbările rezumate, sunt următoarele:

Ne-am decuplat atât de rata de incidență din județ dar şi de rata de vaccinare a cadrelor didactice. Consider că acest aspect (cel al ratei de vaccinare a cadrelor didactice) a fost o motivație eficientă atunci când a fost introdus.

În aceste momente sunt peste 70% din cadrele didactice vaccinate. În prezent, datorită specificaţii Omicron, s-a propus, s-a analizat în profunzime, schimbarea modului de funcţionare către cadrul de încărcare a mediului spitalicesc. Pragul este de 75%! Dacă se va ajunge la acest prag, școlile vor trece în online. In aceste momente acest prag nu a fost atins nicăieri. Toate școlile și grădinițele vor începe în format fizic de luni. (…) a precizat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

De ce au fost luate astfel de măsuri! Iată ce explicații oferă ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

În aceeași conferință de presă, Alexandru Rafila a adus explicații despre adoptarea unor astfel de măsuri. Ministrul Sănătății a declarat că aceste măsuri nu sun unicat la nivel de Europă și că au fost luate și în Franța. Alexandru Rafila a vorbit despre particularitățile variantei Omicron care însemnă mai puține cazuri grave. Acesta a dat exemplu cazul Marii Britanii care, în pofida faptului că are sute de mii de cazuri zilnice, are doar 300 de spitalizări. Totuși, introducerea unui prag de 75% vine să protejeze sistemul de sănătate de un posibil blocaj. Altfel spus, școlile se vor închide la un grad de ocupare a spitalelor de 75% dar se vor redeschide doar dacă gradul de ocupare scade sun 70%, măsura fiind luată pentru a exista o marjă de lucru și pentru a nu ține școlile deschide doar câteva zile:

„Noi am încercat să ajutăm Ministerul Educației să poată să ia o decizie echilibrată. Știm din tot ce s-a întâmplat în ultimii doi ani să ținem școlile deschise, dar nu cu orice preț. Le vom ține deschise în funcție de epidemie, dar și ținând cont că Omicron are o transmibilitate mare. Franța, Anglia, înregistrează sute de mii de cazuri zilnice. Totuși, ceea ce observăm în paralel este că numărul de cazuri care se internează este de 2%. Sunt puține cazuri de spitalizare. Atunci am reflectat în găsirea soluției rezonabile, nu știu dacă e perfectă, ca să permită deschiderea școlilor dar și să împiedice blocarea sistemului de sănătate.

Infecția se transmite și la persoanele sănătate, domnul ministru făcea referire la acoperirea vaccinare în școli, dar boala se transmite și la persoanele vaccinate. Trebuie să înțelegem că sănătatea acestor copii este o prioritate. Recomandăm, atunci când numărul de paturi ocupate în spitale depășește 75% închiderea școlilor și trecerea în online. Normal că ne dorim să nu avem o asemenea situația. Situația este următoarea: București – 16%, Suceava peste 30%.

La nivel național, media este e 16%, aproximativ 25.000 de paturi, inclusiv cele ATI. De ce 75%? Pentru că cei din sănătate publică au transmis că trebuie să existe acţiuni după acest prag. Când pragul va scădea la 70%, școlile vor fi deschise. De ce 3 cauzuri în aceeași clasă? Pentru că aceasta este definiția epidemiologică. Așa este și la rujeolă și la alte boli cu transmisie. De ce 7 zile? pentru că 7 zile este perioada de incubație, în care ar mai putea apărea cazuri”, a transmis dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Adauga un comentariu