WoW!

Se dau bani incepand cu luna decembrie

Publicat: 13 nov. 2019

Guvernul anunţa majorarea salariului minim pe economie după turul II al alegerilor prezidenţiale. Şeful Cancelariei Primului Ministru, Ionel Danca, a anunţat că până la finalul lunii noiembrie Guvernul îşi propune să adopte creşterea salariului minim brut pentru economie.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că există „un anumit grad de urgenţă” în ceea ce priveşte adoptarea deciziei de creştere a salariului minim, precizând că ea trebuie luată cel târziu până la finale lunii noiembrie – începutul lunii decembrie, astfel încât mediul de afaceri să ştie din timp.

Se dau bani incepand cu luna decembrie

Şeful Executivului a anunţat că procentul cu care va fi mărit salariul minim va fi anunţat după consultări cu patronatele şi sindicatele.

„Vrem ca la baza deciziei creşterii salariului minim, pentru că evident va fi o creştere a salariului minim, să stea un studiu foarte serios, o analiză de impact. Am convenit ca un grup de specialişti din Ministerul Finanţelor, din structura Secretariatului General specializat în analize de impact şi din Ministerul Muncii să pregătească un astfel de studiu de impact. Ne interesează mai mulţi parametri, în primul rând indicatorii economici care să stea la baza creşterii economice, evaluarea impactului între un minim şi un maxim de creştere a salariului minim, efectele pe care le înregistrează asupra mediului privat, ne interesează foarte mult starea companiilor din domeniul unde un număr mare de angajaţi sunt pe salariul minim, să le vedem profitabilitatea, să evaluăm costurile asupra forţei de muncă. (…) De asemenea, am solicitat şi Ministerului de Finanţe o analiză privind impactul bugetar al unei astfel de decizii, un minim şi un maxim. După ce vom avea un punct de vedere fundamentat, vom începe negocierile cu patronatele şi cu sindicatele. Veţi afla cu cât se va mări salariul minim la finalul negocierilor pe care le purtam cu sindicatele şi patronatele”, a afirmat Ludovic Orban.

Prim-ministrul a subliniat că există „un anumit grad de urgenţă” privind adoptarea acestei măsuri

„Cu siguranţă există un anumit grad de urgenţă, pentru că mediul de afaceri trebuie să ştie din timp, măsură ar trebui adoptată cel târziu până la finale lunii noiembrie – începutul lunii decembrie, astfel încât mediul de afaceri să ştie cu cât va creşte salariul minim”, a adăugat Orban.

„Astăzi, prim-ministrul Ludovic Orban a avut o şedinţă cu ministrul Finanţelor şi ministrul Muncii pentru a fi analizată creşterea salariului minim. A fost evaluată propunerea vechiului Guvern şi s-au făcut analize asupra impactului pe care această măsură va afecta mediul economic.

Principalele direcţii pentru creşterea salariului minim în 2020 vor avea în considerare o serie de factori economici. În această analiză se va ţine cont de creşterea economică pe anul în curs, de inflaţie şi mai ales impactul economic pe care îl va avea, dar şi a modului în care va influenţa piaţa forţei de muncă.

O decizie va fi luată după consultarea partenerilor sociali, a patronatelor, a sindicatelor. Obiectivul guvernului Orban este că această măsură să fie pusă în dezbaterea publică şi adoptată până la sfârşitul lunii noiembrie”, a spus şi Ionel Danca.loading...

Adauga un comentariu