Business în România

Se fac investiții de milioane de euro. Iată ce se va construi într-o comună din România

Publicat: 10 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se fac investiții de milioane de euro. Iată ce se va construi într-o comună din România
O comună din România se va dezvolta spectaculos.

Se fac investiții de milioane de euro. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat că va acorda un împrumut de peste 46 de milioane de euro către BIG Mega Renewable Energy. Suma face parte dintr-un pachet mult mai mare de finanțare. Iată ce se va construi într-o  comună din România.

Se fac investiții de milioane de euro

O comună din România se va dezvolta spectaculos. Este vorba despre comuna Urleasca din județul Brăila. Aici urmează să se construiască un parc eolian, a cărui investiție totală este estimată la 100 milioane de euro. De asemenea, acest parc ar urma să genereze 277 GWh pe an.

Mai mult de atât, într-un comunicat, BERD mai precizează și că odată cu această investiție, parcul eolian va ajuta la economisirea a aproximativ 115.000 de tone de emisii de dioxid de carbon anual.

Acesta este și motivul pentru care BERD a susținut de la început o astfel de investiție și a acordat un împrumut atât de mare. „Sprijinim primul proiect de energie regenerabilă al BIG MEGA Renewable Energy din regiunea BERD.

Se așteaptă ca parcul eolian să beneficieze de contracte bilaterale cu negociere directă de cumpărare a energiei și să stimuleze creșterea capacității de energie regenerabilă a României, care urmează să crească cu alți 11,9 GW în următorii ani”, a declarat Grzegorz Zielinski, directorul BERD Energy Europe.

Bani de la stat pentru energie verde

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că în anul 2024 cei care locuiesc la casă vor putea beneficia de vouchere uriașe pentru eficientizarea energetică a locuințelor. Astfel, românii  vor primi de la Stat fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice, de baterii de stocare, în vederea creșterii eficienței energetice a caselor.

Programul prevede anveloparea a aproximativ 60.000 de case. Beneficiarii de vouchere trebuie să depună o solicitare la primărie sau la consiliul județean. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a mai precizat cine vor fi persoanele care vor avea prioritate la primirea acestor vouchere.

„În prima fază vor fi persoanele vulnerabile. Am vrea să-i aducem în zonă și au un consum mic până la urmă pentru că sunt panouri fotovoltaice până la trei kilowați și capacitatea de stocare pe baterii până la cinci kilowați, am vrut și vrem să-i aducem în situația să nu mai cheltuie cu energia electrică niciun ban din rețea, să poată să fie autonomi energetic. Se acordă pentru persoanele care trebuie să-și asigure suficiența energetică. Cei care vor beneficia de aceste vouchere vor avea îndeajunsă energie pentru consum, nu pentru a fi producători de energie.” a explicat ministrul.

De asemenea, vor fi schimbări în Programul Casa Verde 2024. Astfel, se va lua în considerare includerea acumulatorilor pentru stocarea energiei în cadrul acestui program. Această opțiune ar putea conduce la o creștere a sprijinului oferit de Administrația Fondului pentru Mediu și a contribuției beneficiarilor. Instalarea acumulatorilor ar urma să fie opțională.

Costul acestora fiind considerabil, este posibil să fie necesară o ajustare a contribuției persoanelor fizice participante la program. Astfel, dacă beneficiarii doresc să beneficieze și de acumulatori, contribuția lor ar putea fi puțin mai mare. Decizia finală cu privire la includerea acumulatorilor în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 va fi luată după analizarea rezultatelor simulărilor și evaluarea impactului financiar.

Adauga un comentariu