International

Se introduce serviciul militar obligatoriu pentru tineri! Iată în ce țări va intra în vigoare noua lege

Publicat: 27 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se introduce serviciul militar obligatoriu pentru tineri Iată în ce țări va intra în vigoare noua lege
Un nou proiect de lege din Marea Britanie prevede ca tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani să fie recrutați obligatoriu în armată.

Se introduce serviciul militar obligatoriu pentru tineri! Măsura face parte din programul electoral propus de un partid politic aflat la guvernare și îi vizează pe cei care au împlinit 18 ani. Iată în ce țări va intra în vigoare noua lege.

Se introduce serviciul militar obligatoriu pentru tineri!

Tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani vor fi recrutați obligatoriu în armată. Legea nu se va aplica în România, ci în Marea Britanie, dacă Partidul Conservator va câștiga alegerile. Măsura a fost anunțată de președintele partidului, Rishi Sunak. Premierul britanic, Rishi Sunak, a anunțat că vrea să atragă mai mulți tineri în rândul forțelor militare. Iar dacă va câștiga alegerile anunță un proiect prin care va introduce un serviciu militar obligatoriu la vârsta de 18 ani.

„Voi introduce un nou model de serviciu naţional, în vederea creării unui obiectiv comun în rândul tinerilor noştri şi unei sentiment reînnoit de mândrie a ţării noastre”, a anunțat Rishi Sunak, prin intermediul unui comunicat de presă. Astfel, tinerii de 18 ani vor putea alege „între un stagiu de 12 luni cu normă întreagă în rândul forţelor armate sau un weekend pe lună, timp de un an, de voluntariat în cadrul comunităţii lor.”

Mai multe țări europene au introdus deja armata obligatorie. Este vorba despre Lituania, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Letonia, Austria, Grecia şi Estonia. Fiecare dintre aceste state au o formă de serviciu militar obligatoriu. În Norvegia, din 2015, femeile şi bărbaţii sunt obligaţi să urmeze stagiul militar în care învață tehnici elementare de luptă. Germania ia în considerare adoptarea unei legi prin care serviciul în armată să devină obligatoriu.

De câți soldați are nevoie Armata Română

România se află printre țările membre NATO care a crescut bugetul pentru apărare, dar înregistrează un deficit la aproape jumătate din rândul ofițerilor. Vârsta minimă de la care un tânăr de sex masculin sau feminin poate să intre în armată este 18 ani. Anual, 227.089 de tineri ating vârsta minimă pentru a se alătura Armatei Române. Armata Română este alcătuită din 71.500 de soldați activi și 55.000 de rezerviști. Serviciul militar obligatoriu a fost abolit din anul 2007. Mulți români nu sunt de acord ca serviciul militar să fie introdus și să devină obligatoriu. Totodată, românii au în vedere varianta de a fugi din țară în caz de război.

Cei care au răspuns că ar pleca din țară, au expus următoarele motive: „De ce nu se grăbesc să-și riște viața pentru țară peste 60 de procente dintre români?” „E normal să meargă la război militarii, nu oamenii obișnuiți.”,  „Am obligații în primul rând față de familie, nu față de țară.”,  „Nu merg la război ca să apăr averile corupților și ale șmecherilor care fug din țară.”,  „Nu avem ce apăra, România este în mâinile străinilor oricum.”

România se pregătește discret spre reintroducerea serviciului militar pentru tineri. Situația capacității de luptă a Armatei Române este analizată în structurile de conducere a Ministerului Apărării Naționale și în ședințele CSAT, după declarațiile făcute de Ministrul Apărării.

„Nu m-am gândit la recrutare obligatorie și nu voi avansa așa ceva. Este o chestiune foarte clară. În rest, cred că trebuie să existe mai multă informație și atractivitate în cariera militară, precum și o soldă atractivă și o publicitate pozitivă.”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Adauga un comentariu