National

Se reduce vârsta de pensionare pentru unele femei. Condiția este să fi lucrat în condiții speciale de muncă

Publicat: 20 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se reduce vârsta de pensionare pentru unele femei. Condiția este să fi lucrat în condiții speciale de muncă
Femeile care au lucrat în condiții deosebite de muncă vor beneficia de o scădere cu 5 luni pentru fiecare an

Sâptămâna a început cu o veste bună în sensul că se reduce vârsta de pensionare pentru unele femei care au lucrat în condiții speciale de muncă. Astfel, acestea vor beneficia de o scădere cu 25% în plus față de condițiile actuale. Până acum, se scădeau patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite, la care se va adăuga încă o lună.

Noua lege a pensiilor vine cu schimbări majore pentru români, unele modificări fiind de bun augur pentru aceștia. Mai mult, începând din această toamnă, când va intra în vigoare acest act normativ, va fi considerat stagiu de cotizare doar perioada pentru s-au plătit contribuţii pentru pensii în sistemul public. În prezent, perioadele asigurate sunt considerate cele pentru care s-a datorat CAS, chiar dacă unii angajatori nu virează contribuțiile la stat din rea-voință.

Se reduce vârsta de pensionare pentru unele femei

În curând, unele femei vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare, iar această scădere este una semnificativă. În acest sens, au fost propuse unele modificări pentru o anumită categorie de persoane. Săptămâna trecută a fost depus un nou proiect de lege în Senat, care prevede ieșirea mai devreme la pensie a românilor care au lucrat în condiții speciale de muncă. Așadar, femeile care au lucrat în astfel de domenii pot ieși mai devreme la pensie.

Potrivit proiectului de lege, vârsta de pensionare s-ar putea reduce cu 5 luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă, față de 4 luni prevăzute în prezent.

„Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite sau în condiţii speciale se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale, după cum urmează: 5 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă.”

Scădere majoră a vârstei de pensionare

Prin urmare, persoanele care au realizat stagiul de cotizare realizat în condiţii deosebite (ani împliniţi) în cuantum de 1 an vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 luni. Totodată, persoanele care au muncit timp de 30 de ani în condiții deosebite vor putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare de 15 ani și 8 luni, potrivit Capital.ro.

Iar conform legislaţiei în vigoare, locurile de muncă în condiţii deosebite sunt considerate „locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor”.

Propunerea legislativă nu este încă în vigoare, deoarece ea trebuie să fie adoptată de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis, pentru a putea fi aplicată. Ulterior, aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial.

Schimbare majoră în noua lege a pensiilor

Începând cu 1 septembrie 2021, data intrării în vigoare a noii legi a pensiilor, stagiu de cotizare vor fi considerate doar perioadele pentru care asiguraţilor li s-au plătit contribuţiile pentru pensii (CAS) în sistemul public. În prezent, perioadele asigurate sunt cele pentru care s-a datorat CAS, chiar dacă unii angajatori nu virează contribuțiile la stat din rea-voință. Totodată, rămâne perioada de 15 ani ca stagiu minim de cotizare.

Cerința ca pentru perioadele de cotizare să fie datorată și plătită efectiv contribuția îi va îndemna pe salariați să fie mai prudenți în privința virării contribuțiilor lor. În practică, există numeroase cazuri în care salariații află după multă vreme că angajatorul doar le-a promis că le virează contribuțiile la pensii, lună de lună, așa cum era obligat prin lege, dar nu a făcut-o, de fapt. Atât de târziu, încât uneori situația nu mai poate fi nicicum remediată. În altă ordine de idei, faptul că se reduce vârsta de pensionare pentru acele femei care au lucrat în condiții deosebite este binevenită…

Adauga un comentariu