Coronavirus

Se schimbă regulile de tratament pentru COVID-19! Ibuprofenul este eficient, iar asimptomaticii nu au nevoie de medicație

Publicat: 03 dec. 2020
femeie cu mască de protecție
Medicamentele trebuie administrate doar în cazul în care există simptome: durere de cap, febră, tuse.

Protocolul pentru tratamentul COVID-19 cuprinde acum o serie de reguli noi. Astfel, din cauza faptului că plasma nu a dovedit că este eficientă, nu prezintă indicații certe pentru utilizare. Mai mult, s-a dovedit că antibioticele nu ajută la tratarea bolii provocate de SARS-CoV-2, fiindcă aceasta nu este o infecție bacteriană.  Dacă sunt administrate la timp, antiviralele s-au dovedit extrem de eficiente. De asemenea, asimptomaticilor nu le este necesar niciun tratament. Acestea sunt doar câteva dintre recomandările pentru tratarea bolii COVID-19.

Singurul tratament aprobat pentru COVID-19, Remdesivirul, avea indicație să fie folosit doar de către pacienții care ajungeau la terapie intensivă, dar ulterior medicii au realizat că este prea târziu și au decis să îl utilizeze înainte ca pacienții să ajungă în stare extrem de gravă.

În plus, s-a demonstrat că anticoagulantele trebuie administrate la toți pacienții internați, în afară de cei care nu prezintă simptome.

Plasma și Remdesivirul – când se administrează

Managerul Institutului „Marius Nasta” din București, dr. Beatrice Mahler, a vorbit la Digi 24 despre noile modificări privind protocolul tratamentului pentru COVID-19.

„Aceste lucruri le-am observat în practica de zi cu zi. Remdesivirul, în Institutul Marius Nasta îl indicăm în momentul în care pacientul se internează cu o formă severă, pentru că eficiența lui este categoric mult mai mare dacă se administrează din primele zile ale internării, când, practic, concentrația de virus în sânge este foarte mare. Dacă vorbim de tratamentul cu plasmă, aici lucrurile sunt un pic nuanțate, din două motive: pe de o parte, trebuie ales foarte atent momentul în care indicăm acest tratament.

De asemenea, plasma este contraindicată la pacienții care au tromboze, or știm că o particularitate a acestei infecții este prezența trombozelor sau riscul de tromboze, iar pacienții cu forme critice dezvoltă tromboze, ceea ce contraindică folosirea plasmei.

Mai există un fenomen întâlnit, o reacție adversă, o reacție alergică, dacă pot s-o explic așa, pe care o dezvoltă unii pacienți la administrarea de plasmă ca urmare a anticorpilor pe care îi produce organismul și practic, plămânul se blochează cu acești anticorpi împotriva plasmei administrate, crește volumul care se administrează și respirația devine foarte greoaie. Fenomenul poate dura până la șase ore și se poate solda chiar cu deces”, a explicat dr. Beatrice Mahler.

Kaletra, medicamentul scos din uz

Ea a tras un semnal de alarmă în privința unui medicament des utilizat la începutul pandemiei, Kaletra. A fost scos din uz, deoarece rezultatele mai multor studii indică un rezultat fals negativ al testului Real Time PCR, o viremie foarte scăzută. Tocmai de aceea recomandarea a fost limitată, pentru a vedea cum evoluează în mod natural infecția cu SARS-CoV-2.

Ibuprofenul poate fi utilizat

O altă modificare adusă protocolului de tratare a bolii COVID-19 este că, în momentul de față, se recomandă și utilizarea Ibuprofenului. Inițial, paracetamolul era medicamentul preferat pentru ameliorarea simptomelor produse de noul coronavirus.

„Eu am avut întotdeauna opțiunea de clasă de medicamente și am considerat că atunci când vorbim de un medicament, practic vorbim de clasa din care face parte, iar ibuprofenul și paracetamolul fac parte din aceeași clasă de antiinflamatoare. Au fost suspiciuni în primele momente de reacții adverse importante la administrarea ibuprofenului, dar care nu s-au dovedit în următoarele studii făcute. Prin urmare, administrarea medicamentelor din clasa antiinflamatoare nesteroidiene poate fi făcută în siguranță de orice pacient”, a spus Beatrice Mahler.

Asimptomaticii nu au nevoie de medicație

Medicul evidențiază că toate medicamentele menționate nu pot fi luate preventiv. Ele trebuie administrate doar în cazul în care există simptome: durere de cap, febră, tuse. Astfel, persoanele infectate cu noul coronavirus, care nu au simptome, nu trebuie să ia niciun fel de medicament.

Adauga un comentariu