Local

Secretele frumuseții femeilor din secolul al XIX-lea! Trusa de toaletă a Adelei Sturdza Kogălniceanu poate fi admirată la Palatul Culturii din Iași! – GALERIE FOTO

Publicat: 23 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Secretele frumuseții femeilor din secolul al XIX-lea Trusa de toaletă a Adelei Sturdza Kogălniceanu poate fi admirată la Palatul Culturii din Iași  GALERIE FOTO
Trusa de toaletă a Adelei Sturdza Kogălniceanu este expusă la Palatul Culturii, unde ieșenii pot veni pentru a o admira

Trusa de toaletă a Adelei Sturdza Kogălniceanu este expusă la Palatul Culturii, unde ieșenii pot veni pentru a o admira. În trecut, începând cu secolul al XIX-lea, a fost promovat un nou ideal feminin. Femeile au început să fie foarte preocupate de felul în care arată, acordând o atenție deosebită machiajului, coafurii și vestimentației

În perioada 21 decembrie 2022 – 19 martie 2023, la Palatul Culturii, ieșenii pot vizita microexpoziția „Capriciu și cochetărie feminină: trusa de toaletă a Adelei Sturdza Kogălniceanu”. Această temă continuă seria evenimentelor derulate sub titulatura „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”. La acea vreme, Adela Sturza Kogălniceanu, fiica colonelului Grigore Sturdza din Botoșani, avea un budoar (camera intimă a unei femei), o garderobă impresionantă și multe bijuterii.

portret Adela Sturdza Kogalniceanu
Adela Sturza Kogălniceanu avea capriciile și dorințele ei în materie de modă, asemenea multor femei din perioada vechii capitale moldave

Trusa de toaletă a Adelei Sturdza Kogălniceanu! Femeile se remarcau prin machiaj, coafură și vestimentație

doua recipiente pentru parfum
Trusa de toaletă mai include oglinda de mână și o oglindă de masă, ambele din cristal

Adela Sturza Kogălniceanu avea capriciile și dorințele ei în materie de modă, asemenea multor femei din perioada vechii capitale moldave.

„Rafinatele flacoane pentru parfum, ca și pudriera, au fost realizate, foarte probabil, într-un atelier occidental (francez), în maniera specifică pentru a doua jumătate a secolului al XIX-lea: manufactură în argint turnat, presat, gravat și cizelat, cristal turnat în tipar, șlefuit prin bizotare.

Pe toate cele trei capace, într-un cartuș central este gravată monograma A.G.S. În interior, capacele au un poanson de garanție a titlului de argint, marcajul prezentându-se sub forma pictogramei Minerva, într-o rozetă cu cinci petale şi înscrisul P.S.”, spune Mihaela Tudose, muzeograf al Muzeului Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iași.

Trusa de toaletă mai include oglinda de mână și oglinda de masă, ambele din cristal, cu friza bizotată, fiecare cu o montură robustă într-o ramă din argint, asimetric decroșată și minuțios ornamentată prin gravare, cu motive geometrice și vegetal-florale, având aplicată, în cartuș, aceeași monogramă, A.G.S.

oglinda asezata pe masa
În saloanele secolului al XIX-lea, atât în Iaşi, cât şi în Bucureşti, o întreagă generație manifesta dorința de a trăi cu fascinație un timp european

Microexpoziția poate fi vizitată în perioada 21 decembrie 2022 – 19 martie 2023

bijutiera
Trusa de toaletă a Adelei Sturdza Kogălniceanu include două oglinzi, parfum și o pudriera

Începând cu secolul al XIX-lea, a fost promovat un nou ideal feminin. Doamna casei avea obligația de a administra interiorul cu ordin și eleganță, de a guverna servitorii cu feminitate și umanitate, de a se ridica într-o linie cu bărbatul, printr-o educație cultivată. Oscilând între cochetărie și capriciu, femeile au devenit mai luxoase și mai costisitoare. Ele au reușit treptat să își impună concepțiile estetice prin anumite procedee de împodobire: machiaj, coafură și costum.

În saloanele secolului al XIX-lea, atât în Iași, cât și în București, o întreagă generație manifesta dorința de a trăi cu fascinație un timp european, intensificând încercările de a trasa direcții, de a rafina și de a impune mode și modele care să producă prefaceri importante în societate.

Asemenea multor femei din vechea capitală moldavă, tânăra Adela, fiica lui Grigore Sturdza, colonel din Botoșani, avea capriciile și dorințele ei în materie de modă. Universul feminin al cochetei tinere poate fi recompus și prin intermediul acestor piese de excepție, aflate în patrimoniul Muzeului Memorial „Mihail Kogălniceanu”.

Trusa de toaletă a Adelei Sturdza Kogălniceanu include două oglinzi, parfum, o pudrieră, dar și o cutie pentru bijuterii.

Adauga un comentariu