Actualitate

Ședința pentru moțiunea de cenzură a început. Va pica sau nu Guvernul condus de premierul Florin Cîțu? – LIVE VIDEO, UPDATE

Publicat: 05 oct. 2021
urne de vot a moțiunii de cenzurî
Aproape toate partidele politice din România au depus moțiuni de cenzură

Astăzi, 5 octombrie 2021, în momentul redactării acestei știri, ședință pentru moțiunea de cenzură depusă de Partidul Social Democrat a început. Întreaga Românie este curioasă dacă va pica sau nu Guvernul PNL condus de premierul Florin Vasile Cîțu.

Parlamentul dezbate și votează, marți, moțiunea de cenzură inițiată de Partidul Social Democrat, Uniunea Salvați România și Alianța pentru Unirea Românilor au transmis faptul că votul lor va fi „pentru”. La nivel declarativ, nu mai puțin de 280 de senatori și deputați vor vota pentru demiterea Guvernului condus de Cîțu.

UPDATE: Votul moțiunii de cenzură a început.

UPDATE: Parlamentarii se pregătesc să voteze cu bilele la vedere moțiunea de cenzură. Florin Cîțu a ieșit din sală înainte de vot.

UPDATE: Sorin Grindeanu (PSD) a preluat cuvântul.

  • Mă adresez exclusiv USR. Trebuie să vă recunoașteți public contribuția la dezastrul acestei guvernări.
  • Ați vrea să dați delete anului în care ați fost la guvern. Moțiunea e și despre eșecul vostru.
UPDATE: George Simion(AUR) a transmis că „Nu vom irosi nicio secundă. La revedere!”

UPDATE: 9 senatori și 27 de deputați PNL nu vor veni la vot, echipa lui Ludovic Orban.

UPDATE: Dan Barna, USR PLUS, a luat cuvântul și i-a transmis lui Cîțu că putea fi un erou, dar a ales să fie un banal.

„Aţi fi putut fi premierul acela reformator de care România are nevoie. Aţi fi putut fi erou, dar aţi preferat această iresponsabilitate relaxată. Aţi avut de administrat o campanie de vaccinare şi aţi dat-o de gard cu un Congres cu 5000 de oameni. Aţi distrus o coaliţie. Aţi avut practic totul la dispoziţie, voturile oamenilor, buna noastră credinţa şi aţi avut mandatul de a pune această ţară pe drumul cel bun. Eu v-am spus că aici vom ajunge, în acest moment. Noi ne respectăm cuvântul. Suntem aici şi vom vota aceasta moţiune de cenzură. După 30 de ani, chiar aţi fi putut superman, dar aţi ales să fiţi un oarecare banal Florin Cîțu”, a transmis Dan Barna.

UPDATE: Daniel Fenechiu, PNL, susține că Florin Cîțu nu s-a ascuns și a spus că este nevoie de reformă, a pus echipa de la Guvern la muncă.

UPDATE: Marcel Ciolacu, președintele PSD, a ținut un discurs unde l-a criticat aspru pe Florin Cîțu.

„Echipa câştigătoare este de fapt echipa pierzătoare. Sub patronajul lui Iohannis şi a PSD, românii mor carbonizaţi în spitale. După 7 ani de mandat, Iohannis ne spune relaxat că statul a eşuat. În Guvernul meu, românii au murit în spitale arşi. Sunt 12 tragedii! Acest sistem patronat de PNL a omorât oameni nevinovaţi. Românii au ajuns să se teamă să se salveze. Domnilor, Iohannis, Cîțu, Bârnă, guvernarea voastră a eşuat. Voi aţi eşuat, tu, Florin Cîțu ai eșuat, big time! România eşuată este singur proiect politic care va rămâne în urma PNL. Domnule prim-ministru, ce aţi făcut toată vara? Nimic! V-ați luptat cu Ludovic Orban. Ați organizat valul 4 cu congresul cu 5000 de participanţi”, a transmis Marcel Ciolacu.

UPDATE: Florin Cîțu continuă declarația sa, felicitând colegii de la PNL și UDMR.

„Românii trebuie să ştie ce fel de politicieni sunteţi. Felicitări colegilor de la PNL şi UDMR. Am realizat în câteva luni ce nu au realizat alţii în câţiva ani de zile. Realitatea este că România este afectată de Covid-19 şi preţurile la energie. Facem eforturi pentru a le combate”, a mai spus Cîțu.

UPDATE: „Concluzia este una simplă. Am fost prea indulgent cu incompetenta acestor miniştri. Trebuia să-i fi demis pe toţi. Aveam câţiva km de autostradă făcută. Nu voi mai permite aşa ceva, măcar astăzi USR este transparent faţă de romani. Recunoaşte public că a avut miniştri incompetenţi şi nu a făcut nimic la guvernare. Cel mai tare mă supără că şi-au bătut joc de sistemul de sănătate, au avut bani şi nu au pregătit valul patru. Au lăsat MS fără ministru în plină pandemie. Este un gest criminal. Prin fugă voastră aţi arătat laşitate. Staţi umăr la umăr cu extremiştii care susţin campania de anti-vaccinare. Aţi minţit şi aţi trădat. USR este un partid bipolar. Foarte bizar că ceea ce USR numea penali ieri, astăzi au devenit parteneri. I-aţi dezamăgit pe romani. Politica să ştiţi că nu este despre Florin Citu. Politica este pentru romani. Romanii nu vă vor uita niciodată. Eu am fost sincer mereu cu romanii chiar dacă am fost criticat”, a mai spus Florin Cîțu.

UPDATE: Sala îi transmite lui Florin Cîțu să nu mai plângă.

„Nu mai plânge Cîțule. Oamenii mor din cauza ta”, se aude în sala de plen.

UPDATE: Florin Citu face declaraţii de presă, după ce social democraţii i-au adus critici dure.

„Cu mine prim-ministru guvernarea nu este un joc de copii răsfăţaţi. Nu acţionezi în interesul romanilor, ci în interes personal pleci acasă. Sunt dezamăgit. USR joacă albă neagră cu guvernarea. Oare ce câştigă USR că aruncă România în haos? Dragi romani vă cer scuze că am crezut în USR. Adevărata faţă a USR este cea pe care am văzut-o astăzi”, a transmis Florin Citu.

UPDATE: A început citirea moțiunii de cenzură. Cîțu ascultă reproșurile care îi sunt aduse. Lucian Romașcanu citește din partea PSD textul moțiunii de cenzură.

379 de senatori și deputați sunt acum în plen.

„Nimeni nu o să uite cum zeci de copii au stat în canicula. Comunităţile locale au fost condamnate la subdezvoltare. Chiar şi bolnavilor cronici li s-a interzis serviciul de tratament. Deşi abia a început şcoala, Guvernul deja a închis câteva. Fără a asigura testarea, guvernarea nu a fost capabilă să desfăşoare activitatea în siguranţă. Dreapta a instalat un penal la Palatul Victoria. A executat şi închisoare pentru fapta sa. Fiecare zi cu Guvernul Citu este încă o zi în care viaţa romanilor va fi afectată de sărăcie iar viitorul ţării este îndatorat. Guvernul Citu trebuie să plece”, a transmis Lucian Romașcanu.

UPDATE: Premierul Florin Cîțu a ajuns în Parlament.

PSD a depus o moțiune de cenzură săptămâna trecută. Astăzi este citită și votată

PSD a depus în urmă cu o săptămână moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Aceasta poartă denumirea de „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu”. Chiar dacă și parlamentarii USR PLUS și AUR au făcut un demers similar, moțiunea acestora a fost atacată la Curtea Constituțională a României. Membrii Birourilor Permanente au hotărât că moțiunea de cenzură a USR -AUR va fi dezbătută și votată după publicarea motivării Curții Constituționale.

Cei circa 160 de parlamentari social-democrați își vor exprima votul la vedere marți pentru moțiunea de cenzură, pentru că ținta PSD este organizarea alegerilor anticipate, afirma prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu.

De asemenea, parlamentarilor PSD li s-a recomandat să evite adunările publice cu multe persoane, dar și evenimentele care pot fi amânate pentru a nu se pozitiva cu noul coronavirus, în contextul în care astăzi trebuie să fie prezenți în Parlament pentru a vota moțiunea de cenzură, a fost mesajul dat de Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Adauga un comentariu