International

Şeful diplomaţiei ungare vrea pace cu Putin: „Trebuie depuse toate eforturile pentru a evita un conflict direct NATO-Rusia”

Publicat: 29 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Şeful diplomaţiei ungare vrea pace cu Putin Trebuie depuse toate eforturile pentru a evita un conflict direct NATO-Rusia
Şeful diplomaţiei ungare vrea pace cu Putin

Şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto a pledat marţi, în cadrul reuniunii miniştrilor de externe din NATO de la Bucureşti, pentru depunerea tuturor eforturilor necesare evitării unui conflict armat direct între alianţa militară nord-atlantică şi Rusia, subliniind că o escaladare a ostilităţilor ar putea afecta teritorii din vecinătatea imediată, transmite MTI, potrivit Agerpres.

„Trebuie să se pună accentul pe pace, luând în considerare şi faptul că se apropie iarna”, a menţionat Szijjarto, citat de Ministerul de Externe ungar.

Peter Szijjarto: „Datorăm acest lucru comportamentului extrem de responsabil al liderilor Poloniei”

Şeful diplomaţiei ungare a salutat poziţia calmă pe care s-a plasat Polonia în legătură cu racheta căzută mai devreme luna aceasta pe teritoriul său.

„Dacă astăzi nu discutăm aici despre evoluţiile dintr-un al treilea război mondial, datorăm acest lucru comportamentului extrem de responsabil al liderilor Poloniei”, a punctat Szijjarto.

Ministrul de externe ungar a avertizat asupra posibilităţii de escaladare a conflictului armat dintre Rusia şi Ucraina, cât timp acesta continuă. Ungaria, ca vecină a Ucrainei, este pe deplin conştientă de posibilele consecinţe, a afirmat Szijjarto, şi de aceea interesul ei este să fie pace.

Peter Szijjarto a mai notat că este posibilă o „catastrofă umanitară nemaivăzută”

Este clar că escaladarea războiului ar avea impact în primul rând asupra teritoriilor din vecinătatea imediată şi nu asupra unor ţări aflate la mii de kilometri distanţă, a insistat el, salutând declaraţia secretarului general al NATO în sensul că alianţa nu este parte a conflictului şi exprimându-şi speranţa că această situaţie va rămâne neschimbată.

Peter Szijjarto a mai notat că este posibilă o „catastrofă umanitară nemaivăzută” odată cu instalarea iernii şi a amintit că Ungaria a lansat o campanie umanitară fără precedent, preluând peste un milion de refugiaţi de război şi primind copii din Ucraina în circa 1300 de şcoli şi grădiniţe.

Şeful diplomaţiei ungare a subliniat necesitatea evitării tuturor factorilor care ar putea duce la o escaladare a războiului şi a avertizat împotriva tăierii canalelor de comunicare, recunoscând totodată activitatea de mediere a Turciei, a mai consemnat MTI.

Adauga un comentariu