Boli si tratamente

Semne ca o alunita ar putea fi canceroasa

Publicat: 28 apr. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Semne ca o alunita ar putea fi canceroasa
7

Majoritatea cazurilor de cancer de piele sunt vizibile si pot fi diagnosticate din timp, in cursul evolutiei lor, si prin urmare pot fi tratate cu succes inainte sa apuce sa se raspandeasca ( sa metastazeze) la alte organe ale corpului, relateaza skincancer.org. E foarte important, insa, sa urmarim evolutia alunitelor de pe corp pentru a sti cand e cazul sa mergem la medic.

Cele cinci semne care ne indica ca o alunita ar putea fi canceroasa sunt, potrivit Huffington Post:

  • Asimetria – forma neregulata a alunitei.
  • Marginile – marginile unei alunite canceroase pot fi usor zimtate.
  • Culoarea – culoarea alunitei se schimba, sau o alunita are o culoare intr-o parte si alta culoare in cealalta parte a alunitei.
  • Diametrul – atunci cand o alunita se mareste cu timpul, dar mai ales cand e mai lunga de 6 milimetri.
  • Relief – cand suprafata alunitei este iesita in relief, mai ales daca e reliefata neregulat.

Cea mai importanta metoda de preventie este controlul si analiza periodica a alunitelor cu ajutorul dermatoscopului. Cancerul de pielie nu apare din senin. Majoritatea sunt cauzate de soare. Pana la 90% din toate cazurile de cancer de piele sunt cauzate de expunerea excesiva la radiatiile ultraviolete nocive emise de soare, al caror efect este cumulativ in timp. Cu fiecare noua expunere neprotejata la soare creste riscul de a dezvolta un cancer de piele pe durata vietii.

Potrivit datelor oficiale, incidenta melanomului avansat a crescut de peste doua ori in ultimii 30 de ani in Europa. Melanomul avansat este afectiunea maligna cu rata cea mai rapida de crestere la barbati, iar la femei este pe locul doi in aceasta privinta.

In Romania, incidenta a crescut in ultimii 25 ani de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual. Aproape o treime dintre cei diagnosticati mor anual. Melanomul metastatic este una dintre cele mai agresive forme de cancer, 75% dintre persoanele afectate decedand in primul an de la diagnostic. Conform statisticilor, rata de supravietuire pentru acesti pacienti este de numai 6 pana la 9 luni.

Adauga un comentariu