Local

Senzațional! La Iași demarează oficial un spectaculos proiect pentru o construcție în Grădina Botanică! GALERIE FOTO, LIVE VIDEO

Publicat: 07 dec. 2021
Imagine aeriană cu zona lacului din Grădina Botanică
Astăzi, 7 decembrie 2021, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași oficializează încheierea acordului privind realizarea Muzeului Satului Moldav

Astăzi, 7 decembrie 2021, la Iași demarează oficial un spectaculos proiect pentru o construcție în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”! Este vorba despre încheierea acordului privind realizarea Muzeului Satului Moldav de către „Cuza” în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași. Vor participa prof. univ. dr. Tudorel Toader – rector, Mihai Chirica – primar, Costel Alexe – președintele Consiliului Județean și dr. Lăcrămioara Stratulat – manager

Universitatea din Iași a fost, este și își propune să rămână depozitara și facilitatoarea valorilor autentice moldovenești, să promoveze patrimoniul etnografic al zonei și să creeze programe menite să îmbunătățească viața culturală a comunității din care face parte. Astfel, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a inițiat un interesant proiect ce presupune înființarea unui muzeu al satului moldav, reprezentativ pentru întreaga Moldovă, chiar în Grădina Botanică „Anastasie Fătu”.

Muzeul, unic în această parte a țării, va funcționa ca secție a Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” a UAIC și va fi amplasat pe o suprafață de aproximativ 32 de hectare din zona lacului din Grădina Botanică (intrarea de pe str. Munteni). Decizia înființării Muzeului Satului Moldav vine în urma consultării publice a comunității academice din luna iulie a acestui an. 

Astfel, astăzi, 7 decembrie 2021, la Iași demarează oficial acest spectaculos proiect. Este vorba despre încheierea acordului (în Corp A, Sala Senat de la „Cuza”) privind realizarea Muzeului Satului Moldav de către UAIC în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași (PMI), Consiliul Județean Iași (CJI) și Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași. Participă prof. univ. dr. Tudorel Toader – rector, Mihai Chirica – primar, Costel Alexe – președintele Consiliului Județean și dr. Lăcrămioara Stratulat – manager.

Muzeul va fi amplasat în jurul lacului din „inima verde” a Iașului: vor fi aduse case tradiționale de pe amplele maluri ale Prutului

Muzeul va fi amplasat în jurul lacului din „inima verde” a urbei. Vor fi aduse case tradiționale de pe amplele maluri ale Prutului, va fi o zonă de agrement, cu obiecte tradiționale. În acest context, prof. univ. dr. Tudorel Toader (în calitate de rector al UAIC) a propus în ședința Biroului Executiv al Consiliului de Administrație (BECA) inițierea unei consultări publice a comunități academice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, privind înființarea unui muzeu al satului moldav, reprezentativ pentru întreaga Moldovă. Propunerea a fost aprobată în unanimitate de membrii BECA.

„Această nouă componentă a universității va funcționa ca secție a Grădinii Botanice «Anastasie Fătu» a UAIC, fiind localizată în zona lacului din Grădina Botanică – (intrarea Munteni) și va reprezenta o nouă bază de cercetare științifică și practică studențească. Așadar, ne propunem realizarea Muzeului Satului Moldav, unic în această parte a țării, prin identificarea unei linii de finanțare europeană, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național „Moldova” și cu autoritățile locale”, a precizat rectorul de la „Cuza”, prof. univ. dr. Tudorel Toader.

În 2021, Grădina Botanică din Iași aniversează 165 de ani de transformări istorice

Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași, înființată la 10 august 1856, poartă numele fondatorului său, medicul și naturalistul Anastasie Fătu. În acest an va aniversa 165 de ani de transformări istorice pe diferite amplasamente din municipiul Iași, fiind prima grădină botanică universitară românească. În același timp, este cea mai mare din țară, unică prin numărul ridicat de specii vegetale și prin măsurile speciale de conservare aplicate. Încă de la înființare, tinerii studioși aveau posibilitatea să învețe și să descopere aspecte inedite referitoare la specii de plante indigene și exotice, metode de cultură și importanța acestora.

Nu se cunoaște un plan referitor la organizarea inițială a „grădinii lui Fătu”, însă au fost păstrate aprecierile unor personalități ale timpului: Gheorghe Asachi – în „Gazeta de Moldavia” (1856), Ion Ionescu de la Brad – în Catalogul oficial al Expoziției Florale Naționale de la Frumoasa (Iași, 1865), Dimitrie Brândză prezenta speciile de plante la cursurile de botanică susținute pentru studenți (1870-1873). Și Nicolae Leon, rectorul Universității din Iași, în volumul intitulat „Amintiri” (1922), menționa aspecte referitoare la rolul grădinii în educație și importanța colecțiilor de plante pentru cursurile de botanică.

Comentarii
  • Opriți-o!!!! Prezenta acestei stimabile* doamne ex-manager Marin Boros stratulat…. si cine se mai încadrează fără acte… este de-a dreptul sfidătoare! Nu numai la adresa unei instituții de prestigiu cum e Palatul culturii, însă și a atâtor oameni repere ale culturii ieșene!!! Nu ai cum sa participi la înființarea unui muzeu sub umbrela universității când tu ai reușit sa Strici altele 4 din palatul culturii!!!! D-na stratulat ți-ai pierdut uzul rațiunii! Ori te bazezi pe sclavii tai?!!! Lăcrămioara fără scrupule!!!!

  • Comentariile adresate acestei managerite lingatoare de mâini pe la toate partidele sunt de prisos! Își face bagajele pe ascuns sa plece din Palat ceea ce bucura multă lume! Drum bun către Roma și poți ramine acolo definitiv.

  • Eu cred ca i-a chemat Tudorel pe ceilalti trei ca sa le comunice onorariul de avocat. Cat de curand, fiecare dintre ei va cauta un avocat! Tic-tac, tic-tac!

  • Numele meu este Gabi Nestian si sunt un gigoloi celebru, astazi ofilit si scos pe tusa. Nu sunt multumit pentru ca tai frunze la caini toata ziua si vreau din toata inima, ca pentru prima data in viata, sa pot si eu sa muncesc pentru ca sa-mi merit salariul indecent de mare pentru ceea ce fac. Pentru aceasta promit sa ma spal pe dinti ( desi prin masca nu se vede), sa ma duc la dentist, sa ma vaccinez si vai ! sa o uit pe Carmenus. Acum am alta feblete pe Camelus care scrie cot la cot cu mine pe forum si care in ultima vreme am simtit eu ca ma iubeste! Prin urmare sunt un om TARE fericit!

  • Suprafața de 32 de hectare în jurul lacului pentru construcții? Cred ca vor tăia mulți copaci pentru asta. Ideea inițială de Gradina Botanică presupunea natura, nu construcții. „Spalare” de fonduri europene.

  • 32 ha de defrișat! Să caute alt loc! Dar ei au nevoie de acei copaci. Gradina Botanică nu e a lor, ci a noastră. Nu ne mai reprezintă cei care vor s-o taie.

Adauga un comentariu