Dacă te-ai săturat să îi dai celui mic tot felul de medicamente, află că poți prepara un sirop natural pentru răceala copiilor acasă. Ai nevoie de puține ingrediente și nu durează mult să îl pregătești.
Răceala este o afecțiune des întâlnită la copii. Aceasta se transmite prin secrețiile respiratorii eliminate în aer, prin strănut sau tuse, sub forma unor mici particule, care, ulterior, sunt inhalate de copil. Mai mult, răceala se poate transmite și prin contactul direct cu mâinile contaminate ale copilului bolnav sau cu obiecte contaminate, cum sunt jucăriile.
Pentru a combate răceala copiilor, majoritatea părinților apelează la medicamente, însă acestea pot avea efecte secundare semnificative (greață, vărsături, lipsa poftei de mâncare, insomnie și, mai rar, halucinații). Tocmai de aceea, ți-am pregătit mai multe rețete de sirop natural pentru răceala copiilor.
Sirop făcut în casă pentru răceala copiilor
Siropul pentru răceala copiilor poate fi făcut din: ceapă, patlagină, hrean, lămâie și ridiche neagră.
Sirop de ceapă
Cel mai bun sirop, care îi scapă pe copii de răceală, este siropul de ceapă. Acesta face tusea să dispară și îi ajută pe cei mici să se vindece mai repede. Ai nevoie de o ceapă, pe care trebuie să o cureți, să o speli și să o tai felii și de un borcan de sticlă curat. Pe fundul borcanului, pune un strat de miere, deasupra așează o felie de ceapă și alternează straturile astfel, până când umpli recipientul. Poți să adaugi puțină scorțișoară sau zeamă de lămâie, pentru a-i spori remediului proprietățile antibacteriene.
Siropul poate fi consumat după aproximativ opt ore. Este suficient să îi dai copilului trei sau patru lingurițe pe zi, pentru a-l scăpa de răceală.
Atenție! Doar copiii între 12 și 18 ani pot beneficia de acest remediu naturist.
Sirop de patlagină
Un alt sirop care face răceala copiilor să dispară este siropul de patlagină. Acesta se prepară din câteva frunze de patlagină și miere. Amestecă cele două ingrediente într-un recipient din sticlă și lasă totul la temperatura camerei 6-12 ore. Pune amestecul în bain marie, până când apa dă în clocot. După ce se răcește, poți să îi administrezi copilului trei lingurițe pe zi. Bineînțeles, și acest remediu estre recomandat doar copiilor mai mare de un an.
Sirop cu hrean pentru răceala copiilor
Deși are un gust puternic, hreanul este foarte bun pentru afecțiunile respiratorii. Se dă prin răzătoare o rădăcină de hrean, se amestecă cu un sfert de cană de miere și se consumă după câteva ore. Sunt recomandate trei lingurițe pe zi (doar copiilor peste trei ani).
Sirop de lămâie
Siropul de lămâie se realizează din zeama de la o lămâie și câteva lingurițe de miere. Nu doar că este foarte bun la gust, dar acest sirop îl va scăpa pe cel mic de răceală, dar și de bronșită. Este foarte bun pentru tuse și pentru roșu în gât.
Sirop pentru răceala copiilor cu ridiche neagră
Ia o ridiche, scobește puțin din miez și pune o lingură de miere înăuntru. Las-o la frigider peste noapte și în scobitura formată, vei observa cum se acumulează un lichid. Dă-i copilului din acel lichid și tusea nu îi va mai da bătăi de cap.
Siropul este recomandat copiilor mai mari de un an.