Local

Situație dramatică după primele zile de școală, la Iași! Patru preșcolari, 90 de elevi și peste 20 de cadre didactice sunt infectați cu COVID-19

Publicat: 22 sept. 2021
Elevi cu măști la deschiderea anului și COVID-19
Zeci de elevi, preșcolari și cadre didactice au fost confirmați pozitiv COVID-19

Rata de cazuri a crescut drastic în rândul elevilor și preșcolarilor, după o săptămână și jumătate de la începerea anului școlar 2021-2022. Ieri, 21 septembrie 2021, Direcția de Sănătate Publică Iași a raportat 90 de elevi, 4 preșcolari și peste 20 de cadre didactice infectate. Din cauza numărului mare de cazuri, la grădinița cu program prelungit „Cuv. Parascheva”, Iași cursurile sunt suspendate

Nouăzeci de elevi, 4 preșcolari și peste 20 de cadre didactice sunt infectați după primele săptămâni de școală. O grădiniță este deja închisă.

„Având în vedere prevederile ordinului privind asigurarea asistenței medicale a preșcolarilor, elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar și studenților din instituțiile de învățământ superior pentru menținerea stării de sănătate a colectivităților și pentru promovarea unui stil de viață sănătos, vă informăm cu privire la cazurile COVID-19 confirmate în unitățile de învățământ de pe raza județului Iași: 2 antepreșcolari și 2 preșcolari au fost confirmați COVID-19 pozitiv. Potrivit raportărilor, 90 de elevi din Iași au fost confirmați. Nouăsprezece din clasele I-IV, 29 din V-VIII, 41 de elevi din clasele IX-XII și unul de la școala postliceală. În ceea ce privește rata de infectare în rândul cadrelor didactice, au fost depistate peste 20, din care 7 sunt personal didactic auxiliar sau personal nedidactic.

Numărul claselor de învățământ gimnazial, liceal, profesional sau postliceal care au cursuri suspendate din cauza confirmării unor cazuri de infectare cu noul coronavirus este 51. Numărul de grupe de învățământ preșcolar, primar care au cursuri suspendate din cauza confirmării unor cazuri de infectare cu noul coronavirus este 19. La grădinița cu program prelungit >, Iași cursurile sunt suspendate din cauza confirmării unor cazuri de infectare. În unitățile școlare menționate s-au luat următoarele măsuri: izolarea cazurilor confirmate; igienizarea si dezinfecția spațiilor unităților școlare (clase, holuri, toalete); reinstruirea personalului privind regulile de igienă personală și portul măștii de protecție”, au declarat reprezentanții DSP Iași.

Tot mai multe cazuri în rândul copiilor

Rata infectărilor a crescut în rândul copiilor. Tot mai mulți minori infectați au nevoie de îngrijiri medicale de specialitate la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași. Ieri, erau internați 5 pacienți cu forme medii și ușoare, iar, din nefericire, medicii spun că numărul acestora este în creștere. Cel mai mic copil internat în secția de Anestezie și Terapie Intensivă din Iași are doar o lună.

Medici au precizat că principalele simptome prezente la copii sunt respiratorii și digestive. La externare, minorii pleacă cu ambulanța la domiciliu, unde mai rămân în izolare, sub supravegherea medicului de familie și cu un tratament bine stabilit de la spital. Niciunul dintre adolescenții internați în spital nu este vaccinat. Specialiștii de la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași trag un semnal de alarmă pentru părinți. Un nou sindrom greu de diagnosticat apare la copiii cu vârsta medie de 8 ani care au fost infectați cu COVID-19. Sindromul inflamator multisistemic post-COVID-19 apare între 4 și 6 săptămâni după infectare. Copiii pot prezenta multiple simptome asemănătoare altor boli, cum ar fi febra mare și frisoanele. Părinții sunt rugați să vină de urgență cu cei mici la spital.

Bilanțul infectărilor în rândul copiilor, după prima săptămână de școală

La Iași, bilanțul infectărilor în rândul copiilor, după prima săptămână de școală, era unul dezastruos. Mai mulți elevi și preșcolari infectați se află acasă, în izolare. Opt clase de elevi și trei grupe de grădiniță și-au suspendat activitatea, după ce mai multe persoane au fost depistate pozitiv. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași (DSP) au precizat că în acest an s-au modificat condițiile de suspendare a activității în școli, în cazul în care sunt depistate cauri de infecție.

Încă de la început, campania de vaccinare împotriva COVID-19 a adolescenților a fost un dezastru în județul Iași. În primele zile, aproximativ 10 copii cu vârsta de 12 și peste 12 ani au fost imunizați. Părinții refuză să își vaccineze copiii, din diferite motive. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au precizat că programul de vaccinare pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani este în continuare un dezastru. Coordonatorii centrelor de vaccinare cu Pfizer din Iași se plâng de faptul că imunizează un copil sau doi pe zi. Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, a prezentat cu două săptămâni înaintea începerii anului școlar situația de vaccinare în rândul elevilor. Potrivit acestuia, s-au imunizat împotriva COVID-19 34.709 elevi cu vârste între 12 și 15 ani și 153.000 cu vârste între 16 si 19 ani.

Comentarii
  • Trebuia sa apara nea’ covid si la purandeii care nu mai fac carte cum se facea pe timpul meu…
    Oricum nu mai dureaza mult si se trece iar (din nou) pe online, unde plodul nu mai invata nimic si nu ajunge nimeni in viata…

Adauga un comentariu