Actualitate

Sociologul Mirel Palada la BZI LIVE: „Ungurii îşi continuă politica lor perseverentă de a-şi recupera teritoriile în urma tratatului de la Trianon, pe care ei nici acum nu-l înghit cum trebuie”

Publicat: 22 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sociologul Mirel Palada la BZI LIVE Ungurii îşi continuă politica lor perseverentă de a-şi recupera teritoriile în urma tratatului de la Trianon pe care ei nici acum nu-l înghit cum trebuie
Sociologul Mirel Palada la BZI LIVE

Cunoscutul sociolog Mirel Palada a discutat în cadrul emisiunii BZI LIVE de miercuri, 22 martie, despre utopia reîntregirii Ungariei Mari. Contextul discuțiilor vine după ce UEFA și FARE au luat o decizie controversată, și anume, fanii maghiari au dreptul să afișeze la meciuri steaguri cu harta Ungariei de dinainte de Primul Război Mondial, așa-numita ”Ungarie Mare”.

Decizia a stârnit imediat numeroase reacții în România, la numai câteva ore de la anunțarea sa, firesc având în vedere că harta Ungariei istorice cuprinde Transilvania și parte din Banat, revenite la România după Tratatul de la Trianon, care a avut loc după înfrângerea Austro-Ungariei din Primul Război Mondial. După acest tratat, care a avut loc pe 4 iunie 1920, Ungaria a pierdut 72% din teritoriu și două treimi din populație, aproximativ 3 milioane de locuitori.

Încă de atunci, ungurii au început să viseze la reîntregirea națională, încercată fără succes pe parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar astăzi scandări despre Ungaria istorică și hărți ale Ungariei Mari sunt tot mai întâlnite.

Inclusiv premierul Viktor Orban a apărut cu o eșarfă pe care apărea harta Ungariei Mari (FOTO, în galeria de mai sus), ceea ce a stârnit extrem de multe controverse.

„Este clar că în acest subiect, provocările apar de la Budapesta şi că ungurii îşi continuă politica lor perseverentă, de a-şi recupera teritoriile pe care le-au pierdut în Primul Război Mondial, în urma tratatului de la Trianon, pe care ei nici acum nu-l înghit cum trebuie şi ziua acestui tratat este zi de doliu naţional…”, a spus Mirel Palada.

Sociologul Mirel Palada la BZI LIVE

Sociologul Mirel Palada a discutat în cadrul emisiunii BZI LIVE de miercuri, 22 martie despre decizia incredibilă luată de FRF ce poate duce la un scandal în masă, după ce maghiarii vor putea folosi simbolul Ungariei Mari la toate meciurile naționale ce vor fi jucate în următoarea perioadă.

„Ei ar vrea să se întoarcă la această logică revizionistă şi confruntationala, specifică Europei sec XIX-XX, care a dus la două războaie mondiale. Şi Ungaria pur şi simplu insistă să se deschidă o cutie a Pandorei, pentru că ei, în acest război din Ucraina, şi cred că acum ei vor să profite de acest pretext pentru a pune din nou pe tapet în faţa marilor puteri, fie occidentale, fie non-occidentale, pentru că ungurii joacă la două capete sunt şi cu NATO, UE, dar au o relaţie foarte închegată şi cu ruşii.. Şi acum zgârâie la uşile marilor puteri să îi convingă ‘domnule, nu facem noi bucăţi Ucraina? Şi hai să îi momim şi pe români, că poate vor şi ei Basarabia… şi hai să îi momim şi pe polonezi… ’

Iar în momentul în care ne apucăm să facem chestii din astea în zona Balcanilor, unde de sute de ani numai asta facem… e că în jocul ăla cu Jenga… asta se va întâmpla dacă se va apuca fiecare să ia câte o feliuţă. Şi ungurul zice: ‘pai dacă tot am luat o feliuţă din Ucraina, păi hai să iau o feliuţă şi din România. Hai să luăm şi Transilvania…’. Şi începe balul”, a spus Mirel Palada.

Adauga un comentariu