Specialiștii din Iași în nutriție susțin că cel mai bun produs pentru imunitate, care poate fi consumat în această perioadă și poate preveni îmbolnăvirea, este cătina, care are conținut mare de vitamina C. Mai multe despre acest subiect discută Bogdan Soltuzu, într-un nou episod #PodcastBZI.
Specialiștii din Iași recomandă cătina, cel mai bun produs pentru imunitate
Bogdan Soltuzu, nutriționist din Iași, susține că un produs important pentru imunizarea organismului în această perioadă este cătina.
„Eu consum în fiecare zi cătină, în forma ei naturală, adică așa cum e culeasă, cu puțină miere sau la micul-dejun, cu niște cereale integrale, kefir, puțină miere de albine. De asemenea, măceșul este un important furnizor de vitamina C. Deci, ceaiul de măceșe poate fi consumat în această perioadă. Vitamina D este importantă, iar nouă ne lipsește acum din cauză că nu mai stăm mult expuși la soare. Însă, avem variante de vitamina D în suplimente, putem să le consumăm. Nu recomand acele suplimente complex de vitamine, pentru că nu cred că au efecte asupra organismului, așa cum au nutrienții din alimente, legume, fructe, nuci”, susține prof. dr. Bogdan Soltuzu, nutriționist la BioNutris.
Fructele de cătină sunt foarte bogate în vitamina C, de două ori mai bogate decât măceșele și de 10 ori mai bogate decât citricele. Mai precis, 100 de grame de suc din fructe de cătină conține undeva între 400 și 800 mg de vitamina C. Specialistul în nutriție discută și despre cât de eficient este postul intermitent.
Bogdan Soltuzu: „Vitamina C, în exces, poate da poftă de mâncare”
Nutriționistul le recomandă ieșenilor să consume alimente sănătoase.
„Noi ar trebui să ne luăm marea majoritate a vitaminelor și mineralelor din alimente. Doar în cazul în care nu putem sau anumite vitamine nu se găsesc, atunci să le suplimentăm. Putem consuma un ardei gras roșu pe zi, niște pătrunjel în salată – o salată Tabbouleh și rezolvăm cu vitaminele. Vitamina C, în exces, poate da poftă de mâncare. Crește apetitul, e indirect efectul. Contează și ce cantitate de vitamina C consumăm. Noi, mai mult de 250 de mg de vitamina C, nu putem absorbi într-o zi. Restul se duce în urină. Trebuie să fim atenți și la activitatea fizică, să facem mișcare. Să fim atenți la gestionarea stresului, pentru că și acesta influențează starea noastră și are influențe asupra alegerilor alimentare”, mai spune nutriționistul Bogdan Soltuzu.
Specialistul a discutat și despre pâinea din comerț și ce conține, mai ales că, pe piață, sunt sute de sortimente, iar consumatorii nu mai știu ce să aleagă.
Bogdan Soltuzu mai spune că cel mai bun produs pentru imunitate, care poate fi consumat în această perioadă și poate preveni îmbolnăvirea, este cătina, care are conținut mare de vitamina C.