Prima pagină » Titlurile zilei » Spitalul de la USV Iași a devenit locul unde oamenii își abandonează animalele de companie, inclusiv cele de rasă: „Noi raportăm la Poliția Animalelor aceste cazuri” – FOTO

Spitalul de la USV Iași a devenit locul unde oamenii își abandonează animalele de companie, inclusiv cele de rasă: „Noi raportăm la Poliția Animalelor aceste cazuri” – FOTO

31 mai 2024, 02:00,
Ștefana Șovea, în Titlurile zilei

Spitalul Veterinar de Urgență al Universității de Științele Vieții Iași a devenit locul unde oamenii își abandonează animalele de companie tot mai des. Din nefericire, o dată la câteva luni, cadrele medicale găsesc, în fața spitalului sau în curtea acestuia, câte un animal abandonat pe care îl iau în grijă

De-a lungul anilor, au fost abandonate chiar și animale de companie de rasă, respectiv un câine de rasa brac german și unul de rasa vișlă maghiară. Personalul nu mai face față pentru că este din ce în ce mai greu să le găsească acestora o familie.

Tot mai mulți oameni abandonează animale la Spitalul Clinic al USV Iași

De când a fost înființat Spitalul Veterinar de Urgență al Universității de Științele Vieții Iași, au existat nenumărate cazuri în care oamenii și-au abandonat animalele de companie în cadrul clinicii, în fața acesteia sau în curtea ei.

Cătălina Andreea Turcu este doctorand în cadrul spitalului și spune că o dată la câteva luni se întâmplă să fie abandonat câte un necuvântător.

„Din păcate, se întâmplă frecvent ca oamenii să abandoneze animale în cadrul clinicii, în fața ei sau în curte. Se întâmpla asta și înainte să deschidem serviciile de urgență, se întâmplă și acum. Unii care găsesc animalele pe stradă, accidentate, le aduc aici pentru a face o faptă bună, dar după nu mai revin după ele. Nouă ne este milă și încercăm pe cât posibil să le găsim stăpâni, dar nici noi nu facem față, având în vedere că sunt multe cazuri”, declară drd. Cătălina Andreea Turcu.

Persoanele care sunt văzute pe camerele de filmat sunt raportate la Poliția Animalelor.

„Toți avem animăluțele noastre, toate rudele noastre au animale de la noi, inclusiv eu am dus la rude și câini și pisici. O dată la câteva luni, mai găsim fie un pui abandonat, fie câte un colectiv de puiuți. De când există Poliția Animalelor, noi raportăm aceste cazuri. Am găsit chiar și păsări bolnave, dar la ele este mai ușor pentru că le putem elibera în natură după ce le facem tratamentele necesare. Inclusiv câini de rasă au fost abandonați, un pui de brac german și un pui de vișlă maghiară”, spune drd. Cătălina Andreea Turcu.

Spitalul a devenit casa a cinci pisici

În cadrul spitalului, există cinci pisici a căror casă este clinica. Biți a fost abandonat în urmă cu 12 ani, iar de atunci este în grija personalului de la secția de Radiologie. Hrana este asigurată din banii doctoranzilor, studenților, cadrelor medicale și donatorilor.

„Biți a fost abandonat în urmă cu 12 sau 13 ani, iar de atunci este pisica noastră, este foarte iubitor, complet sănătos și noi spunem că este colegul nostru de echipă. La fel există în fiecare departament, personalul are în grijă câte o pisică, iar în total cred că sunt cinci pisici care au căsuța aici. Ele se plimbă liber prin clinică, au acces la hrană. Toate lucrurile sunt asigurate din banii noștri, nu ai universității sau ai spitalului. Mâncarea și absolut tot ce mai este nevoie pentru animalele abandonate sunt luate din banii doctoranzilor, studenților, cadrelor medicale și doritorilor care doresc să se implice”, adaugă drd. Cătălina Andreea Turcu.

Prof. dr. Vasile Vulpe spune că fiecare persoană din cadrul spitalului de urgență are un animal în plus acasă.

„Sunt și situații cu aspecte ușor regretabile. Oamenii care fie vor să scape de animale, fie nu mai au bani să le întrețină le abandonează aici fără să ia legătura cu noi. Noi trebuie să ne ocupăm de ele și în acest fel, toți avem acasă un animăluț în plus”, spune prof. dr. Vasile Vulpe.

Comments are closed.