Actualitate

Stocurile de benzină din Sri Lanka ajung doar pentru o zi

Publicat: 04 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Stocurile de benzină din Sri Lanka ajung doar pentru o zi
Sri Lanka rămâne fără benzină, iar situația nu pare să se amelioreze

Ministrul energiei din Sri Lanka a emis un avertisment dur cu privire la stocurile de benziă ale țării, deoarece aceasta se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimii 70 de ani. Acestea vor mai ajunge doar pentru o zi.

Anunţul vine într-un context dificil pentru planetă. Recent, OPCE a anunțat că nu vor creștere producția de petrol, chiar dacă Occidentul a cerut acest lucru.

Sri Lanka rămâne fără benzină peste o zi

Duminică, Kanchana Wijesekera a spus că naţiunea din Sri Lanka mai avea suficientă benzină pentru mai puțin de o zi la cererea obișnuită. El a spus, de asemenea, că următorul transport de benzină nu va avea loc pentru mai mult de două săptămâni.  Săptămâna trecută, Sri Lanka a suspendat vânzările de benzină și motorină pentru vehiculele neesențiale, deoarece se străduiește să plătească pentru importuri precum combustibil, alimente și medicamente. Wijesekera le-a spus reporterilor că țara mai avea în rezerve 12.774 de tone de motorină și 4.061 de tone de benzină.

„Următorul transport de benzină este așteptat între 22 și 23 [iulie]”, a adăugat el.

Un transport de motorină este de așteptat să sosească în weekend, cu toate acestea, Wijesekera a avertizat că țara nu are suficienți bani pentru a plăti pentru importurile planificate de combustibil și țiței. El a spus că banca centrală a Sri Lanka ar putea furniza doar 125 de milioane de dolari pentru achiziții de combustibil, cu mult mai puțin decât cei 587 de milioane de dolari necesari pentru transporturile sale programate.

Wijesekera a adăugat că țara datorează 800 de milioane de dolari la șapte furnizori pentru achizițiile pe care le-a făcut la începutul acestui an. A venit după ce Sri Lanka a interzis vânzările de combustibil pentru vehicule private până săptămâna viitoare.

Experții cred că este prima țară care a făcut pasul drastic de a opri vânzările de benzină către oamenii obișnuiți din criza petrolului din anii 1970, când combustibilul a fost raționalizat în SUA și Europa.  Națiunea insulară de 22 de milioane de oameni se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la obținerea independenței de Marea Britanie în 1948, deoarece îi lipsește suficientă valută străină pentru a plăti importurile de bunuri esențiale.

Războiul din Ucraina, o problemă mondială

Pe de altă parte, războiul din Ucraina a devenit o problemă mondială, în special pentru țările care se bucurau de un confort sporit pentru populație. Așadar, Germania este una dintre cele mai afectate țări în contextul în care țara cu cea mai mare industrie din Uniunea Europeană este dependentă de gazele naturale ale Rusiei. Uniunea Europeană a impus deja un emargo pe petrolul din Rusia, iar acest lucru a generat o adâncire a crizei: Recent, jurnalista Iosefina Pascal, a afirmat in cadrul unei emisiune de la BZI LIVE despre faptul că statul Sri Lanka traversează o criză economică profundă, iar soluțiile par să lipsească. Mai mult, România ar putea ajunge în situația statului menționat anterior dacă românii nu vor face economii:

În septembrie se vor scumpi toate. Costurile vor creşte şi le recomand românilor să acţioneze din timp cu proteste. Altfel va fi ca în Sri Lanka. Oamenii ăia sunt în colaps total. Dar noi suntem şi îndatoraţi până în gât. Ei au de unde, dar noi nu. (…) explica jurnalista Iosefina Pascal.

Vom vedea dacă faptul că Sri Lanka va rămâne fără benzină și dacă Occidentul va ajuta statul.

Adauga un comentariu