Titlurile zilei

Țeapa începutului de an la Iași! Un afacerist basarabean a păcălit statul cu 2,5 milioane de euro. A avut o firmă cu sediul în penitenciar

Publicat: 07 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Țeapa începutului de an la Iași Un afacerist basarabean a păcălit statul cu 25 milioane de euro. A avut o firmă cu sediul în penitenciar

Un controversat afacerist basarabean a reușit să dea o țeapă de zile mari la Iași. Prin intermediul unei firme de comerț specializat în materiale de construcții, în doar doi ani, acesta a înșelat partenerii de afaceri și instituțiile statului cu aproape 4 milioane de euro. Cu mai multe firme la activ, cetățeanul din Republica Moldova a avut chiar și o firmă cu sediul în Penitenciarul Iași, iar acum este tras la răspundere pentru prejudiciile făcute

Un controversat afacerist din Republica Moldova a dat țepe de milioane de euro prin intermediul unei societăți specializate în comerțul cu materiale de construcții. Radu Iulian Bușilă a înființat în 2013 firma Beton Chimie SRL Iași, care are sediul la etajul 4 într-un bloc din strada Fântânilor și, vreme de mai mulți ani, nu a avut activitate notabilă. Firma a înregistrat în perioada 2013-2014 o cifră de afaceri de 700 de mii de lei. Doi ani mai târziu însă, Radu Iulian Bușilă a raportat la Registrul Comerțului o cifră de afaceri de peste 7,5 milioane de lei și profit de doar 400 de mii de lei. Acest salt a atras atenția autorităților fiscale care, în urma unor verificări, au descoperit faptul că Beton Chimie SRL Iași figurează cu datorii totale de 11.663.576 lei, care au fost făcute în doar doi ani de activitate.

Și-a băgat singur firma în faliment după ce a atras atenția autorităților

În condițiile în care a creat un prejudiciu de aproape 2,5 milioane de euro, Beton Chimie SRL a avut o medie de doar 2 angajați. Firma se ocupă cu „intermedieri în comerțul cu material lemnos și materiale de construcții”, iar majoritatea prejudiciilor au fost făcute instituțiilor statului. Autoritățile fiscale și-au îndreptat atenția către activitatea firmei din cauza saltului brusc al cifrei de afaceri și al datoriilor.

Astfel de acțiuni sunt realizate de regulă de firme care transferă fictiv mărfuri în scopuri de evaziune fiscală.
La scurt timp după aceste acțiuni, cererea de intrare în insolvență a fost făcută chiar de administratorul firmei, și anume Radu Iulian Bușilă, care figurează în conducerea mai multor societăți. Deși Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași s-a împotrivit închiderii firmei deoarece nu au fost recuperate prejudiciile, formalitățile au fost făcute în cele din urmă de societatea de practicieni în insolvență Acord SPRL, iar societatea a fost radiată.

„Respinge opoziția la închiderea procedurii formulată de creditorul Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași. Admite cererea formulată de administratorul judiciar Acord SPRL Iași și în consecință dispune închiderea procedurii insolvenței debitorului SC Beton Chimie SRL. Dispune radierea debitorului din registrul comerțului și alte registre, descarcă pe administratorul judiciar de orice îndatoriri și responsabilități. Cheltuielile efectuate de administratorul judiciar vor fi suportate din fondul de lichidare”, se arată în pronunțarea magistraților de la Tribunalul Iași.

A avut mai multe firme, una cu sediul în Penitenciarul Iași

Radu Iulian Bușilă este un cunoscut țepar prin intermediul firmelor fantomă. Împreună cu un anume Aurelian Nicolae Rusu, acesta a înființat SC Main Gate SRL, care a avut un punct de lucru chiar pe strada Dr. Vicol, numărul 16, adresa Penitenciarului Iași. La vremea respectivă, administratorii Main Gate, cu sediul social în Valea Lungă, comuna Holboca, au hotărât „deschiderea unui punct de lucru la adresa: str. Dr. Vicol, nr. 16, jud. Iași, în incinta Penitenciarului Iași, pe baza contractului de închiriere X/21236/15.03.2016”, după cum este specificat în Monitorul Oficial.

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași a cerut la finalul lui 2019 și insolvența SC Main Gate SRL. Radu Bușilă mai figurează în conducerea unor societăți ca Olivia SRL și Tilia Cosmetics SRL. Acesta nu a putut fi contactat până la închiderea ediției pentru a oferi un punct de vedere referitor la această situație.

Adauga un comentariu