Cine nu-și aduce aminte de acel moment magic din copilărie în care a descoperit pentru prima dată cât de ușor este să „călătorești” în lumi noi și să descoperi personaje fascinante cu ajutorul cărților? Acel moment în care s-a îndrăgostit iremediabil de citit? Este nevoie doar de o carte bună, una care te va face să cazi fără să-ți dai seama în vraja lecturii. Iar când vine vorba de cărți pentru copii, există multe, foarte multe astfel de cărți. Mai jos vei descoperi care sunt însă câteva dintre cele mai bune.
1. „Cartea cu Apolodor” – Gelu Naum
Gelu Naum este un autor de care este imposibil să nu fi auzit, iar „Cartea cu Apolodor” reprezintă pentru mulți părinți și bunici una dintre cărțile de aur ale copilăriei. Este cu siguranță o carte care îi va determina pe mulți copii să-și dorească să citească mai mult și să vrea să descopere scriitorii români.
Despre ce este vorba în carte? Despre Apolodor bineînțeles, un pinguin tenor în Corul Circului de Stat pe care dorul de frații din Labrador îl determină să pornească într-o călătorie spre Polul Sud. După multe peripeții, ajunge la destinație și își găsește rudele. Odată ajuns acolo descoperă că dorul prietenilor de la circ devine puternic, motiv pentru care se înapoiază la București, locul din care a plecat.
Pentru un copil dornic să pornească într-o călătorie în jurul lumii fără ca măcar să trebuiască să-și părăsească propria camera, este cartea perfectă. O carte pe care copiii o vor adora și o vor citi cu mare bucurie, fix ca pe o poezie amuzantă.
2. „Spionul Kme” – Ioana Nicolaie
„Spionul Kme”, de Ioana Nicolaie, este o carte ce poate stârni fascinația oricărui copil. Deși nu îi este prea clar cum a ajuns detectiv, spionul Kme are toate instrumentele necesare pentru a dezlega chiar și cel mai mare mister, inclusiv rotorul de lumină, care îi spune unde trebuie să meargă, ochelarii de transport, care îi permit să ajungă la destinație, precum și tot felul de mecanisme ce nu pot lipsi din arsenalul niciunui detectiv.
Ce i-ar mai putea lipsi? Un partener de aventuri poate, un cititor care să îi fie alături în timp ce rezolvă fiecare mister ce îi iese în cale și ajunge tot mai aproape de rezolvarea celei mai mari enigme. Care este aceasta vor descoperi doar cei care vor citi cartea.
3. „Olguța și un bunic de milioane” – Alex Moldovan
O puștoaică foarte deșteaptă, neîndemânatică, impertinentă, ce are un „noroc” fantastic când vine vorba de buclucuri și nu prea multă răbdare când vine vorba de nedreptate sau plictiseală. Așa este Olguța, personajul principal al acestei cărți scrisă de Alex Moldovan. Mai adaugă lipsa prietenilor și familia dezbinată și vei obține un personaj mai mult decât interesant alături de care cu siguranță orice copil va dori să pornească într-o aventură.
Și exact de asta va avea parte oricine citește „Olguța și un bunic de milioane” – peripeții peste peripeții, situații primejdioase și personaje mai mult sau mai puțin dubioase. Este ușor de citit, antrenantă și greu de lăsat din mână odată începută.
4. „Aventurile piratului Ket” – Alis Popa
„Aventurile piratului Ket”, de Alis Popa, este o altă carte pentru copii ce poate și merită fi citită pe nerăsuflate. Spune poveste piratului Ket și a prietenului său, Tiberius Tong, și a aventurilor prin care trec aceștia în timp ce descifrează harta comorii. Totul în timp ce călătoresc din Makaibe până în Pataponia, îndură furtunile îngrozitoare, ajung în străfundurile Nasului de Sticlă și trec prin tot felul de peripeții.
Este o carte care va face orice tânăr cititor să viseze la viața de pirat, dar, cel mai important, să râdă.
5. „Istoria lui Răzvan” – Horia Corcheș
Un copil pasionat de istoria românilor, care s-a întrebat cel puțin o dată cum ar fi dacă ar putea călători în timp, va adora aceasta carte. Pentru că exact asta face Răzvan, personajul principal din această carte scrisă de Horia Corcheș: după ce descoperă vechile caiete de școală ale bunicului său, călătorește în trecut și întâlnește, direct sau indirect, voievozi, artiști renumiți și soldați din Antichitate, este martor la momente memorabile din istoria românilor și descoperă multe secrete care îl ajută să devină mai matur și mai înțelept.
Literatura română se poate lăuda cu destul de multe cărți pentru copii bune. Cele de mai sus merită însă cu siguranță să fie incluse pe lista oricărui tânăr cititor, nu doar pentru că sunt ușor de citit, amuzante și pline de aventuri, ci și pentru că au acea calitate care nu trebuie să lipsească niciunei cărți bune pentru copii – te fac să te (re)îndrăgostești de lectură.