Titlurile zilei

Topul comunelor din Iași în care sunt cele mai multe terenuri agricole! Sunt tot mai căutate de tinerii ieșeni care vor să deschidă afaceri de succes cu fonduri europene!

Publicat: 15 iul. 2021
Imagine cu terenuri agricole
Comunele din Iași cu cele mai mari suprafețe de teren agricol sunt Belcești, cu 8.961 de hectare, Andrieșeni, cu 8.199 de hectare, și Șipote, unde sunt înregistrate 8.136 de hectare

Comunele din județul Iași cu cele mai mari suprafețe agricole sunt Belcești, Șipote și Andrieșeni, unde, în ultimii ani, tinerii au deschis afaceri cu fonduri europene. Cele mai multe terenuri agricole din aceste localități sunt utilizate de fermierii care se ocupă de cultivarea cerealelor

Comunele din județul Iași în care sunt cele mai mari suprafețe agricole sunt Belcești, cu 8.961 de hectare, Andrieșeni, cu 8.199 de hectare, și Șipote, unde sunt înregistrate 8.136 de hectare cu terenuri agricole. Cele mai multe terenuri din aceste localități sunt utilizate de fermierii care se ocupă de cultivarea cerealelor. Însă, în ultimii ani, a crescut numărul tinerilor din Iași care au simțit potențialul pentru afaceri de succes în agricultură și au investit fonduri europene în ferme zootehnice și cultivarea cerealelor.
Unul dintre ieșenii care vrea să înființeze o fermă cu bovine este Ionuț Lăcătuș. Tânărul vrea să se axeze pe producția de lapte.

„Vreau să deschid o fermă mică, la început, și, mai apoi, să o extind. M-am gândit la vacile de lapte pentru că am văzut că există cerere din partea procesatorilor care vor să cumpere lapte din Iași. Am ceva bani puși deoparte pentru fermă, dar vreau să accesez și fonduri europene ca să fie mai ușor să o măresc. Sunt mulți tineri aici, în comună, care au luat fonduri europene, dar mai mult pentru cultură mare, pe vegetal”, spune Ionuț Lăcătuș.

Inspectorii APIA verifică fermierii ieșeni care au cerut subvenții în acest an

Fermierii din Iași au cerut subvenții pentru o suprafață agricolă de peste 280.000 de hectare. Solicitanții sunt verificați în această perioadă de inspectorii din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Inspectorii controlează dacă datele transmise în cererea unică de plată pe suprafață de către fermierii din Iași coincid cu cele din teren.
Controlul se poate face și în lipsa proprietarului, dacă scopul pentru care a fost selectat fermierul la control nu impune acest lucru. Este necesară prezența fermierului când acesta a fost selectat cu scopul controlului pentru schema de agromediu și, de asemenea, pentru controlul cerințelor de eco-condiționalitate. Fermierii din Iași care sunt găsiți cu nereguli sunt excluși de la plata subvențiilor timp de 2 ani. În ultimii ani a scăzut numărul fermierilor care nu au respectat condițiile necesare obținerii subvențiilor de la APIA.

Crescătorii de bovine din Iași mai pot cere ajutorul COVID-19 de la APIA

Fermierii din Iași care vor să obțină ajutorul COVID-19 pentru fermele cu bovine mai pot depune cererile la APIA până pe data de 9 august 2021. Crescătorii trebuie să aibă în exploatație minimum trei capete. Crescătorii de bovine vor încasa 142,08 lei pe cap de bovină și 232,2 lei/tona de lapte. Bugetul alocat acestei scheme de plată este de 200 de milioane de lei pentru beneficiarii din toata țara.

În cazul în care fermierii au obținut ajutoare financiare în anul 2020 pentru pierderile cauzate de pandemia de COVID-19, aceștia nu mai pot accesa sumele acordate în 2021 de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. De exemplu, producătorii care au primit ajutoarele financiare în Măsura 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor afectate de criza COVID-19, destinată sectoarelor zootehnic (bovine, ovine și caprine) și vegetal (legume, fructe și cartofi) – nu mai pot depune cereri la APIA.
Adauga un comentariu