Local

Tot mai multe femei aleg să nască prin cezariană, fără să știe la ce riscuri se expun. Prof. dr. Mircea Onofriescu vine cu lămuriri: „Nașterea se poate complica în orice moment” – FOTO

Publicat: 04 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tot mai multe femei aleg să nască prin cezariană fără să știe la ce riscuri se expun. Prof. dr. Mircea Onofriescu vine cu lămuriri Nașterea se poate complica în orice moment - FOTO
Nașterile prin operația de cezariană aduc diferite riscuri pentru viitoarele sarcini

Prof. dr. Mircea Onofriescu spune că, de-a lungul anilor, nașterile prin operație de cezariană au crescut în mod dramatic. Deși acestea sunt recomandate în momentul în care sarcina prezintă riscuri substanțiale atunci când vine vorba atât despre viața mamei, cât și a copilului, în momentul de față, există două motive care explică de ce există această epidemie de cezariene.

Cele mai multe nașteri prin cezariană sunt cerute de mame

Nașterile prin operația de cezariană aduc diferite riscuri pentru viitoarele sarcini. Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași au observat faptul că cel puțin o dată la două săptămâni vin mame cu afecțiuni grave, provocate de vechile operații de cezariană.

„Sunt două motive pentru care numărul de operații prin cezariană a crescut, unul este legat de pacientă, iar unul este legat de medic. Pentru pacientă este frica de necunoscut, pentru că, din fericire, la Maternitatea «Cuza Vodă» există Școala părinților și ar trebui ca toate gravidele să participe la aceste cursuri, să asiste la niște prezentări, discuții, legate de naștere. Nașterea este percepută ca o situație cu dureri foarte mari, ceea ce este o realitate, și în România, din nefericire, se face foarte puțină anestezie peridurală.

Dacă trecem granița cu Ungaria, vom constata că foarte multe nașteri se fac cu anestezie peridurală, anume se introduce un cateter la nivelul coloanei și se introduc niște substanțe anestezice, care fac ca pragul de durere să fie foarte scăzut. Dar și această anestezie are niște dezavantaje și trebuie o urmărire atât a parametrilor materni, cât și a celor fetali în mod continuu, pentru că pot apărea complicații materne, dar în special suferințe fetale. În cazul suferințelor fetale trebuie luată atitudinea cea mai corectă, pentru că în majoritatea cazurilor se poate ajunge la operație prin cezariană de urgență”, mărturisește prof. dr. Mircea Onofriescu, medic obstetrică-ginecologie la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Prof. Dr. Mircea Onofriescu descrie o medicină defensivă, din cauza faptului că obstetrica-ginecologia reprezintă o specialitate cu multe acuzații de malpraxis. În prezent, medicii se feresc să mai greșească pentru că nu sunt susținuți și riscă să plătească doar din propriul buzunar.

„Legat de medici, este o medicină defensivă pentru că, din nefericire, specialitatea noastră are foarte multe acuzații de malpraxis. Nașterea se poate complica în orice moment, cu apariția unei suferințe fetale care poate fi mai severă și care poate afecta copilul pe termen lung. Dacă această suferință fetală nu este monitorizată corect și nu este urmărită, medicii, din dorința de a evita acest lucru la cel mai mic semn și la cea mai mică modificare a parametrilor de monitorizare, preferă să se nască prin operație de cezariană pentru că în felul acesta îndepărtează cauza care determină suferința fetală, este mult mai ușoară. Acesta sunt cele două principale cauze.

Medicii obstetricieni plătesc niște taxe de asigurare înfiorătoare. În România este o bătaie de joc, legată de relația firmei de asigurare și cadre medicale, pentru că am fost obligați de mafia firmelor de asigurare, noi nu putem încheia contracte cu casa de asigurări, dacă au plătit taxe de asigurare, în ultimii zece ani, niciodată, firmele de asigurări nu au plătit pentru cazurile de malpraxis sau cele în care evoluția cazurilor medicale nu s-a desfășurat favorabil, normal trebuiau să plătească și firmele de asigurări, că de asta plătim pentru ei niște sume imense.

Nu a existat niciun caz în care firmele de asigurări să plătească pentru o greșeală unor familii, cum este cazul de la Botoșani. Medicii plătesc, iar firmele de asigurare – nimic, sunt zeci de situații de acest gen. Legea prin care asigurările medicale să plătească pentru cazurile în care se confirmă malpraxisul, recunoaștem că sunt cazuri în care sunt greșeli medicale. Iau banii și nici nu știu la ce se folosesc”, subliniază prof. dr. Mircea Onofriescu.

Prof. dr. Mircea Onofriescu trage un semnal de alarmă în legătură cu nașterile prin cezariană

o mamă care a născut prin cezariană
De-a lungul anilor, nașterile prin operație de cezariană au crescut în mod dramatic

Un alt aspect care influențează creșterea nașterilor prin operația de cezariană este faptul că mamelor le este frică, iar ceea ce ar putea să le mai scadă teama durerilor nu se practică în țară, anume anestezia peridurală.

„La noi în maternitate au venit, în urmă cu 15 ani, un colectiv de medici anesteziști din America, care au discutat acest aspect, toți anesteziștii din maternitatea noastră știu să conducă și să realizează această anestezie peridurală, din nefericire, timpul efectiv al unui om pe o gardă este imposibil să monitorizezi și operațiile de la ginecologie, obstetrică, și să intervii la marile urgențe. Ar trebui să fie suplimentată schema de anesteziști, dar, cum toată lumea știe, există o criză de anesteziști extraordinar de mare. Foarte mulți au plecat în străinătate, este un deficit de cadre medicale enorm, nu se poate realiza această situație”, spune prof. dr. Mircea Onofriescu.

O altă problemă cu care se confruntă medicii sunt prețurile extraordinar de mici cu care statul decontează o naștere, actul medical fiind subevaluat

„Statul decontează operațiile de naștere prin cezariană cu sume extraordinar de mici, între 1.800 și 2.000 de lei, în funcție de complexitatea cazului. Atât pentru nașterea naturală, cât și cea cezariană este o subevaluare enormă pentru că ordinul este de câteva mii de euro în Franța și în Germania, de la 4-5 mii, în America – în jur de 8 mii. Este o subevaluare a actului medical, în marea majoritate a cazurilor nașterilor se pot complica cu diferite patologii. Prețul primit pentru o naștere naturală, în contract cu casa de asigurări, este foarte mic. Nu s-a făcut o cuantificare a muncii personalului sanitar și a multitudinilor de medicamente, de proceduri de monitorizare”, transmite prof. dr. Mircea Onofriescu.

Prof. dr. Mircea Onofriescu descrie care sunt riscurile la care se supune o femeie în momentul în care are mai multe operații de cezariană.

„Discuțiile se poartă în toate țările, există o pondere a operațiilor cezariene în mediul privat decât în cel de stat, și noi, ca profesioniști, trebuie să spunem că existența unei a doua sau a treia operații de cezariană are niște efecte secundare. Prin această epidemie de cezariene cred că măcar o dată la două săptămâni avem cazuri severe, de placentă previa acretizată, adică placenta se inseră la nivelul operației de cezariană, riscul de hemoragie este foarte mare până la naștere, în momentul nașterii, de multe ori, poți să recurgi la histerectomie totală, anume îndepărtarea uterului după naștere, plus alte complicații care pot apărea, cu leziuni ale vezicii urinare în special.

Deci și acest număr exagerat poate determina patologii obstetricale pentru sarcinile ulterioare, scade fertilitatea acestor doamne care au mai multe operații de cezariană, creștere riscul nașterilor premature, riscul de avort și aceste operații cezariene au efecte secundare, dar, cu toate acestea, tendința este a crește incidența operației cezariene”, declară prof. dr. Mircea Onofriescu.

Un alt factor care duce la creșterea numărului de operații prin cezariană este reprezentat de minorele care rămân însărcinate și care nu pot sub nicio formă să suporte o naștere naturală.

„Minore de 13-14 ani nu pot naște natural, indiferent de cât s-ar dori, acestea sunt niște catastrofe. Ministerul Educației și al Sănătății trebuie să introducă educația sanitară în școli. Pentru că nu se gândesc la sănătatea populației, toate minorele sunt fragile, nu înțeleg ce trebuie făcut, cum să urmărească contracțiile, eforturile de expulzie, au un comportament disperat. În situațiile acestea, ești obligat să-i faci operație prin cezariană”, spune prof. dr. Mircea Onofriescu.

Nașterea naturală este indicată pentru că astfel cresc șansele ca cel mic să fie perfect sănătos. Cu toate acestea, medicii spun că este imprevizibilă și că în orice moment se poate schimba situația.

„Nașterea naturală este de recomandat pentru că, în marea majoritate a cazurilor, nașterea unui copil sănătos se realizează relativ ușor. Nașterea este un proces imprevizibil pe o durată lungă, în oricare moment, o naștere care are toți parametrii normali, legat de mamă sau de făt, se poate transforma într-o mare urgență. Nu vorbim despre patologii asociate pe care le pot avea femeile, vorbim la o persoană perfect sănătoasă, pentru că, practic, mobilul fetal trebuie să se angajeze la nivelul canalului dur, moale, trebuie să fie respectate niște condiții pentru ca această procedură să fie cât mai puțin traumatizantă asupra capului fetal.

Vorbim despre prezentația craniană, prima parte care se naște este capul fetal. În acele situații în care prima parte care se naște este pelvisul fetal, în proporții de 99 la sută în momentul de față, se recurge la operație prin cezariană, pentru că riscul de suferință fetală și cel de afectare al circulației cerebrale este foarte mare. Au fost acuzații de malpraxis la adresa unor medici, în momentul în care copiii au ajuns în clasele primare, s-a constat că au un deficit intelectual, s-au cerut înregistrări cardiotocografilor și explorărilor din timpul nașterii”, subliniază prof. dr. Mircea Onofriescu.

Adauga un comentariu