Local

Tot mai mulți medici stomatologi încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate. Fondurile alocate lunar s-au majorat

Publicat: 27 oct. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tot mai mulți medici stomatologi încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate. Fondurile alocate lunar s-au majorat
Tot mai mulți medici stomatologi încheie contracte cu Casa de Asigurare Iași, după ce plafonul s-a mărit considerabil

Tot mai mulți medici stomatologi încheie contracte cu Casa de Asigurare Iași, după ce plafonul s-a majorat considerabil. De la valoarea aproximativă de 2.000 de lei a ajuns la suma de 6.000 de lei pentru un medic specialist care-și desfășoară activitatea în mediul urban. Pentru un medic specialist care lucrează în mediul urban bugetul asigurat de CAS ajunge la 9.000 de lei lunar

Acestea sunt vești bune pentru pacienții care au nevoie de consultații  stomatologice, pentru că medicii care au încheiat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Iași trebuie să ofere o serie de servicii gratuit.

Mai mulți medici au încheiat contracte cu CAS după ce bugetul s-a mărit considerabil

 poză cu aparatura din cabinetul stomatologic
De la valorea aproximativă de 2.000 de lei, acesta a ajuns la suma de 6.000 de lei pentru un medic specialist, care-și desfășoară activitatea în mediul urban

În luna iulie 2023, numărul medicilor stomatologi care au încheiat contract cu CAS Iași a crescut. Astfel, în prezent, în județul Iași există 653 de medici stomatologi care beneficiază de fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate, dintre care 41 au semnat contractul în luna iulie. În prezent, 430 de stomatologi se află în relații contractuale cu CAS și activează în municipiu, iar 223 în zona rurală.

La stabilirea valorii de contract pentru medicii de medicină dentară se are în vedere suma alocată fiecărei Case de Asigurări de Sănătate pentru servicii de medicină dentară, numărul medicilor care intră în relații contractuale și gradul profesional. Medicul primar beneficiază de o majorare de 20 la sută.

Astfel, lunar, pentru un medic specialist suma pornește de la 6.000 de lei, iar pentru un medic care nu a obținut un grad profesional suma ajunge la aproximativ 4.800 de lei, în timp ce pentru un medic primar se acordă 7.200 de lei. În mediul rural situația diferă, astfel că un medic specialist primește în urma contractului încheiat cu CAS Iași suma de 9.000 de lei. Pentru un medic fără grad profesional suma ajunge la 7.200 de lei, iar pentru un medic primar este de aproximativ 10.800 de lei.

Care sunt serviciile stomatologice gratuite

 poză cu o consultație la stomatolog
Pentru un medic specialist care lucrează în mediul urban, bugetul asigurat de CAS ajunge la 9.000 de lei

Conform pachetului de servicii medicale de bază pentru medicina dentară, consultațiile, tratamentul cariei simple, tratamentul de urgență al traumatismelor dento-alveolare-dinte, pansarea-drenajul endodontic, tratamentul parodontitelor apicale, prin incizie-cu anestezie, chiuretajul alveolar și tratamentul hemoragiei, reducerea luxației articulației temporo-mandibulare sunt decontate în totalitate de CAS pentru copii, persoane cu vârste de peste 18 ani, ce sunt asigurate, dar și pentru beneficiarii legilor speciale. Ieșenii trebuie să știe că există și un pachet minimal de servicii medicale pentru medicina dentară, care se adresează persoanelor neasigurate.

Aceste persoane pot beneficia gratuit de o consultație o dată la 12 luni, în cazul adulților, și o dată la 6 luni, pentru copii, dar și de tratament de urgență a traumatismelor dento-alveolare-dinte, pansament calmant-drenaj endodontic, tratamentul paradontitelor apicale – prin incizie, tratamentul paradonțiului cu anestezie, chiuretaj alveolar și tratamentul hemoragiei, reducerea luxației articulației temporo-mandibulare, reparație proteză și rebazare proteză. Ultimele două servicii se acordă o singură dată pe an.

Cabinetele stomatologice care au contract cu CAS Iași au obligații contractuale de a afișa, pe ușă, într-un loc vizibil pacienților, suma care le este alocată de CAS, iar dacă acest lucru nu se întâmplă sunt sancționate.

Adauga un comentariu