Local

Totul despre alegerile prezidențiale. Peste 770 de mii de ieșeni sunt așteptați la urne. Cele mai importante detalii despre votul pentru Palatul Cotroceni

Publicat: 09 nov. 2019

Sute de secții de votare vor fi deschise în cursul zilei de mâine în toate localitățile ieșene. Locuitorii Iașului sunt așteptați la urne pentru a-și alege noul președinte al țării în următorii cinci ani. Citiți în rândurile de mai jos toate detaliile legate de scrutinul electoral din data de 10 noiembrie

Sute de mii de ieșeni sunt așteptați în cursul zilei de mâine la urne. În toate cele 98 de localități din județ vor fi deschise secții de votare pentru alegerea viitorului președinte al României. La urne ar trebui să se prezinte 776.011 alegători. Dintre aceștia, 730.524 au carte de identitate valabilă în momentul de față și vor putea vota. Ceilalți vor trebui să solicite eliberarea unui nou document de identitate pentru a-și putea exprima votul. Pentru alegerile de duminică, 10 noiembrie, în cursa electorală s-au înscris 14 candidați.
La alegeri prezidențiale ieșenii vor vota la secția la care sunt arondați în conformitate cu domiciliul din actul de identitate. Persoanele care în cursul zilei de mâine nu se află în localitatea de domiciliu, pot vota la orice secție, pe lista suplimentară. În cazul în care o persoană este omisă din lista permanentă, aceasta va fi înscrisă pe o listă suplimentară.

Urnele se pot închide mai târziu

Urnele se deschid dimineața la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. O particularitate a alegerilor din acest an este legată de ora închiderii secțiilor. Dacă la ora 21:00 mai sunt persoane care vor să voteze și nu au mai apucat, ora se poate prelungi. Un reprezentant al secției de votare va întocmi un proces-verbal cu toți cei aflați în jurul secției care vor să voteze. În procesul-verbal se va consemna numărul și numele celor care vor vota. După ce lista se închide, alte persoane care ar mai dori să voteze nu mai pot face acest lucru.

Peste 850 de mii de buletine de vot

La nivelul județului Iași vor fi deschise 748 de secții de votare. Sunt cu două mai mult decât la alegerile europarlamentare din luna mai. În municipiul Iași vor fi deschise 247 secții de votare. În municipiul Pașcani vor fi deschise 28 de secții de votare. În orașul Târgu Frumos vor fi deschise șapte secții. În orașul Hârlău vor fi deschise alte opt secții. În orașul Podu Iloaiei vor fi deschise 12 secții de votare.
Pentru acest scrutin electoral, în județul Iași vor ajunge peste 850 de mii de buletine de vot. Acestea vot fi distribuite în toate secțiile de votare din cele 98 de localități. De asemenea, în secțiile de votare vor fi distribuite și peste 3.700 de ștampile. În plus vor fi distribuite și 7.000 de ecusoane pentru membrii acestora.

Când vor fi predate buletinele

Autoritățile au stabilit și graficul de predare a buletinelor de vot către autoritățile locale. Mai întâi vor ajunge reprezentanții secțiilor de votare din județ. În această dimineață, la Casa Pătrată vor fi distribuți sacii cu buletine de vot. Ulterior, la prânz, vor ajunge și cei din municipiul Iași, care vor prelua buletinele pentru a le duce către secțiile de votare.
În noaptea de după alegeri, reprezentanții secțiilor de votare vor ajunge la Biroul Electoral Județean (BEJ) pentu a preda buletinele de vot. Mai întâi vor fi preluate buletinele din cele 247 secții de votare din Iași. Ulterior vor fi preluate buletinele din secțiile de la comunele din jurul Iașului. Este vorba despre Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Holboca, Lețcani, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Tomești, Ungheni, Valea Lupului și Victoria. Penitenciarul Iași a solicitat urna pentru 621 de cereri. Penitenciarul a fost arondat la patru secții deschise la Școala Gimnazială „George Călinescu”.

Condiții pentru validarea votului

În ziua votului, alegătorii trebuie să prezinte actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare unde sunt arondați. După scanarea actului de identitate, alegătorii vor merge la masa la care sunt membrii biroului electoral. Alegătorii vor primi un buletin de vot și o ștampilă. Pe buletinul de vot, ștampila cu mențiunea VOTAT se aplică pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit. Dacă aplicarea ștampilei se face în mod greșit, se poate solicita un nou buletin de vot. Asta numai în cazul în care nu a fost introdus în urnă. Primul buletin va fi anulat. După restituirea ștampilei, alegătorii își vor primi înapoi actul de identitate. Pe acesta trebuie să fie aplicată ștampila cu mențiunea VOTAT sau un timbru autocolant.

Turul doi al alegerilor prezidențiale ar ruma să aibă loc pe 24 noiembrie. Atsa în cazul în care un candidat nu va aduna 50 la sută plus unu din numărul voturilor valabil exprimate. În acest caz se calculează numărul total al alegătorilor încriși pe listele permanente.
În aceste zile, Direcția Locală de Evidență a Persoanelor (DLEP) va avea un program prelungit inclusiv astăzi, 9 noiembrie (8:00-16:00) și duminică, 10 noiembrie (7:00-21:00). Totuși, vor fi soluționate cu prioritate doar cererile persoanelor care nu dețin act de identitate sau actul nu este în termen de valabilitate astfel încât să permită exercitarea dreptului la votloading...

Adauga un comentariu